7 tényező, ami befolyásolja a bor ízét

7 tényező, ami befolyásolja a bor ízét
Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
A

Akárcsak a konyhában az ételek esetében, a borok készítésénél is különböző ízvilágot kapunk végeredményként attól függően, hogy milyen alapanyagból és milyen technológiával készül el az adott tétel. Akár teljesen eltérő zamatokkal is találkozhatunk a különböző palackokban, de vajon milyen tényezők és hogyan befolyásolhatják a bor ízét?

Talaj

A különböző talajtípusok különböző ízeket adnak a bornak, hiszen a szőlőnövény innen veszi fel gyökerein keresztül az ásványi és tápanyagokat. A szőlőtőke akkor terem megfelelő minőségű gyümölcsöt, ha muszáj kicsit „szenvednie”, a gyökereit minél mélyebbre eresztenie, hogy megfelelő mennyiségű vízhez és tápanyaghoz jusson. Ilyenkor ugyanis nem a fás, leveles részek növesztésére fordítja meglévő energiáit, hanem a termésre „koncentrál”. Alapvetően a száraz – vulkanikus, köves, homokos, löszös, meszes – talajok kedvezőek tehát ahhoz, hogy a boroknak mélyebb, tartalmasabb íze, és megfelelő felépítése legyen, a zsírosabb, nehezebb, nedvesebb talajokon „kényelmesen” termett szőlőből készült borok íze jellegtelenebb, lustább, laposabb lesz. Minél változatosabb egy borvidék talaja, annál sokoldalúbbak, izgalmasabbak a borai is, így a mátrai borvidék kedvező helyeztben van, hiszen rendkívül változatos talajokkal rendelkezik, s a boraiban jelentkezik a vulkanikus talaj adta ásványos karakter és a koncentrált mésztartalom adta szép savkészlet.

Éghajlat

A szőlőnövény szempontjából nemcsak a talajból felvehető tápanyagok fontosak, hanem a „kívülről” érkező tényezők, a napfény és a hőmérséklet is. Minden egyes szőlőfajtának más és más a hőigénye ahhoz, hogy a legszebb alapanyagot adja. Amennyiben nem megfelelő az éghajlat az adott szőlőfajtának, a belőle készült bor íze vagy túlságosan szikár, savanykás, összehúzó érzetű lesz, vagy túlságosan elnehezült, már-már lekváros, mazsolás ízvilágú. Előbbi ízvilág akkor jelenik meg a borban, ha a szőlőfajtát számára túlságosan hűvös éghajlaton termesztették, utóbbi pedig akkor, ha a bogyók a túl meleg, már-már forró klímán túlértek, és elveszítették értékes savaikat.

A teljes cikkért kattints iDE!

Tovább olvasok
Új életre kel egy oltárkép - döbbenetes videó

Azt eddig is tudtuk, hogy egy restaurátornak nemcsak jól képzettnek kell lennie, de nagyon türelmesnek is, hiszen a munkájával lehetetlen kapkodni...

Tárgyak, amiket 40 felett hajíts ki az otthonodból

Ha lehet, minél előbb szabadulj meg ezektől a dolgok, már amennyiben tényleg benőtt már a fejed lágya.

Kövess minket

Most kevesebb, mint két Éva magazin áráért hármat kapsz, köztük elsőként a Joy-kuponosat!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem