Eutanázia – ez a kérdés mindig vitához vezet!

eutanázia,halál,méltóság,betegség,bátorság,öngyilkosság,gyógyíthatatlan
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Sokan elítélik, sokan támogatják, mások pedig egyáltalán nem foglalkoznak a kérdéssel. Mindaddig, amíg a közelünkben, vagy a szerettünk közelében nem settenkedik a hosszú és fájdalmas betegség, esetleg a méltatlan élet lehetősége, addig talán nem is gondolunk az eutanáziára.

Annie, egy holland asszony történetéről készült nemrégiben dokumentumfilm, nála Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. Amint az orvosa elmondta, hogy mi a betegsége, mi vár rá, szinte azonnal tudta, hogy ő inkább a halált választja, mint a méltatlan életet. És abban is biztos volt, hogy döntésével nem várhat túl sokáig, hiszen egy idő múlva már nem lesznek eléggé világosak a gondolatai ahhoz, hogy dönthessen.

Annie három gyerek édesanyja volt, akik támogatták őt az elhatározásában. Úgy érezték, hogy ebben a helyzetben mellette kell állniuk, bármilyen fájdalmas is ez nekik, hiszen az anyukájuk felnőtt ember, aki maga dönt arról, hogy meddig és hogyan él, és milyen körülmények között akar meghalni. Azt mesélték a gyerekei, hogy sokan elítélték, sőt egyenesen gyilkosnak nevezték őket azért, mert nem tartották vissza édesanyjukat. A brit hírcsatorna, a BBC is beszámolt erről az esetről a Before It’s Too Late című dokumentumfilmből többször is idézve. A film egyébként azokra a mentális betegségben szenvedő emberekre akarja felhívni a figyelmet, akik kénytelenek véget vetni az életüknek.

Eutanázia

Az eutanázia a görög jó, szép, kellemes és halál szavakból áll össze. Mai jelentése: a gyógyíthatatlan beteg halálának – a beteg kívánságára vagy beleegyezésével történő – aktív vagy passzív meggyorsítása, illetve a páciens részéről szükségtelennek tartott orvosi beavatkozásról való tudatos lemondás.

Gyávaság, bátorság vagy megfontolt döntés az eutanázia?

Esetleg egyik sem, hanem a kényszer vagy a fájdalom hozza meg az elhatározást. A hívő embereknél általában ez szóba sem jöhet, mások pedig félnek megtenni, de jó döntésnek, méltó lehetőségnek tartják. Vannak, akik úgy vélik, hogy fájdalmakkal élni is nagy bátorság, mások pedig reménykednek a csodában, és inkább az időre szavaznak. Természetesen ebben a kérdésben nincsenek jó és rossz válaszok, mindenki maga dönti el, hogy számára vagy a családja számára milyen alternatívák jöhetnek szóba.

Hollandiában legális az eutanázia

Azonban Hollandiában is a beteg beleegyezése kell ahhoz, hogy orvosi segítséggel vethessen véget az életének. Magyarországon csupán a passzív, önkéntes eutanáziára van lehetőség, vagyis a beteg szabadon dönthet arról, hogy visszautasítja-e az életét meghosszabbító kezelést. Az életmentő beavatkozásokat azonban csak akkor szabad visszautasítani nálunk, ha valóban halálos betegségről van szó, és mindezt egy orvosi team is megerősítette.

Az öngyilkosság nem eutanázia, bár…

Az egyik ismerősünk, amikor megtudta, hogy halálos beteg és már nem tudnak segíteni rajta, nem sokat gondolkodott. Átfutott a fején, hogy a gyerekei nagyok, ő pedig hamarosan kínok között fog meghalni, és döntött. Írt egy gyors búcsúlevelet a feleségének és önkezével vetett véget az életének. Önző volt? Bátor? Megkímélte a családját vagy óriási fájdalmat okozott nekik? Te mit gondolsz?

Tovább olvasok
A shownak folytatódnia kell – 7 életrajzi film zenészlegendákról

Zene, rock and roll, átütő tehetségek, sikítozó rajongók. És persze a hírnév sötét oldala: drogok, magány, depresszió. Megúszható a halhatatlanság nélkülük? A Bohém rapszódia vagy a Doors példája nem ezt támasztják alá.

18 sztár, aki smink nélkül felismerhetetlenül hétköznapian fest

Akár filmekben, akár TV-műsorokban, zenei videókban vagy divat magazinokban látjuk őket, az arcukat mindig vastag sminkréteg fedi, és persze még egy jó adag photoshop is kerül rájuk, miközben számtalan híresség ezek nélkül is fantasztikusan néz ki.

Kövess minket

60%-os kedvezmény!!! Fizess elő fél évere (5 lapszám) és fél évig az InStyle-t is megkapod!

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem