Kicsoda Irsai Olivér és miért kékfrankos a kékfrankos?

Borítókép: Kicsoda Irsai Olivér és miért kékfrankos a kékfrankos? Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
Utánajártunk a legismertebb és legérdekesebb háttértörténettel bíró bor- és szőlőfajták neveinek!

A világon sokféle szőlőfaj, illetve több ezer szőlőfajta létezik. Mindegyik egytől-egyig külön „személyiség”, egyedi tulajdonságokkal, így – akárcsak nekünk, embereknek – saját megkülönböztető nevük is van. Borkészítéshez azonban – akár kék, akár fehér szőlőfajtáról beszélünk –, kizárólag egy közös szőlőfajt, a Vitis viniferát, magyarul a bortermő szőlőfajból származó fajtákat használnak.

A több ezer szőlőfajta több ezer nevet is jelent, de ezek közül csak néhány tucattal kerülünk kapcsolatba mindennapi boros kalandjaink során. Földrajzi elterjedésük alapján találkozhatunk világfajtákkal, valamint úgynevezett autochton, vagyis helyi fajtákkal, így azok neve idegen, de magyar szavakból is állhat. Egy szőlőfajta magyar neve azonban nem jelenti azt, hogy kizárólag hazánkban megtalálható fajtával van dolgunk, előfordulhat, hogy csupán egy szőlőfajta nemzetközileg ismert nevének használjuk a magyar változatát.

dubicz borászat
Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

Több olyan szőlő- és borfajtánk is van, amely nevének eredete valamihez vagy éppen valakihez köthető, esetleg a fajta fürtjének küllemét, adottságait írja le, illetve a fajta elterjedéséhez, egy-egy történelmi legendához, illetve tényhez kötődik. Nézzünk néhány érdekességet ezek közül!

Az illatos fehérborok csapatának legkedveltebb tagja a jellegzetes, intenzíven muskotályos illatú, gyümölcsös zamatú Irsai Olivér. A fajtát a pozsonyi fehér és a csabagyöngye fajták keresztezésével állította elő az 1930-as évek egyik legismertebb szőlőnemesítője, Kocsis Pál, és talán a legtöbb legenda ennek a szőlőfajtának az elnevezése körül kering. Egyes feltételezések szerint Irsai Olivér borkereskedő volt, és száz pengőt fizetett azért, hogy róla nevezzék el az új szőlőfajtát, de él az az elképzelés is, hogy Kocsis Pál egyszer hazafelé sétálva találkozott egy Irsai Olivér nevű kisfiúval, akiről elnevezte az általa előállított fajtát. A valóság azonban Szegedhez köthető: Bohn József, a szőlővel, borászattal, és gyümölcsössel is foglalkozó nagyapa neveztette el unokájáról, Irsai Olivérről a szőlőfajtát Kocsis Pál nemesítővel.