Borozási hibák, amiket biztosan te is elkövettél már

Borozási hibák, amiket biztosan te is elkövettél már
Forrás: ThinkStock

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a Grand Tokaj
A

Akár szenvedélyes borgyűjtő vagy, akár csak egy-egy kósza palackot bontasz fel a barátaid társaságában, egész biztosan követtél el már néhányat az alábbi hibákból. Azért, hogy legközelebb ne ess hasonló csapdába – és a következő pohár bor még élvezetesebb lehessen –, összegyűjtöttünk pár tipikus esetet, amit jobb, ha elkerülsz!

Télen kerülöd a fehérborok fogyasztását

Nagyon könnyű a fehérborokról a hőségre, a könnyed nyári délutánokra asszociálni – ahogyan azonban a fehér ruháinkat sem szeretjük hónapokra száműzni a szekrényünkből, úgy a kedvenc fehérborainkat sem szabad ezekben a hónapokban hátrányosan megkülönböztetni. Válassz ilyenkor a testesebb fehérek közül: egy fahordóban érlelt chardonnay, egy zamatos furmint vagy egy édesebb ízjegyekkel bíró gyümölcsös tokaji aszút, mely tökéletes választás lehet ilyenkor!

Kerülöd a csavaros kupakú borokat

Sokáig a csavaros kupak egyenlő volt a gyenge minőséggel – ma sokkal inkább a fiatalabb borokra jellemző ez, így nem kell megrettenned tőle. Amennyiben azonban érettebb, komplexebb ízvilágú bort választanál, maradj a parafa dugónál.

Nem vagy elég kíséretező kedvű

Ha már elkezdted kiismerni magad és az ízlésedet a borok területén, érdemes elkezdened kis lépésekben kísérletezni: ne maradj mindig ugyanannál a bornál főként, hogy egy adott bor évjáratonként is egészen különböző lehet. Már van egy 5 vagy 6 puttonyos aszúd és várod a tökélets alkalmat? Ne várj tovább, ideje kinyitni és megkóstolni!

Rosszul fogod a poharat

Hangzás ide vagy oda: lehet rosszul tartani a poharat. A borospoharat érdemes mindig a talp felett megfogni, így elkerülhető, hogy a tenyerünk felmelegítse a pohárban keringő italt. Az üveg falán éktelenkedő ujjlenyomatokról nem is beszélve.

Nem kérsz segítséget a választáshoz

Lássuk be, amikor egy étteremben elénk kerül egy több oldalas borlap, sokan elbizonytalanodunk: ilyenkor ne féljünk segítséget kérni a pincértől vagy a sommelier-től, aki így az ízlésünkhöz, a pénztárcánkhoz és nem utolsósorban az elfogyasztott ételhez leginkább megfelelőbb variációkat tudja nekünk kínálni. Előételekhez, csirkéhez és pulykához könnyű fehérbort, nehezebb főételhez, például sertéshúshoz testesebb vöröset, desszerthez – vagy akár a helyett – pedig az est zárásaként egy finom aszút.

Olvasd el ezt is!

Húsokhoz kizárólag vörösbort, halakhoz kizárólag fehérbort fogyasztasz

Sok esetben követendő a fenti szabály, azonban időről-időre nyugodtan eltérhetünk tőle: gondoljunk akár az elkészítés módjára. Egy intenzív, füstös ízvilágú tonhal steak vagy lazac mellé nyugodt lélekkel választhatunk egy könnyed vörösbort, míg a sertéshúshoz vagy a csirkéhez remekül passzol egy érettebb rizling.

A bort nem hagyod levegőzni

Még egy igazán fiatal vörösbornak is előnyére válik egy kis levegőztetés, mert lágyítja a tanninokat és erősíti az ízjegyeket. Amennyiben nem rendelkezel dekantálóval, úgy az is elég, ha megbontod a bort és hagyod kicsit szellőzni. Az érettebb borokban idővel képződhet némi üledék, így ezeket a borokat érdemes legalább 30 percen át levegőztetni, majd a teljes élvezet érdekében fogyasztás előtt szétválasztani az italt az üledéktől. Azonban nem árt ha tudod, hogy a fehér – különösen a testesebb, édes - boroknak is jót tesz a levegőztetés.

Rossz helyen tároltad a bort

Az egyik legfontosabb szabály, hogy bort árnyékos helyen kell tárolni, ahol véletlenül sem éri nap. Még ha borhűtőben van, akkor is ügyelj erre! Legyen minél közelebb a földhöz, szobahőmérsékletnél pár fokkal hidegebben hőmérsékletű helyen.

5 reggeli, amit az irodai konyhád mikrójában is elkészíthetsz, méghozzá 5 perc alatt

Néha egy bögre forró finomság elég ahhoz, hogy a helyes vágányra terelődjön az ember munkanapja. Készítettél már fűszeres zabkását és más ínyencségeket a mikróban? Én most kipróbáltam néhány mikrózható reggeli receptet.

Annyi ételt vásárolj, amennyit meg is eszel – Tippek az élelmiszerpazarlás ellen

Én ugyan soha nem éltem pazarló életet, de pár éve még inkább figyelek arra, miből mennyit vásárolok és használok fel. Ezzel a tudatos gondolkodással te is sokat tehetsz magadért, a bolygóért, sőt rengeteg pénzt is spórolhatsz. Talán még egy adag lelkiismeret-furdalástól is megkímélheted magad. Tegyünk együtt az élelmiszerpazarlás ellen!

Vajon mit gondolna a 20 éves önmagam a mostani életemről? Levél magamnak a múltba és a jövőbe

"...most még nehéz elképzelned, de mindent ügyesen csinálsz: semmilyen erőfeszítésed sem hiábavaló, idővel minden meg fog térülni, így hát soha ne add fel!"

Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

Böllér, hentes, pékné – te tudod, hogy milyen ételre utalnak ezek a kifejezések?

Számtalan fogásunk van, ami egy tájegységről, népcsoportról, személyről, egy foglalkozást űző személyről, vagy épp annak feleségéről kapta a nevét. Ezek az elnevezések többnyire készítési módokat jelölnek. Te tudod, hogy melyik mit takar?

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

„Nagyon fontos, hogy egy társadalom elismerje a művészi munkát” – Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

A kortárs műveknek lehet pénzben kifejezhető értéke, a művészeknek nemzetközileg komolyan vehető karrierje – érvel az Unicredit Bank mecénás programja, a Korszakalkotók egyik zsűritagja. Topor Tündével beszélgettünk.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

A 18 éves Emma González az igazi Katniss Everdeen?

Az éhezők viadala fiktív hősnőjéhez hasonlítják a gimnazista lányt, aki profi politikusokat megszégyenítő beszédével talán örökre megváltoztatta az amerikai közéletet a floridai iskolai lövöldözés utáni tüntetésen.

A barátnőim segítettek át a gyászon - nekik köszönhetem, hogy még lélegezem

"Én semmit nem várok a barátaimtól, csak azt, hogy mellettem legyenek. Nem várom, hogy tanácsot adjanak, sajnálkozzanak, vagy velem sírjanak. Hiszen ez nem az ő életük." - Anikó története.

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft