Baji Balázs beavat sikerének titkába - Interjú + videó!

Borítókép: Baji Balázs beavat sikerének titkába - Interjú + videó!
Néha mindenkinek jól jön egy kis segítség, legyen bármilyen kitartó és elhivatott céljai felé való törekvésében. A legkitartóbbak pedig a csúcson sem pihennek meg, hiszen mindig van tovább. A Scitec Institute, a sportteljesítmény és az egészségfejlesztés intézménye, Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutót kérdezte sikerének titkáról.

Mit jelent számodra az, hogy a maximumot nyújtsd?

B.B.: Úgy gondolom, hogy a maximum egy mindig kijjebb és kijjebb tolható határ, ami felé folyamatosan törekedni kell. Egy addig tökéletesnek hitt teljesítmény mindig tovább fokozható, csak a megfelelő szemlélet és hozzáállás szükséges hozzá. A maximumra való törekvés tulajdonképpen egy örök versenyfutás, de nem értelmetlen, sőt, ez ad értelmet a hétköznapoknak. A kritikus pillanatban pedig csak az tud igazán nyugodt maradni, aki tudja, mindent megtett, hogy aznap a maximumot nyújtsa.

Élsportolóként mi az, ami segíti ezt a törekvést?

B.B.: A mai élsport borzasztóan kiélezett, és már nem elég, ha valaki keményen edz. Ma már az életmódod valamennyi szegmensét tudatosan kell kialakítanod a siker és a fejlődés érdekében. Különösen igaz ez a táplálkozásra, hiszen egy szakértő csapat által kialakított, egyénre szabott étrend gyakorlatilag az edzésen és a versenyeken nyújtott teljesítményünket alapozza meg. Ezt biztosítják számomra a Scitec Institute táplálkozás-szakértői, külön figyelmet fordítva arra, hogy a terv a meglehetősen feszített napi rutinomhoz is igazodjon.

Mi az, ami segíti a hajszát a hétköznapokban?

B.B.: Számomra a legfontosabb a tervezés. Mivel a sport mellett állatorvosként is praktizálok, egy átlagos napomon kora reggel kezdek a rendelőben, majd a vizitek, operációk után már rohanok is a délutáni edzésre. A munka és a sport mellett természetesen nagyon fontos, hogy maradjon elég időm a pihenésre, hogy másnap is mindenhol toppon legyek.

Mi motivál, mi az, ami mindig újra és újra előrevisz?

B.B.: Sikerem egyik fontos kulcsa az, hogy legyenek nagy álmaim és céljaim, ugyanakkor ezek az álmok és célok elérhetőek is legyenek. A siker élménye pedig nem arra ösztönöz, hogy hátradőljek, hanem hogy továbbmenjek új álmok és célok felé.

Bővebb tartalomért tekintsd meg az alábbi videót:

A Scitec Institute-ról

A Scitec Institute Sport- és Táplálkozástudományi Intézet a sportteljesítmény és az egészségfejlesztés elit intézménye, ahol egységesül a tudomány és a komplex életmód-tanácsadás. A Scitec Institute-ban az olimpikonok, profi atléták és a sportcélokkal rendelkező szabadidő-sportolók egyaránt teljes körű, személyre szabott felkészítésben részesülnek, táplálkozási, illetve sporttanácsadás területén. Az intézmény ezen felül tudományos kutatási eredményeivel a magyar sportélet és egészségtudomány egészéhez is nagyban szeretne hozzájárulni, ezért a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjával (MTA KIK) stratégiai együttműködésben kezdte meg működését.