Kipróbáltuk! Borvaj, amivel még jobb ételeket készíthetsz!

Borítókép: Kipróbáltuk! Borvaj, amivel még jobb ételeket készíthetsz! Forrás: www.missgreen.hu
Magától értetődő a tény, mely szerint a konyhánk és a kamránk egytől-egyig tele van főzéshez használt vörös- és fehérborokkal, hogy még véletlenül se fogyjunk ki semmiből, ha ételízesítésre kerülne a sor. Mindazonáltal találtunk egy sokkal kézenfekvőbb felhasználási módot az otthon sorakozó borok számára, s teljes biztonsággal állíthatjuk: osztatlan sikert arathattok a következő baráti vacsorán!

A megoldást úgy hívják: borvaj. Elég egyszerű az elkészítése ahhoz, hogy otthoni körülmények között ez ne okozzon gondot, de elég nagyszerű ahhoz, hogy következő szintre emelje a házi kulináriát.

Hogyan használd fel?

Használj egy keveset minden alkalommal, amikor a főzőbort is felbontanád. Dobj egy adagot a serpenyő aljába vagy az elkészült sült hús tetejére. Amennyiben nincs kedved a serpenyő után nyúlni, úgy tálalhatod bagett mellé vagy a pirítóst meghintve is, sehogyan sem fog csalódást okozni!

borvaj, tokaji aszú, recept, grand tokaj
Forrás: www.missgreen.hu

Mire lesz szükséged?

Egy rúd sózatlan vajra (a lehető legjobb minőségből), 1 palack tokaji aszúra, valamint sütőpapírra. Ízlés szerint gazdagíthatod fűszernövényekkel, snidlinggel, borssal, hagymával vagy akár különféle gyümölcsökkel is. Most egy olyan változatot mutatunk, amellyel feldobhatsz egy ráérős vasárnapi reggelit. Az aszalt gyümölcsös borvajat tálalhatod palacsintával, gofrival vagy pirított kaláccsal is.

Hogyan készítsd el?

Öntsd a bort egy fazékba, majd forrald fel. Ezután vedd vissza a tüzet és alacsony lángon hagyd rotyogni, amíg kissé besűrűsödik. Amíg forralod a bort, vágj apróra egy marék aszalt gyümölcsöt, ez lehet áfonya vagy sárgabarack is. Várd meg, amíg a bor szobahőmérsékletűre hűl, majd add hozzá a puha vajat és a felaprított aszalt gyümölcsöket.

borvaj, tokaji aszú, recept, grand tokaj
Forrás: www.missgreen.hu

Kevergesd egészen addig, amíg a bor és a vaj egyneművé nem válik. Készíts belőlük kis hengereket, tekerd őket sütőpapírba, majd helyezz mindent a mélyhűtőbe, hogy megszilárdulhasson.

borvaj, tokaji aszú, recept, grand tokaj
Forrás: www.missgreen.hu