Befőzés házilag – aranyszabályok kezdőknek és újrakezdőknek

befőzés,lekvár,nyár,szezonális,készíts,spájz,dzsem Forrás: getty images
Még sohasem főztél lekvárt, tettél el befőttet vagy főztél háziszörpöt? Az nagy hiba! Ezeknek a házilag eltett finomságoknak ugyanis rengeteg előnye van például, hogy sokkal olcsóbbak, mint bolti társaik, sokkal egészségesebbek és persze sokkal finomabbak is. Komolyan mondom, hogy ráadásul kész terápia eltenni őket. Hidd el, nem kell megvárnod a nagyikort, hogy befőttesüvegek sorakozzanak a kamrapolcodon.

Ugyan már erősen benne vagyunk a befőzési szezonban, de ne aggódj, ha mégis úgy döntenél, hogy nekiveselkednél a feladatnak, nem vagy elkésve vele. Ha mégiscsak befőznél házilag valami finomságot télire, tavasztól őszig mindig találhatsz olyan gyümölcsöt vagy akár zöldséget, ami üvegbe zárva felidézi neked majd a nyarat. Pár alapszabállyal azonban nem árt tisztában lenned, mielőtt az üvegbe kerülnének a gyümölcsök lekvár, kompót vagy akár befőtt formájában.

Befőzés házilag

Az első és legfontosabb szabály, a befőzésnél hogy mindig friss, egészséges nyersanyagokat használj, a második, hogy szigorúan patyolattiszta üvegekbe tedd el produktumot, és adok még egy tippet: mindig szezonális gyümölcsökből főzz és ehhez a szezon végén szerezd be a hozzávalókat, így egyrészt spórolsz némi pénzt, másrészt pedig sokkal finomabbak lesznek az így eltett házi befőttjeid, hiszen ezeknek a terméseknek magasabb a vitamintartalmuk, az ízük pedig sokkal zamatosabb!

Ha lehűltek tedd őket hűvös, száraz helyre, és legyél erős, hogy ne edd meg szépen sorban minden egyes üveggel, még mielőtt beköszöntene a tél!