Neked csak egy gyümölcs, másoknak az élet! – Edd vagy ne edd az avokádót?

Neked csak egy gyümölcs, másoknak az élet! – Edd vagy ne edd az avokádót?
Forrás: pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Ha boltba mész, az alapanyaglistád mellett valószínűleg az árra, és a márkára is odafigyelsz. De valószínűleg csak arra figyelsz, ami számodra fontos. Most arra kérlek: ne csak a saját érdekeid nézd! Ne csak azt nézd, hogy neked mi a jó, még akkor sem, ha a kedvenc kekszedről, a guacamoléról vagy egy desszertről kell is majd lemondanod emiatt. Legújabb sorozatunkban azokat az ételeket, és alapanyagokat veszem górcső alá, amelyről érdemes többet is megtudni annál, mint hogy finomak és egészségesek!

Merthogy a sorozatban szereplő ételek mindegyike szuper finom és szuper egészséges. Sőt, mi is többször buzdítottunk téged arra, hogy érdemes őket fogyasztanod, mert a szervezetnek igenis szüksége van rájuk. De fontos tudnod, hogy több ilyen az alapanyag nem feltétlenül fair trade úton kerül a polcokra. Nem mondjuk továbbra sem, hogy ne edd őket, sőt, de azért érdemes utánajárnod, honnan is érkeznek ezek az alapanyagok és átgondolnod, hogy milyen mennyiségben fogyasztod őket, esetleg hogy nem tudod-e kiváltani néha valami más összetevővel!

Hidd el, tudom milyen borzalmasan hangzik ez, hiszen én is imádok finomakat enni, de az még sokkal borzalmasabban hangzik, hogy néhány ilyen ínyencség miatt tönkretesszük a földet, emberek és állatok százai, sőt ezrei halnak meg, pusztán azért, hogy mi bármikor, bármilyen mennyiségben ehessünk belőlük. A legnagyobb probléma persze a mértéktelenséggel van!

Sorozatunk első részében az avokádóról olvashatsz!

A „zöld arany”

2017-ben, a Super Bowl idején reklámokkal népszerűsítették az avokádót Amerikában.

Ez a 30 másodperces videó 5 millió dollárjába került a reklámcégnek. Hogy mi ezzel a baj? Hogy mi a baj egyáltalán az avokádóval?

Avokádó = szervezett bűnözés, gyilkosság, emberrablás, védelmi pénzek, tarra vágott erdők, veszélyeztetett állatok.

Ezekkel jobb, ha tisztában vagy!

  • Az avokádóexport közel 80%-a köthető Mexikóhoz, és a világ avokádójának 45%-a itt is terem.

  • Mexikóból csak az Egyesült Államokba évi közel 300 ezer tonna avokádót exportálnak.

  • Míg nagyjából 10 évvel ezelőtt az export értéke 60 millió dollár körül mozgott, úgy napjainkban 1,6 milliárd dollárra nőtt ez a szám.

  • Mexikó évi 2,2 milliárd dollár értékben exportál avokádót a világ minden tájára.

  • Az utóbbi években az avokádó olyan menő lett, hogy a termesztők szinte alig tudják tartani az iramot, emiatt évi húszezer hektárnyi komplett fenyőerdőt irtanak ki, hogy avokádócserjéket ültethessenek a helyükre. 2000-2010 között közel 700 hektárnyi erdőt irtottak ki az avokádótermelés miatt.

  • Eszméletlen mennyiségű vizet használnak el a cserjék öntözéséhez, a klímaváltozás pedig csak ront a helyzeten. Már nem jut elég víz a patakokba és az erdőkbe, amitől állatok és növények kerültek veszélybe.

  • Az óriási kereslet miatt több régióban áttértek az ipari termesztési technológiákra, amihez rengeteg vegyszert használnak az ültetvényeken, ez pedig a lakosok között nem ritkán tömeges mérgezésekhez vezet.
Kép
forrás: pixabay
  • Az avokádó, amelyet „zöld arany” néven is emlegetnek, annyira jó biznisz, mint a marihuána, így egyes maffiabandák is rajta tartják már a kezüket. A földeket gépfegyveres őröknek kell védeniük, mert folyamatosan veszélyben vannak a farmerek. Mivel a kartellek tisztában vannak vele, hogy a gazdák kellőképpen megszedték magukat az elmúlt években, nem ritkák az emberrablások! Van, hogy a gazdákat, vagy pedig családtagjaikat rabolják el, hogy aztán sok százezer dolláros váltságdíjat kérhessenek értük cserébe.

  • Különösen a betakarításkor kétségbeejtő a helyzet. Ilyenkor a farmerek és a munkások, de még a családtagjaik is golyóálló mellényt viselnek, miközben a helyi hatóságok és fegyveres zsoldosok védik őket.

  • 2006-2015 között 8258 gyilkosság történt az államban - írja a The Guardian. Azóta a helyzet csak rosszabbodott.

Hiába szeretnénk tudatosabban és etikusabban étkezni, ez az avokádó esetében sajnos szinte lehetetlen. Jelenleg leellenőrizhetetlen, hogy milyen gazdálkodásból származik a megvásárolni kívánt gyümölcs. Ezért csak kis mennyiségben érdemes enni belőle, hátha egy idő után visszaszorul rá a kereslet, és újra etikus körülmények között termeszthetik majd.

Alapanyagok a tojáson és liszten túl, amiket érdemes otthon tartanod, ha gyorsan össze kellene ütnöd valami finomat

Neked mi van a hűtődben? És a kamrádban? Ja, hogy nincs is kamrád? Sebaj, nekem sincs, ettől még számtalan olyan ételt szoktam előre bespájzolni, ami kis helyet foglal, sokáig eláll, és amiből számtalanféle kaját összedobhatok pillanatok alatt, ha épp beüt a krach. Következzen most az én szupertitkos túlélő alapanyaglistám, ami bármikor jól jöhet neked is.

Egész hétvégén ingyen lehet letölteni 250 mesét

Április 22-én éjfélig korlátlanul áraszthatod el gyermekedet digitális mesékkel.

Megjelent az Éva magazin májusi száma – természetesen idén is JOY-napok kuponfüzettel!

Hány évesek a gyerekeid? Túl vagy már a leváláson, elengedésen? Hogy ment? Vagy még csak most jön? A májusi Éva több összeállításban is foglalkozik ezzel a bonyolult témával.

Le a nejlonzacskóval és társaival! Piknikezz környezettudatosan a Föld napján (és persze egész évben)

Ha nincs még programod a hétvégére, ajánlunk neked egyet! Föld napja alkalmából, vagy csak mert szuper idő lesz és tök jó, hogy végre időt tölthetünk a szabadban anélkül, hogy megfagynánk, piknikezz! Hogy hova menjetek, mit vigyetek magatokkal és mit egyetek mindeközben, mi már kitaláltuk. Neked csupán annyi dolgod lesz, hogy meghívd a barátaidat erre a szuper programra.

Itthon nyaralni kúl! Komolyan! Íme 7 meghitt, természetközeli hazai úticél

Neked a Balaton a Riviéra? Nekünk is. Továbbá a Galyatető a mi Kilimandzsárónk, a Szigetköz pedig az Amazonasunk. És még sorolhatnánk. Tudjátok mit? Soroljuk is!

15 trükk, hogy te is igazi Jedi lehess a konyhában

Ha úgy érzed, hogy a konyhai rutin hiánya miatt rengeteg időt, pénzt és energiát pazarolsz el, vagy csak nyitott vagy egy-két tippre és trükkre, ez a cikk neked szól! A most következő praktikák nagy részét pillanatok alatt elsajátíthatod, és biztos vagyok benne, hogy némelyiknél még a homlokodhoz is csapsz majd, hogy miért nem jutott neked ez korábban eszedbe.

Cigány utakon – hét magyar romafilm, ami elgondolkodtat vagy megnevettet, de legalábbis tágítja a látóköröd

Április 12-én mutatták be Bogdán Árpád új filmjét, a Genezist, a premier kapcsán pedig összegyűjtöttünk plusz hat emlékezetes alkotást, amely a cigányság helyzetéről tudósít különböző módokon és formákban.

Kovásztól a fonásig – megpróbáltam ellesni Szabi, a pék titkát

A Király utcai Panificio il Basilicoban már javában folyt a munka, amikor szombaton délben megérkeztem, hogy gyenge amatőrként belessek Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi, a pék életébe...

Honnan származik a parafadugó szagolás hagyománya?

Biztosan nem ismeretlen számodra sem az a szokás, hogy az étteremben, amikor a vendég kinyittat egy üveg bort, a felszolgáló megmutatja a dugót, és a vendég megszagolja. Ez a jelenet olyan megszokottá vált, hogy bár sokan ismerik a szokást, kevesen tudják, mit is jelent valójában és miért alakult ki. Épp ezért most elmondjuk.

Egy IT-s mindennapjai, avagy 8 dolog, amit csak egy IT-s érthet

Legyen szó programozóról, szoftvertesztelőről vagy bármilyen, IT szakmában dolgozóról, az alábbi dolgok biztosan ismerősek lesznek számukra, hiszen többségük minden nap találkozik ezekkel a munkájuk során.

Környezettudatos ruhák halászhálóból? Lehetséges! AZ Éva magazin múzsája, Epres Panni mutatja be az új H&M Conscious Exclusive kollekciót - VIDEÓ

Epres Panni, az Éva magazin egyik örök múzsája mutatja be a légies és elegáns H&M Conscious Exclusive ruhákat, amikről szinte el sem hinnénk, ha nem tudnánk, hogy halászhálókból és más nejlonhulladékból készültek.

Te ettél valaha földet? Ha nem, ezt a szuper gyors „Száz év magány ”csokis desszertet ki kell próbálnod!

Ma 4 éve, hogy 87 éves korában elhunyt a Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez, akinek többek között olyan remekműveket köszönhetünk, mint a Szerelem a kolera idején, A szerelemről és más démonokról, vagy a Száz év magány. Mivel ez egy igen jeles dátum, és amúgy is egész nap egyedül voltam itthon, egy finom desszert pedig mindig jól jön, elkészítettem egy igazi irodalmi ínyencséget: az általam csak „száz év magány”-ra keresztelt mennyei csokis-pohárdesszertet.

„Ilyenkor már nem gondolunk arra, hogy a magánéletünket játsszuk” – interjú Járó Zsuzsa és Kovács Patrícia színészekkel

Több mint két évtizede találkoztak először: egyszerre lettek az Új Színház stúdiósai, aztán egyszerre vették fel őket a Színművészeti Egyetemre (akkor még főiskolára), Máté Gábor osztályába. Azóta számtalanszor játszottak együtt, de azt mondják, hogy sokáig rendre elkerülték egymást, és a külön töltött idő is meghatározó volt. Jelenleg két közös bemutatójuk is van gyors egymásutánban. Együtt beszélgettünk a két színésznővel, Járó Zsuzsával és Kovács Patríciával.

Enni vagy főzni? Hűteni vagy nem hűteni? 7 tévhit a konyhából, amit valószínűleg te is rosszul tudsz

Mindenkinek megvannak a maga hétköznapi rutinjai, és praktikái a konyhában, amit vagy maga alakított ki az évek során, vagy hallott valakitől, vagy automatikusan ugyanúgy végzi el ezeket a feladatokat, mint szülei vagy nagyszülei. Néha azért nem árt elfogadni néhány jó tanácsot pár hozzáértőtől, még akkor sem, ha vakon megbízol a szüleidben. Következzenek most azok a tévhitek, amiket a legtöbben rosszul tudnak és csinálnak!

Kövess minket

Éves előfizetéssel most az Utazó különszámunkat is megkapod, és 6950 Ft helyett csak 3950 Ft-t fizetsz.

Csak 3950 Ft