A biztonságos gyógyszertárolás tízparancsolata kisgyerekes otthonokban

Borítókép: A biztonságos gyógyszertárolás tízparancsolata kisgyerekes otthonokban Forrás: Getty Images
A legtöbben nem vagyunk eléggé elővigyázatosak.

1. A gyógyszerek olyan helyen legyenek, ahol a gyerekek biztosan nem férnek hozzá.

2. Az éjjeliszekrényeden vagy a kézitáskádban is tartasz gyógyszereket? A táskát tartsd valami magas polcon, a hálószobádban legyen zárható fiók. A kiütés elleni kenőcsök, vitaminok, szemcseppek is veszélyesek!

3. A gyógyszeres, krémes, oldatos dobozokat alaposan zárd be minden használat után, és ha teheted, válassz „gyerekbiztos” kupakkal ellátott kiszerelést. (Persze a gyerekek olyan szemfülesek, hogy előbb-utóbb mindent megtanulnak kinyitni, ezért ezeket a készítményeket is tartsd elzárva tőlük.)

4. Ha vendég tartózkodik nálad, kérd meg, hogy tartsa gyerekek által meg nem közelíthető helyen a táskáját.

5. Figyelj a gyógyszerek helyes adagolására, és mindig olvasd el és őrizd meg a használati útmutatót. (Ezek általában az interneten is megtalálhatók.)

6. Bárki vigyáz is helyetted a gyerekedre, részletesen tájékoztasd, hogy amennyiben a gyerek szed gyógyszert, melyiket mikor, milyen adagokban és hogyan kell beadni neki.

7. Tanítsd meg a gyerekedet, hogy milyen fontos a gyógyszerek felelős használata. Tudjon róla, hogy egyedül soha nem szabad bevennie gyógyszert. Ne tegyél úgy, mintha cukorka vagy valami finomság lenne, mert ezzel csak még jobban motiválva fogja érezni magát, hogy többet vegyen be.

8. Tíz év fölötti gyerekednek magyarázd el, milyen fontos elolvasni a gyógyszerek használati útmutatóját és mutasd meg, mi mit jelent rajta. Ha te sem értesz mindent, ezt vállald fel őszintén és kérdezzétek meg együtt az orvost vagy a gyógyszerészt.

9. A lejárt gyógyszereket vidd vissza a patikába és addig is gyűjtsd külön zárható zacskóban, gyerekektől megint csak elzárva.

10. A segélyhívó telefonszámok és az orvosi ügyelet telefonszáma legyen elmentve a telefonodban.

Lapozd fel az Éva Egészség különszámot még több hasonló témáért! :) evamagazin.hu/egeszseg