Milyen típusú salátához milyen bor illik?

Borítókép: Milyen típusú salátához milyen bor illik? Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
Most, hogy lassan kedvünkre válogathatunk a piacon vagy a kiskertben a friss, zsenge zöldségek között, érdemes gyakrabban „salátázni”, hiszen a variációk száma végtelen. A zöldségeket feldobhatjuk tojással, rizzsel, tésztával, halakkal, sajtokkal, de akár grillezett húsokkal, sonkával vagy kolbásszal is, szóval készíthetünk belőle egy akár főételként fogyasztható fogást is. Nem minden saláta könnyed és laza tehát, főleg, ha a salátaöntet is nehezebb fajsúlyú. Így a borválasztás során mindenképpen vegyük figyelembe annak összetevőit is. Nézzük, milyen salátához milyen bor illik!

A saláták hatalmas előnye, hogy pillanatok alatt összeállíthatók. Sokszor elég csak körülnézni a hűtőben és a kamrában, és – hacsak nem teljesen üres mindegyik – biztosan találunk olyan összetevőket, melyekből könnyedén „összedobunk” egyet. Előétel, köret, főétel – bármi készülhet belőlük. Sőt, ide sorolhatók a kerti partik és baráti összejövetelek sztárjai, a „mártogatósok” is. Ezekhez elég különböző friss zöldségeket (uborka, sárgarépa, zellerszár stb.) hasábokra vágni, és néhány vagány, finom, színpompás krémet gyártani hozzájuk például túróból, avokádóból, padlizsánból, csicseriborsóból vagy sült paprikából. Ezekhez bátran hűtsünk be néhány palack fehér- vagy rosébort.

A saláták „alapöntete” nagyon jó minőségű olajjal (leggyakrabban olíva olajjal), és valamilyen savas közeggel (különböző ecetekkel vagy citrusok levével) készül. Ez az alap egészül ki aztán fűszerekkel (mediterrán fűszerektől kezdve a keleti fűszerekig), és a egyéb hozzávalókkal (a mustártól a mézen és a szójaszószon át a Créme fraiche-ig). Mivel az egész lelke a dresszing, vagyis az öntet, és az sem mindegy, hogy hideg vagy meleg salátával van-e dolgunk, valamint, hogy milyen összetevőkkel és fűszerekkel dolgozunk, a borválasztást is ezekhez a szempontokhoz kell igazítanunk.

ÉRDEKELNEK A LEGJOBB SALÁTA-BOR PÁROSOK? AKKOR KATTINTS IDE!