Ennyi játéka kéne legyen a babádnak a tudomány szerint

Borítókép: Ennyi játéka kéne legyen a babádnak a tudomány szerint Forrás: Getty Images
Mit gondolsz, mennyi az annyi? Egy szakterapeuta megmondja, hány játék az ideális a 0-12 hónapos baba keze ügyében. Arra is tippet ad, hogy mi az a játék, ami hatékonyan fejleszti a csecsemőnk készségeit, amilyen például a hasra fordulás.

Az első hónapokban ez az utolsó gondolat, ami a szüleit foglalkoztatja. Mármint hogy hány játéka legyen a babánknak. Eleve sokkal jobban lefoglalnak a pelenkák és az etetések, mint azt valaha gondoltad volna, és amúgy is minimális alvásidővel csinálod végig a napjaidat. De amikor a babád párhónapossá cseperedik és elkezd más dolgokkal is foglalatoskodni, mint az evés és az alvás, váratlanul osztódással szaporodni kezdenek a játékok. Na de hány játéka legyen a babának? Nem hitted volna, hogy erre is van tudományos válasz, mi? Márpedig van, és mi a magunk részéről örülünk neki, mert így idejekorán elejét veheted, hogy fölösleges tárgyak vegyék át az uralmat az életetek fölött.

Egy babának három–öt érdekes tárgy kell körülvegye, amivel játszhat, állítja egy amerikai, Houstonban élő szociális munkás és terapeuta, Vicki Sherman, aki játékterápiát alkalmaz babáknál és gyerekeknél. „Nem kell, hogy tíz játéka legyen. Három-öt tárgy, amit nézhet vagy tapogathat, határozottan elég.” Sherman azt is hangsúlyozta, hogy a babáknak nem feltétlenül van játéknak tervezett játékokra szükségük. Műanyag ételdobozok, labdák, lábosok is megfelelnek a célnak.

babatornáztató,baba játszószőnyeg,baba játék
Forrás: flickr
Babatornáztató vagy más néven baba játszószőnyeg

De akkor milyen játékot válassz neki?

Melyik legyen a tökéletes, az igazi, az egy a háromból? ”Érdekes tapintású játékokat érdemes választani – magyarázza Sherman –, és nem csak plüssállatokat, hanem olyanokat, amelyeknek textúrája, színe van.” További előnyös tulajdonság, ha az illető játék nyitható és csukható, mármint a baba számára (ha erre többször, ismétlődően is alkalmas a tárgy, akkor meglepően hosszú időre képes lefoglalni a babát), illetve esélyes jelölt a tökéletes babajáték címre az arccal rendelkező játék is.


„Mit vegyek neki ajándékba?”

Gyakori kérdés nagyszülőktől vagy távolabbi rokonoktól. Ideális válasz a babatornáztató, amelyet fából is lehet kapni, ha valaki idegenkedne a műanyagtól. Erre további játékokat is aggathatsz, például egy tükröt, amely megintcsak eléggé le tudja kötni a babát, már egészen pici korban is.

A babatornáztató sokféle készség fejlesztésére alkalmas, például a baba könnyebben megtanulhat elérni és megfogni tárgyakat. Érdemes váltogatni a rajta függő tárgyak helyzetét, például a középre helyezett tárgyak arra ösztönzik majd a gyerekünket, hogy mindkét kezüket a testük középvonalába helyezzék, ami egy fontos készség. A szélen elhelyezett tárgyak pedig segíthetnek gyakorolni a hasra fordulást.