Borozási hibák, amiket biztosan te is elkövettél már

Borozási hibák, amiket biztosan te is elkövettél már
Forrás: ThinkStock

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a Grand Tokaj
A

Akár szenvedélyes borgyűjtő vagy, akár csak egy-egy kósza palackot bontasz fel a barátaid társaságában, egész biztosan követtél el már néhányat az alábbi hibákból. Azért, hogy legközelebb ne ess hasonló csapdába – és a következő pohár bor még élvezetesebb lehessen –, összegyűjtöttünk pár tipikus esetet, amit jobb, ha elkerülsz!

Télen kerülöd a fehérborok fogyasztását

Nagyon könnyű a fehérborokról a hőségre, a könnyed nyári délutánokra asszociálni – ahogyan azonban a fehér ruháinkat sem szeretjük hónapokra száműzni a szekrényünkből, úgy a kedvenc fehérborainkat sem szabad ezekben a hónapokban hátrányosan megkülönböztetni. Válassz ilyenkor a testesebb fehérek közül: egy fahordóban érlelt chardonnay, egy zamatos furmint vagy egy édesebb ízjegyekkel bíró gyümölcsös tokaji aszút, mely tökéletes választás lehet ilyenkor!

Kerülöd a csavaros kupakú borokat

Sokáig a csavaros kupak egyenlő volt a gyenge minőséggel – ma sokkal inkább a fiatalabb borokra jellemző ez, így nem kell megrettenned tőle. Amennyiben azonban érettebb, komplexebb ízvilágú bort választanál, maradj a parafa dugónál.

Nem vagy elég kíséretező kedvű

Ha már elkezdted kiismerni magad és az ízlésedet a borok területén, érdemes elkezdened kis lépésekben kísérletezni: ne maradj mindig ugyanannál a bornál főként, hogy egy adott bor évjáratonként is egészen különböző lehet. Már van egy 5 vagy 6 puttonyos aszúd és várod a tökélets alkalmat? Ne várj tovább, ideje kinyitni és megkóstolni!

Rosszul fogod a poharat

Hangzás ide vagy oda: lehet rosszul tartani a poharat. A borospoharat érdemes mindig a talp felett megfogni, így elkerülhető, hogy a tenyerünk felmelegítse a pohárban keringő italt. Az üveg falán éktelenkedő ujjlenyomatokról nem is beszélve.

Nem kérsz segítséget a választáshoz

Lássuk be, amikor egy étteremben elénk kerül egy több oldalas borlap, sokan elbizonytalanodunk: ilyenkor ne féljünk segítséget kérni a pincértől vagy a sommelier-től, aki így az ízlésünkhöz, a pénztárcánkhoz és nem utolsósorban az elfogyasztott ételhez leginkább megfelelőbb variációkat tudja nekünk kínálni. Előételekhez, csirkéhez és pulykához könnyű fehérbort, nehezebb főételhez, például sertéshúshoz testesebb vöröset, desszerthez – vagy akár a helyett – pedig az est zárásaként egy finom aszút.

Olvasd el ezt is!

Húsokhoz kizárólag vörösbort, halakhoz kizárólag fehérbort fogyasztasz

Sok esetben követendő a fenti szabály, azonban időről-időre nyugodtan eltérhetünk tőle: gondoljunk akár az elkészítés módjára. Egy intenzív, füstös ízvilágú tonhal steak vagy lazac mellé nyugodt lélekkel választhatunk egy könnyed vörösbort, míg a sertéshúshoz vagy a csirkéhez remekül passzol egy érettebb rizling.

A bort nem hagyod levegőzni

Még egy igazán fiatal vörösbornak is előnyére válik egy kis levegőztetés, mert lágyítja a tanninokat és erősíti az ízjegyeket. Amennyiben nem rendelkezel dekantálóval, úgy az is elég, ha megbontod a bort és hagyod kicsit szellőzni. Az érettebb borokban idővel képződhet némi üledék, így ezeket a borokat érdemes legalább 30 percen át levegőztetni, majd a teljes élvezet érdekében fogyasztás előtt szétválasztani az italt az üledéktől. Azonban nem árt ha tudod, hogy a fehér – különösen a testesebb, édes - boroknak is jót tesz a levegőztetés.

Rossz helyen tároltad a bort

Az egyik legfontosabb szabály, hogy bort árnyékos helyen kell tárolni, ahol véletlenül sem éri nap. Még ha borhűtőben van, akkor is ügyelj erre! Legyen minél közelebb a földhöz, szobahőmérsékletnél pár fokkal hidegebben hőmérsékletű helyen.

Tovább olvasok
Jéghideg pokoljárás – öt film, ami skandináv krimiből készült

A kétezres évektől töretlen diadalútját járó skandináv krimik nemcsak izgalmas bűntényeket mutatnak be, de mélyre ásnak az emberi pszichében és az északi társadalmak kollektív tudattalanjában is. Nem csoda, hogy sorra tünedeznek fel a moziadaptációk...

Meghan hercegnét duci hölgynek nevezték, a reakciója viszont nagyon találó volt

Tegnap Meghan hercegné egy jótékonysági szervezetnél járt, ahol egy idős néni megjegyzést tett a hercegné külsejére. De ő a legjobban reagálta ezt le!

Kövess minket

60%-os kedvezmény!!! Fizess elő fél évere (5 lapszám) és fél évig az InStyle-t is megkapod!

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem