Milyen típusú salátához milyen bor illik?

Milyen típusú salátához milyen bor illik?
Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
M

Most, hogy lassan kedvünkre válogathatunk a piacon vagy a kiskertben a friss, zsenge zöldségek között, érdemes gyakrabban „salátázni”, hiszen a variációk száma végtelen. A zöldségeket feldobhatjuk tojással, rizzsel, tésztával, halakkal, sajtokkal, de akár grillezett húsokkal, sonkával vagy kolbásszal is, szóval készíthetünk belőle egy akár főételként fogyasztható fogást is. Nem minden saláta könnyed és laza tehát, főleg, ha a salátaöntet is nehezebb fajsúlyú. Így a borválasztás során mindenképpen vegyük figyelembe annak összetevőit is. Nézzük, milyen salátához milyen bor illik!

A saláták hatalmas előnye, hogy pillanatok alatt összeállíthatók. Sokszor elég csak körülnézni a hűtőben és a kamrában, és – hacsak nem teljesen üres mindegyik – biztosan találunk olyan összetevőket, melyekből könnyedén „összedobunk” egyet. Előétel, köret, főétel – bármi készülhet belőlük. Sőt, ide sorolhatók a kerti partik és baráti összejövetelek sztárjai, a „mártogatósok” is. Ezekhez elég különböző friss zöldségeket (uborka, sárgarépa, zellerszár stb.) hasábokra vágni, és néhány vagány, finom, színpompás krémet gyártani hozzájuk például túróból, avokádóból, padlizsánból, csicseriborsóból vagy sült paprikából. Ezekhez bátran hűtsünk be néhány palack fehér- vagy rosébort.

A saláták „alapöntete” nagyon jó minőségű olajjal (leggyakrabban olíva olajjal), és valamilyen savas közeggel (különböző ecetekkel vagy citrusok levével) készül. Ez az alap egészül ki aztán fűszerekkel (mediterrán fűszerektől kezdve a keleti fűszerekig), és a egyéb hozzávalókkal (a mustártól a mézen és a szójaszószon át a Créme fraiche-ig). Mivel az egész lelke a dresszing, vagyis az öntet, és az sem mindegy, hogy hideg vagy meleg salátával van-e dolgunk, valamint, hogy milyen összetevőkkel és fűszerekkel dolgozunk, a borválasztást is ezekhez a szempontokhoz kell igazítanunk.

ÉRDEKELNEK A LEGJOBB SALÁTA-BOR PÁROSOK? AKKOR KATTINTS IDE!

Tovább olvasok
Hogyan váltam extrovertáltból introvertálttá?

Egyetemista koromban még egy szépségversenyre is képes voltam benevezni, és tele voltam barátokkal. Ma meg egyre határozottabban kerülöm a tömeget, a szereplést, a feltűnést, és egyre inkább értékelem, ha magamban lehetek. Hogyan is történt ez? És miért?

Kövess minket

A negyed éves Éva előfizetésed mellé most fél évig az APA magazin 3 lapszámát is megkapod

Csak 2970 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem