Az ünnepi teríték sokat elárul a háziasszonyról

Az ünnepi teríték sokat elárul a háziasszonyról
Forrás: Képünk illusztráció

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hétköznapokon már alig jut idő arra, hogy együtt üljön asztalhoz a család. Így némileg az is ünnepi alkalomnak számít, ha hétvégén végre egy asztalnál étkezünk. Ilyenkor nem csak finom ételekkel és italokkal kedveskedhetünk szeretteinknek, hanem az étkezés helyszíne és az asztal látványa is fontos.

A mai modern teríték Európában a porcelán elterjedésével és az üveg tömeggyártásával valósulhatott meg, talán ezért vágyunk ma is egy szép porcelánkészletre és csillogó kristálypoharakra, amelyekkel emelhetjük ünnepi asztalunk fényét.

Az elegáns asztal hagyományosan fehér, amely elsősorban a terítő és az étkészlet színére utal. Ezzel harmonizálhatnak az asztaldíszek és a szalvéta. Napjainkban a fehér mellett már pasztell árnyalatokat is választhatunk, ha az esemény nem hivatalos és a környezethez is illenek a színek.

A terítő sokat elárul az alkalomról, így nem csak színével, hanem anyagával, sőt mintázatával is meghatározhatjuk az asztal hangulatát. Hétköznapokon egy egyszerűbb terítő is megteszi, de ez is akkor lesz megfelelő, ha tiszta és vasalt.

Érdemes megfigyelnünk, ha étteremben járunk, hogyan terítik meg asztalunkat. Ezzel is fontos benyomást szerezhetünk a helyről, hiszen a kiváló éttermekben az elegáns teríték része az ültetőtányér, ezt kapjuk a főételes lapos tányér alá. A lapos tányéron helyezik el a leveses, vagy az előételes tányért. A terítéket pedig mindig kétujjnyira helyezik el az asztal szélétől.

Kép
forrás: Képünk illusztráció

Hamarosan kezdődnek az őszi-téli szezon nagy vendégeskedései, ezért már most elgondolkodhatunk azon, nem kell-e nekünk is megújítani az ünnepi terítéket. A WMF csaknem 160 éve garancia a főzés és a tálalás élményére, ezért érdemes megismerkednünk legújabb termékeivel. Prémium konyhai eszközei magas színvonalúak a design, a minőség és a felhasználhatóság területén is. Ezt a minőséget, amely számos rangos díjat hozott a világcégnek, ismét elérhetővé tette hűséges vásárlói számára a SPAR Magyarország.

A márkás evőeszközöket, tálakat és tányérokat különlegesen kedvezményesen is beszerezhetünk:
a WMF ProfiSelect nemesacél evőeszközei, porcelán tányérjai és táljai, valamint egyéb díszítő eszközei 2017. október 5-től 2018. január 24-ig pontgyűjtő akció keretében válogathatóak össze a SPAR, INTERSPAR, CITY SPAR, SPAR partner és SPAR market áruházakban. A további részletek elérhetőek a www.sparhuseg.hu oldalon.

5 reggeli, amit az irodai konyhád mikrójában is elkészíthetsz, méghozzá 5 perc alatt

Néha egy bögre forró finomság elég ahhoz, hogy a helyes vágányra terelődjön az ember munkanapja. Készítettél már fűszeres zabkását és más ínyencségeket a mikróban? Én most kipróbáltam néhány mikrózható reggeli receptet.

Annyi ételt vásárolj, amennyit meg is eszel – Tippek az élelmiszerpazarlás ellen

Én ugyan soha nem éltem pazarló életet, de pár éve még inkább figyelek arra, miből mennyit vásárolok és használok fel. Ezzel a tudatos gondolkodással te is sokat tehetsz magadért, a bolygóért, sőt rengeteg pénzt is spórolhatsz. Talán még egy adag lelkiismeret-furdalástól is megkímélheted magad. Tegyünk együtt az élelmiszerpazarlás ellen!

Vajon mit gondolna a 20 éves önmagam a mostani életemről? Levél magamnak a múltba és a jövőbe

"...most még nehéz elképzelned, de mindent ügyesen csinálsz: semmilyen erőfeszítésed sem hiábavaló, idővel minden meg fog térülni, így hát soha ne add fel!"

Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

Böllér, hentes, pékné – te tudod, hogy milyen ételre utalnak ezek a kifejezések?

Számtalan fogásunk van, ami egy tájegységről, népcsoportról, személyről, egy foglalkozást űző személyről, vagy épp annak feleségéről kapta a nevét. Ezek az elnevezések többnyire készítési módokat jelölnek. Te tudod, hogy melyik mit takar?

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

„Nagyon fontos, hogy egy társadalom elismerje a művészi munkát” – Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

A kortárs műveknek lehet pénzben kifejezhető értéke, a művészeknek nemzetközileg komolyan vehető karrierje – érvel az Unicredit Bank mecénás programja, a Korszakalkotók egyik zsűritagja. Topor Tündével beszélgettünk.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

A 18 éves Emma González az igazi Katniss Everdeen?

Az éhezők viadala fiktív hősnőjéhez hasonlítják a gimnazista lányt, aki profi politikusokat megszégyenítő beszédével talán örökre megváltoztatta az amerikai közéletet a floridai iskolai lövöldözés utáni tüntetésen.

A barátnőim segítettek át a gyászon - nekik köszönhetem, hogy még lélegezem

"Én semmit nem várok a barátaimtól, csak azt, hogy mellettem legyenek. Nem várom, hogy tanácsot adjanak, sajnálkozzanak, vagy velem sírjanak. Hiszen ez nem az ő életük." - Anikó története.

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft