Az apafigura – egy ideig azt hittük, vége a világnak nélküle

Az apafigura – egy ideig azt hittük, vége a világnak nélküle
Forrás: Pillanatkép a Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :) című filmből

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A nagy tanáregyéniségek közt mindig van egy-kettő, aki átlépi a határokat. Szerzőnk az ifjúkorát idézi fel novellájában.

Kócos, de aranyos kis teremtmények voltunk, egy kisebb isten gyermekei, ahogy a filmcím mondja: a lelkünk kicsit recés szélű, a tartásunk dacosan hajlott, a mimikánk zombis. Otthon elvált szülő várt minket a kormos estében, a másik hétvégente új családdal terített meg nekünk gyors, feszült vacsorára. Pénteken kannás bort vedeltünk a pincekocsmában, és minden évben pont átszakítottuk a matek pótvizsga célszalagját, mert inkább a sarki kávézó biliárdasztalát szavaztuk meg katedrának. Paneldzsungelben laktunk vagy barátságtalan budai kertes házban, színtelenek voltunk, az élénkek, a rikítók átgyalogoltak rajtunk, napjainkra örökös rosszkedv, a fejünk fölé esőre álló felhő telepedett. Minden percben úgy éltünk, mint – ma már látom - a szentimentalista költészet lírai alanyai.

A Tanár viszont kiszúrta a láthatatlannak hitt kontúrokat, és mi annyira boldogok lettünk. Áhítattal közelítettünk hozzá, ahogy a hívők a lelki atyához, ő lett a házi istenünk, a kultúrhéroszunk, a kút, ahonnan kedvünkre merhettünk magunknak védelmet. Óvott minket önmagunktól, a tanári kar haragjától, a húsba szaladó késpengéktől, a sarki drogdíler alamuszi közeledésétől. Könyveket adott, filozófiáról, versekről beszélt, végighallgatta jammerolásunkat az otthoni sivárságról, kisöprögette a belsőnkben felhalmozódott mocskot. Neki élvezet volt a portörlés, nekünk színfogó elixír.

Kezdtük ugyanis kiszínesedni, kaptunk tőle formát, körvonalat. Befogtuk a fülünket az osztályellenzék irigynek gondolt sipítozása előtt, nem hallottuk meg, hogy nárcisztikus diktátornak hívják, aki a baromfiudvaron terelgeti kedvenc csibéit, sütkérezik az imádatban, mint egy filmsztár, a többieket, a „hitetleneket” pedig kizárja a látóteréből. Hurcoltunk neki saját poémákat tele elcsépelt hasonlattal, iskolatársaknak írt, elképesztően ciki szerelmes leveleket véleményezésre, olyan naiv bizalommal raktuk ki elé lelki limlomjainkat, mint a néni a piacon a megpuhult paradicsomot.

Mindent visszavett tőlünk, apránként, darabokban facsarta ki az utolsó gerezdjét is annak, amit két éven keresztül önzetlenül adott.

Egyszer – biztos hétfőn – bal lábbal keltem fel, és a rajongó pillantást otthon felejtettem. Mintha összebeszéltünk volna, a barátnőm is morcos volt, veszettül káromkodott a szünetben, irodalomórán poétikus szplínbe burkolózva ültünk az első padban. Talán nem köszöntünk? Vagy csak utólag tulajdonítok értelmet a káosznak?

Megtartotta az órát, utána behívott minket a tanáriba. Hivatalos, kimért stílusban beszélt, magázódott, gúnynevezett. Eldobta a szorgalomból írt Adys házi dolgozatomat, amibe az iránta érzett szeretetet is beleloptam. Széttépve, csíkokban bámultak ki a spirállapok a szemetesből, mint a csirkelábak.

Megalázó hónapok következtek. Mindent visszavett tőlünk, apránként, darabokban facsarta ki az utolsó gerezdjét is annak, amit két éven keresztül önzetlenül adott. Elszürkültünk, visszahalványodtunk. Nem értettünk semmit.

Kép
forrás: Jelenet a Holt költők társasága című filmből

Hibáztattuk, utáltuk önmagunkat. Tudtuk, hogy nekünk kellett valami jóvátehetetlent elkövetni, hisz mi vagyunk a mulyák, az éretlenek, ő pedig felnőtt, ráadásul nem is akármilyen, a suli legjobb tanára, még mindig fess férfi, holott már elmúlt ötven. Neki jobban kell tudnia. Először félénken kérdeztünk, aztán könyörögtünk, árulja el, miben vétkeztünk, mi a bűn, amire ilyen könyörtelen lelki ütéssorozat a válasz. De az iskolaköpenyes isten nem mondta meg. Jéghideg volt a hangja, ellenünk fordította, mellkasunkhoz vagdosta a bizalmas vallomásokat, letette a telefont, nem látta a körvonalainkat többé.

A könnyek lassan felszáradtak. Elfogadtuk, mint mindenki más, hogy az élet már csak ilyen. Bőkezűen oszt egy darabig, aztán egyszer csak visszavesz mindent anélkül, hogy magyarázatot adna. Aki a világot megfeji, adózzon is neki! A szeretet éles tükörszilánk, megkarcol, emberevő szörny, megcsócsál, aztán kiköp, vagy szappanbuborék, szétpattan, tovaillan, nincs senki, aki megállíthatná.

Néhány hónap után békülést kezdeményezett, de mi akkor már más emberek voltunk. A rajongó csibék felnőttek, zárkózott arccal hallgatták végig a kioktatásnak álcázott gyónást, az elkésett és esetlen szóáradatot a csúnya beszéd és viselkedés helytelenségéről, a pedagógiai célzatú szeretetmegvonásról. Néztük a tanár úr mimikáját és rájöttünk, mi még nem vagyunk zombik, de ő már tényleg az, és akkor végleg szekularizáltuk, láttuk a vécén ülve, a feleségével perlekedve, a közértben akciós konzerv után ágaskodva, a valódi életében, ahogy érzelmi romturista módjára elhanyagolt, árva csibékről ábrándozik, akik még csodálják és rajonganak érte, mint a fiatal nők tovatűnt, napsütötte időkben. Aztán közepes színekbe öltözködtünk, és mert nem volt jobb dolgunk, vártuk, hogy érettségi után, távol ettől a helytől új harcokba fogjunk új szeretetekért, és csalódjunk, mert ez a világ rendje, nem történhet másként. Már nem hittünk az apákban.


Erről jut eszünkbe – nézd meg ezt a galériát is!

Nézd meg a galériánkat> 8 kép
Ilyen, amikor egy tanárnál a hivatástudat kiváló humorérzékkel társul
Napi horoszkóp november 18.: a Skorpiók komoly elhatározásra jutnak, a Halaknak bátorságra van szükségük

A csillagok a hét utolsó napjára is izgalmas üzeneteket tartogatnak számodra, ne hagyd ki tehát a horoszkópodat!

Miért nincsenek a klasszikus irodalomban független, erős nők?

Irodalmár vagyok, szerkesztő, költő. A napjaim jelentős részét szövegek és könyvek között töltöm, így a soknál egy picit többet olvasok. Napok óta foglalkoztat azonban egy kérdés, amire sehogy sem tudok megnyugtató választ találni. Olyan magyar és világirodalmi női karaktereket kerestem, akik egyedül élnek, nem folyton férfiakról beszélnek, és mindemellett köszönik szépen, igen jól vannak.

Napi horoszkóp november 17.: a Szüzek érdekes tapasztalatokat szerezhetnek, a Halak igazi csapatjátékosok

Hétvégén is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz ismét izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Miért vinnéd haza a nejlont? 6 budapesti bolt, ahol kimérve és/vagy ökotudatosan szerezhetsz be bármit, ami az otthonodba kell

Manapság a csapból is a bolygónk ősellenségeinkről: a nejlonzacskókról, PET-palackokról és egyéb nem lebomló, a ránk és környezetünkre káros anyagokról olvashatunk. Azonban sajnos továbbra sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen rossz irányba halad a fogyasztói társadalom.

15 állítás, amitől felrobban az agyad (pedig egytől egyig igaz)

Elsőre nem fogod elhinni őket, de ha belegondolsz, mindegyikről ki fog derülni, hogy valójában igazak.

Napi horoszkóp november 16.: a Bikák váratlan helyzetbe kerülnek, a Rákoknak komoly ügyben kell állást foglalniuk

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Megjelent a decemberi Éva, nézz bele!

Nyáry Krisztián és lányai rendkívül figyelemre méltó interjút adtak nekünk, és ez még nem minden. A decemberi Éva már az újságárusoknál!

3 terület, amire a szülői minta különösen nagy hatással van

Amikor gyerekvállalásra kerül a sor, mindkét félnek vannak elképzelései arról, hogy milyen példát mutat majd a csemetének, milyen elveket szeretne átadni és miket kerül el nagy ívben. Merthogy az otthonról hozott impulzusok bizony meghatározó szerepet töltenek be az életünkben.

Fuss Bátran! - Pécsi közösségi futás egy jó ügyért

Több pécsi szervezet fogott össze annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos futásra. November végén pedig közösségi eseményt szerveznek.

Tudjuk már kinek adnánk az Oscart! Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animáció – nálunk mindent visz!

November 15-től vetítik a mozik Milorad Krstić szlovén származású filmrendező Ruben Brandt, a gyűjtő című filmjét. Ott voltunk a sajtóvetítésen és most elmesélem, miért nem érdemes kihagyni ezt a lenyűgöző alkotást!

Lassan, de biztosan, avagy igenis le tudsz fogyni 5-7 kilót 2 hónap alatt (és meg is tudod tartani) - 5 tipp

Ez a két hónap akkor is eltelik, ha nem programozod be tudatosan az életmódodat – úgyhogy akár bele is vághatsz! Megmutatjuk, hogyan szabadulhatsz meg attól a néhány makacs, lerázhatatlannak tűnő kilónyi súlyfeleslegtől.

Napi horoszkóp november 15.: a Szüzek bátorságukat bizonyíthatják, a Bakokra rámosolyog a szerencse

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Mutatunk 16 aprócska házikót a nagyvilágból - ha szeretnéd egy tündérmesében érezni magad

A most következő házikókban bárki megszállhat, aki szeretné kipróbálni milyen lehet belecsöppenni egy tündérmesébe, vagy csak elmenekülne egy időre a világ elől.

Csak semmi cukormáz: 7 film szabálytalan anyákról

A nemrég bemutatott Egy nap ihletésére készítettünk egy összeállítást olyan filmekből, amelyekben nem hagyományos anya-karakterek szerepelnek.

Földalatti csodák - Lélegzetelállító vasútállomások a világ minden pontjáról

A metróállomásokról általában a megkopott falak, a piszok és a zsúfoltság jut elsőre eszünkbe, ennek ellenére jó pár olyan kivétel a világon, amelyek építészete, tisztasága egészen lenyűgöző.

Utazz velünk! – ezeket a belföldi úti célokat ajánlják szerkesztőink, 4. rész

Az Éva magazin szerkesztőségében imádunk utazni. A következő sorozatunkban megosztjuk veletek, hogy milyen belföldi helyszínekre látogatunk legszívesebben.

Napi horoszkóp november 14.: a Rákok túlzottan ragaszkodnak valakihez, az Oroszlánok megtalálják a sikerhez vezető utat

Ma is érdemes elolvasnod a napi horoszkópod, izgalmas üzeneteket rejtenek ugyanis az egyes csillagjegyek!

A borok kóstolási sorrendje

Amikor többféle bort kóstolunk – legyen az akár egy fesztiválon vagy egy baráti borozgatáson –, nem mindegy, hogy azt milyen sorrendben tesszük.

Unboxing: DIY Adventi koszorú box kibontása - VIDEÓ

Idén te magad készítenéd el az adventi koszorút? Valami egyedi és kreatív megoldásra vágysz? Örülnél, ha kapnál hozzá némi segítséget? Akkor nézd meg, mit tartalmaz az Éva magazin DIY adventi koszorú boxa!

15 dolog, amit nem tudtál az épp 70 éves Károly hercegről

November 14-én ünnepli 70. születésnapját Károly herceg. Élete eddigi 70 évéből 67-et a brit trón elsőszámú várományosaként töltött el, de biztosak vagyunk benne, hogy nem ez élete legnagyobb traumája. Most összegyűjtöttünk néhány érdekes tudnivalót a brit királyi udvar egyik legviharosabb életű személyiségéről.

Kövess minket

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem