7 tényező, ami befolyásolja a bor ízét

7 tényező, ami befolyásolja a bor ízét
Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
A

Akárcsak a konyhában az ételek esetében, a borok készítésénél is különböző ízvilágot kapunk végeredményként attól függően, hogy milyen alapanyagból és milyen technológiával készül el az adott tétel. Akár teljesen eltérő zamatokkal is találkozhatunk a különböző palackokban, de vajon milyen tényezők és hogyan befolyásolhatják a bor ízét?

Talaj

A különböző talajtípusok különböző ízeket adnak a bornak, hiszen a szőlőnövény innen veszi fel gyökerein keresztül az ásványi és tápanyagokat. A szőlőtőke akkor terem megfelelő minőségű gyümölcsöt, ha muszáj kicsit „szenvednie”, a gyökereit minél mélyebbre eresztenie, hogy megfelelő mennyiségű vízhez és tápanyaghoz jusson. Ilyenkor ugyanis nem a fás, leveles részek növesztésére fordítja meglévő energiáit, hanem a termésre „koncentrál”. Alapvetően a száraz – vulkanikus, köves, homokos, löszös, meszes – talajok kedvezőek tehát ahhoz, hogy a boroknak mélyebb, tartalmasabb íze, és megfelelő felépítése legyen, a zsírosabb, nehezebb, nedvesebb talajokon „kényelmesen” termett szőlőből készült borok íze jellegtelenebb, lustább, laposabb lesz. Minél változatosabb egy borvidék talaja, annál sokoldalúbbak, izgalmasabbak a borai is, így a mátrai borvidék kedvező helyeztben van, hiszen rendkívül változatos talajokkal rendelkezik, s a boraiban jelentkezik a vulkanikus talaj adta ásványos karakter és a koncentrált mésztartalom adta szép savkészlet.

Éghajlat

A szőlőnövény szempontjából nemcsak a talajból felvehető tápanyagok fontosak, hanem a „kívülről” érkező tényezők, a napfény és a hőmérséklet is. Minden egyes szőlőfajtának más és más a hőigénye ahhoz, hogy a legszebb alapanyagot adja. Amennyiben nem megfelelő az éghajlat az adott szőlőfajtának, a belőle készült bor íze vagy túlságosan szikár, savanykás, összehúzó érzetű lesz, vagy túlságosan elnehezült, már-már lekváros, mazsolás ízvilágú. Előbbi ízvilág akkor jelenik meg a borban, ha a szőlőfajtát számára túlságosan hűvös éghajlaton termesztették, utóbbi pedig akkor, ha a bogyók a túl meleg, már-már forró klímán túlértek, és elveszítették értékes savaikat.

A teljes cikkért kattints iDE!

Tovább olvasok
Sztárok, akik utálták egymást forgatás közben (és még utána is)

Nagyon kellemetlen lehet szerelmi jelentet játszani azzal, akit egy kanál vízben meg tudnál fojtani. Közösen vezetni világszerte nézett díjkiosztó gálát a számodra elviselhetetlen karakterű partnerrel – ez sem szívderítő feladat.

Egyre több nő ragaszkodik a full sminkhez szülés közben is

Mindezt miért? Hogy vajúdás során készült képeken és videókon is jól nézzenek ki!

Kövess minket

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem