Borozási hibák, amiket biztosan te is elkövettél már

Borítókép: Borozási hibák, amiket biztosan te is elkövettél már Forrás: ThinkStock
Akár szenvedélyes borgyűjtő vagy, akár csak egy-egy kósza palackot bontasz fel a barátaid társaságában, egész biztosan követtél el már néhányat az alábbi hibákból. Azért, hogy legközelebb ne ess hasonló csapdába – és a következő pohár bor még élvezetesebb lehessen –, összegyűjtöttünk pár tipikus esetet, amit jobb, ha elkerülsz!

Télen kerülöd a fehérborok fogyasztását

Nagyon könnyű a fehérborokról a hőségre, a könnyed nyári délutánokra asszociálni – ahogyan azonban a fehér ruháinkat sem szeretjük hónapokra száműzni a szekrényünkből, úgy a kedvenc fehérborainkat sem szabad ezekben a hónapokban hátrányosan megkülönböztetni. Válassz ilyenkor a testesebb fehérek közül: egy fahordóban érlelt chardonnay, egy zamatos furmint vagy egy édesebb ízjegyekkel bíró gyümölcsös tokaji aszút, mely tökéletes választás lehet ilyenkor!

Kerülöd a csavaros kupakú borokat

Sokáig a csavaros kupak egyenlő volt a gyenge minőséggel – ma sokkal inkább a fiatalabb borokra jellemző ez, így nem kell megrettenned tőle. Amennyiben azonban érettebb, komplexebb ízvilágú bort választanál, maradj a parafa dugónál.

Nem vagy elég kíséretező kedvű

Ha már elkezdted kiismerni magad és az ízlésedet a borok területén, érdemes elkezdened kis lépésekben kísérletezni: ne maradj mindig ugyanannál a bornál főként, hogy egy adott bor évjáratonként is egészen különböző lehet. Már van egy 5 vagy 6 puttonyos aszúd és várod a tökélets alkalmat? Ne várj tovább, ideje kinyitni és megkóstolni!

Rosszul fogod a poharat

Hangzás ide vagy oda: lehet rosszul tartani a poharat. A borospoharat érdemes mindig a talp felett megfogni, így elkerülhető, hogy a tenyerünk felmelegítse a pohárban keringő italt. Az üveg falán éktelenkedő ujjlenyomatokról nem is beszélve.

Nem kérsz segítséget a választáshoz

Lássuk be, amikor egy étteremben elénk kerül egy több oldalas borlap, sokan elbizonytalanodunk: ilyenkor ne féljünk segítséget kérni a pincértől vagy a sommelier-től, aki így az ízlésünkhöz, a pénztárcánkhoz és nem utolsósorban az elfogyasztott ételhez leginkább megfelelőbb variációkat tudja nekünk kínálni. Előételekhez, csirkéhez és pulykához könnyű fehérbort, nehezebb főételhez, például sertéshúshoz testesebb vöröset, desszerthez – vagy akár a helyett – pedig az est zárásaként egy finom aszút.

Húsokhoz kizárólag vörösbort, halakhoz kizárólag fehérbort fogyasztasz

Sok esetben követendő a fenti szabály, azonban időről-időre nyugodtan eltérhetünk tőle: gondoljunk akár az elkészítés módjára. Egy intenzív, füstös ízvilágú tonhal steak vagy lazac mellé nyugodt lélekkel választhatunk egy könnyed vörösbort, míg a sertéshúshoz vagy a csirkéhez remekül passzol egy érettebb rizling.

A bort nem hagyod levegőzni

Még egy igazán fiatal vörösbornak is előnyére válik egy kis levegőztetés, mert lágyítja a tanninokat és erősíti az ízjegyeket. Amennyiben nem rendelkezel dekantálóval, úgy az is elég, ha megbontod a bort és hagyod kicsit szellőzni. Az érettebb borokban idővel képződhet némi üledék, így ezeket a borokat érdemes legalább 30 percen át levegőztetni, majd a teljes élvezet érdekében fogyasztás előtt szétválasztani az italt az üledéktől. Azonban nem árt ha tudod, hogy a fehér – különösen a testesebb, édes - boroknak is jót tesz a levegőztetés.

Rossz helyen tároltad a bort

Az egyik legfontosabb szabály, hogy bort árnyékos helyen kell tárolni, ahol véletlenül sem éri nap. Még ha borhűtőben van, akkor is ügyelj erre! Legyen minél közelebb a földhöz, szobahőmérsékletnél pár fokkal hidegebben hőmérsékletű helyen.