Befőzés házilag – aranyszabályok kezdőknek és újrakezdőknek

befőzés,lekvár,nyár,szezonális,készíts,spájz,dzsem
Forrás: getty images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Még sohasem főztél lekvárt, tettél el befőttet vagy főztél háziszörpöt? Az nagy hiba! Ezeknek a házilag eltett finomságoknak ugyanis rengeteg előnye van például, hogy sokkal olcsóbbak, mint bolti társaik, sokkal egészségesebbek és persze sokkal finomabbak is. Komolyan mondom, hogy ráadásul kész terápia eltenni őket. Hidd el, nem kell megvárnod a nagyikort, hogy befőttesüvegek sorakozzanak a kamrapolcodon.

Ugyan már erősen benne vagyunk a befőzési szezonban, de ne aggódj, ha mégis úgy döntenél, hogy nekiveselkednél a feladatnak, nem vagy elkésve vele. Ha mégiscsak befőznél házilag valami finomságot télire, tavasztól őszig mindig találhatsz olyan gyümölcsöt vagy akár zöldséget, ami üvegbe zárva felidézi neked majd a nyarat. Pár alapszabállyal azonban nem árt tisztában lenned, mielőtt az üvegbe kerülnének a gyümölcsök lekvár, kompót vagy akár befőtt formájában.

Befőzés házilag

Az első és legfontosabb szabály, a befőzésnél hogy mindig friss, egészséges nyersanyagokat használj, a második, hogy szigorúan patyolattiszta üvegekbe tedd el produktumot, és adok még egy tippet: mindig szezonális gyümölcsökből főzz és ehhez a szezon végén szerezd be a hozzávalókat, így egyrészt spórolsz némi pénzt, másrészt pedig sokkal finomabbak lesznek az így eltett házi befőttjeid, hiszen ezeknek a terméseknek magasabb a vitamintartalmuk, az ízük pedig sokkal zamatosabb!

mikor mit érdemes Házilag befőznöd?

  • május: eper, cseresznye
  • június: eper, cseresznye, málna, meggy, egres
  • július: meggy, málna, ribizli, sárgabarack, egres, nektarin, alma, őszibarack,
  • augusztus: málna, egres, ribizli, sárgabarack, őszibarack, nektarin, alma, ringló, csipkebogyó, körte, szilva, szőlő, füge
  • szeptember: őszibarack, nektarin, alma, ringló, csipkebogyó, áfonya, körte, szilva, bodza, füge, szőlő,
  • október: alma, körte, szilva, bodza, szőlő, füge, birsalma
  • november: alma, birsalma
Olvasd el ezt is!
Nézd meg a galériánkat> 5 kép
Befőzés házilag, lépésről lépésre

Ha lehűltek tedd őket hűvös, száraz helyre, és legyél erős, hogy ne edd meg szépen sorban minden egyes üveggel, még mielőtt beköszöntene a tél!


Olvasd el ezt is!
Tovább olvasok
Ruccanj ki Szlovéniába, szép helyek vannak arra!

A környező országok tele vannak olyan felfedezésre váró helyekkel, amit semmiképp ne hagyj ki. Most Szlovéniából hoztunk egy gyönyörű kedvcsináló videót.

Kövess minket

Most kevesebb, mint két Éva magazin áráért hármat kapsz, köztük elsőként a Joy-kuponosat!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem