Azok az egyévesek, akik hasonlítanak az apjukra, jóval egészségesebbek egy új tanulmány szerint

Borítókép: Azok az egyévesek, akik hasonlítanak az apjukra, jóval egészségesebbek egy új tanulmány szerint Forrás: Getty Images
Kisebb valószínűséggel lesznek asztmás rohamaik vagy szorulnak sürgősségi orvosi ellátásra, ha az apjuk génjeit örökölték. Elég meredeknek hangzik, ugye? Pedig van összefüggés.

A kisbabák, akik láthatóan hasonlítanak az apjukra, egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak, kevesebb betegséget kapnak el, mint akik nem rájuk hasonlítanak a leginkább, derül ki egy nemrégi kutatásból, amelyet a New York-i Binghamton Egyetem tudósai végeztek.

A kutatás azt is kihozta többek közt, hogy azok az apukák, akik nem élnek együtt a gyerekükkel, átlagosan 2,5 nappal többet töltenek velük egy hónapban, ha a gyerek hasonlít rájuk.

Forrás: Getty Images
Vagyis az összefüggés ott van, hogy az az édesapa, akik felismeri az utódjában a saját vonásait, nagyobb eséllyel lesz meggyőződve arról, hogy a szóban forgó csecsemő tényleg az övé,

...ezért szívesebben törődik vele és intenzívebb figyelmet fordít rá, ami nagyban hozzájárul leszármazottja egészségéhez. „Az apák nagyon fontos szerepet játszanak a gyerekeik nevelésében, és ez az egészség terén is megmutatkozik” – kommentálja az eredményeket a Solomon Polachek, a kutatást vezető professzor.

Forrás: Getty Images

A kutatók arra is figyeltek, hogy sokféle háttértörténettel rendelkező szülőpárokat vizsgáljanak – olyanokat például, akik mindig is csak baráti kapcsolatban voltak vagy akiknek már volt egy idősebb gyerekük. Utóbbi esetben jóval nagyobbnak bizonyult az esélye annak, hogy az apa hűtlenséget feltételezett az anya részéről, és éppen ezért sokkal többet számított az apa és gyermeke közti hasonlóság abban a tekintetben, hogy mennyi időt töltenek együtt.

Polachek professzor azt is hozzátette, hogy a gyereküktől külön élő apákat akár olyan kezdeményezésekkel is lehetne bátorítani arra, hogy nagyobb mértékben vegyenek részt a gyerekük életében, mint a szülőtanfolyamok (ilyen jó lenne nálunk is!), egészségügyi felvilágosítás vagy munkaügyi tréningek (amelyek a jövedelem növelését célozzák).

A kutatást egyébként eredeti módszerekkel végezték: 715 családban, a bébi születése után néhány napon belül kezdték a vizsgálatot. Az alanyok kizárólag külön élő szülők voltak. Egyéves korukig kísérték figyelemmel a babák életét.

A fenti tanulmánynak több hasonló elődje volt már; egy nemrég készült vizsgálatból például kiderült, hogy már 10 éves korban eldől, mennyire lesznek egészségesek a gyerekek életük során. A nehéz körülmények közt élő gyerekek olyan stresszfolyamatokon esnek át, amelyek gyengítik az immunrendszerüket és az egészségi állapotukat.

Nézd meg ezt a galériát is! 12 büszke apuka-hack, amit nem biztos, hogy ki kell otthon próbálnod