Megalázó, dicséret vagy kötelesség? Ez a borravaló...

borravaló,pénz,pincér,kiszolgálás,étterem,szervízdíj
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

B

Borravalót adni szokás, legalábbis nálunk biztosan, más országokban nem egészen így van. Mióta van szervizdíj, azóta azért kevesebbszer fordul elő. Te gondolkozol, mielőtt adsz borravalót?

Egyetemista koromban dolgoztam szórakozóhelyen pultban, és nagyon jól jött a borravaló, örültem neki, csöppet sem éreztem megalázónak. Mielőtt dolgozni kezdtem a tulajdonos jól érthetően elmagyarázta, hogy a pult mögött álló van a vásárló kedvéért, tehát kedvesnek kell lenni, igyekezzünk a problémákat gyorsan megoldani, lehetőleg kedvesen mosolyogni, és tanuljuk meg azt az aranyszabályt, hogy a vevőnek mindig igaza van, akkor is, ha nincs. Vagyis baromi udvariasak voltunk és kedvesek, így aztán tényleg kaptunk is borravalót. Bevallom, a borravalóm gyakran több volt, mint a fizetésem…

Nemrégiben az egyik kedvenc kávézómban borravalót akartam adni a csajoknak, akiket nagyon kedvelek. Amikor szóltak, hogy ne adjak, csodálkozva néztem, hiszen eddig sosem mondták ezt. Akkor derült ki számomra, hogy tulajdonosváltás volt, és mostantól nem fogadhatják el a borravalót, ha adok, akkor a cégé lesz. Mivel épp az új tulaj emelt alaposan árakat, ezért úgy éreztem, több pénzt nem szeretnék a zsebébe tenni, a borravalóról pedig letettem. Ott, legalábbis.

Csak akkor adok, ha elégedett vagyok

Egy ideig egyáltalán nem adtam borravalót sehol, olyan sutának éreztem, és nagyon fiatal is voltam. Aztán a saját példámon rájöttem arra, hogy sokan tényleg örülnek a borravalónak, és utána már adtam. A szokásos 10 százalékot, vagy éppen amennyit gondoltam. De ahhoz ragaszkodtam akkor is, ma is, hogy nem vagyok hajlandó olyan pincérnek borravalót adni, aki udvariatlan és szívességet tesz azzal, hogy kiszolgál. És ma már simán visszavitetem az ételt, ha nem jó.

Megdöbbentően pofátlanok tudnak lenni egyes helyeken. Volt olyan tapasztalatom egy nagy társasággal elköltött vacsora után, hogy a pincér, aki végig nyegle volt és hatalmas szívességet tett azzal, hogy kiszolgált minket, a számla fizetésekor számon kérte, hogy miért nincs borravaló. Na, szerintem ez lehet megalázó, nem az, amikor kap borravalót. Sosem tudnám elképzelni, hogy tartsam a markom borravalóért, vagy adnak, vagy nem. Ő nem kapott, pénzt legalábbis tőlünk nem, viszont tök kedvesen elmagyaráztuk neki, hogyha kedvesebb és gyorsabb lett volna, akkor biztosan adtunk volna borravalót neki.

borravaló,pénz,étterem,szervízdíj,pincér
forrás: unsplash
Bár a borravaló nem szerencsés kifejezés, valójában a vendég a köszönetét fejezi ki ezzel a színvonalas, kedves kiszolgálásért.
Olvasd el ezt is!

A borravaló maga nem egy túl jó kifejezés

Nyilván az emberek nagy része nem borra költi, ezért aztán a külföldiek számára duplán érthetetlen a megnevezés. Lássuk csak, honnan ered a szó:

A borravaló eredetileg szó szerint borravaló volt. A XVI-XIX. század között törvény írta elő a borravaló kötelezettséget. Minden adás-vétel csak akkor volt érvényes, ha utána a felek áldomást ittak, amit a vevő volt köteles fizetni, és ez minimum egy liter bor árának kellett, hogy megfeleljen. A XIX. században, a törvény megszűnése után a borravaló funkciója átalakult. Általában valamilyen szolgáltatás igénybevételét követően, elégedettségünk kifejezésére adjuk, de már nem bort adunk, hanem készpénzt.

(Persze, nemcsak étteremben szoktunk borravalót adni, hanem a taxisak is, vagy egy futárnak, időnként a postásnak is...)

Ja, és a legfontosabbat el ne felejtsem, a vendég is legyen udvarias a kiszolgálóval, eladóval, pincérrel. Nem várhatunk lelkes és kedves kiszolgálást akkor, ha mi maguk udvariatlanok vagyunk!

Tovább olvasok
5 dolog, amit nem tudtál az omega-3 zsírsavakról

Ha egészségesen szeretnénk élni és meg akarjuk előzni a kardiovaszkuláris megbetegedéseket, fontos, hogy fogyasszuk. Ez mindenkiben rögzült az elmúlt években, de mit lehet még tudni az omega-3 zsírsavakról?

Most aztán tesztelheted, mit tudsz Kossuth Lajosról

Éppen 125 éve, 1894. március 20-án hunyt el Kossuth Lajos. Emlékszel még, mit tanultál róla az iskolában?

Kövess minket

Most kevesebb, mint két Éva magazin áráért hármat kapsz, köztük elsőként a Joy-kuponosat!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem