Neked csak egy gyümölcs, másoknak az élet! – Edd vagy ne edd az avokádót?

Borítókép: Neked csak egy gyümölcs, másoknak az élet! – Edd vagy ne edd az avokádót? Forrás: pixabay
Ha boltba mész, az alapanyaglistád mellett valószínűleg az árra, és a márkára is odafigyelsz. De valószínűleg csak arra figyelsz, ami számodra fontos. Most arra kérlek: ne csak a saját érdekeid nézd! Ne csak azt nézd, hogy neked mi a jó, még akkor sem, ha a kedvenc kekszedről, a guacamoléról vagy egy desszertről kell is majd lemondanod emiatt. Legújabb sorozatunkban azokat az ételeket, és alapanyagokat veszem górcső alá, amelyről érdemes többet is megtudni annál, mint hogy finomak és egészségesek!

Merthogy a sorozatban szereplő ételek mindegyike szuper finom és szuper egészséges. Sőt, mi is többször buzdítottunk téged arra, hogy érdemes őket fogyasztanod, mert a szervezetnek igenis szüksége van rájuk. De fontos tudnod, hogy több ilyen az alapanyag nem feltétlenül fair trade úton kerül a polcokra. Nem mondjuk továbbra sem, hogy ne edd őket, sőt, de azért érdemes utánajárnod, honnan is érkeznek ezek az alapanyagok és átgondolnod, hogy milyen mennyiségben fogyasztod őket, esetleg hogy nem tudod-e kiváltani néha valami más összetevővel!

Hidd el, tudom milyen borzalmasan hangzik ez, hiszen én is imádok finomakat enni, de az még sokkal borzalmasabban hangzik, hogy néhány ilyen ínyencség miatt tönkretesszük a földet, emberek és állatok százai, sőt ezrei halnak meg, pusztán azért, hogy mi bármikor, bármilyen mennyiségben ehessünk belőlük. A legnagyobb probléma persze a mértéktelenséggel van!

Sorozatunk első részében az avokádóról olvashatsz!

A „zöld arany”

2017-ben, a Super Bowl idején reklámokkal népszerűsítették az avokádót Amerikában.

Ez a 30 másodperces videó 5 millió dollárjába került a reklámcégnek. Hogy mi ezzel a baj? Hogy mi a baj egyáltalán az avokádóval?

Avokádó = szervezett bűnözés, gyilkosság, emberrablás, védelmi pénzek, tarra vágott erdők, veszélyeztetett állatok.

Ezekkel jobb, ha tisztában vagy!

  • Az avokádóexport közel 80%-a köthető Mexikóhoz, és a világ avokádójának 45%-a itt is terem.

  • Mexikóból csak az Egyesült Államokba évi közel 300 ezer tonna avokádót exportálnak.

  • Míg nagyjából 10 évvel ezelőtt az export értéke 60 millió dollár körül mozgott, úgy napjainkban 1,6 milliárd dollárra nőtt ez a szám.

  • Mexikó évi 2,2 milliárd dollár értékben exportál avokádót a világ minden tájára.

  • Az utóbbi években az avokádó olyan menő lett, hogy a termesztők szinte alig tudják tartani az iramot, emiatt évi húszezer hektárnyi komplett fenyőerdőt irtanak ki, hogy avokádócserjéket ültethessenek a helyükre. 2000-2010 között közel 700 hektárnyi erdőt irtottak ki az avokádótermelés miatt.

  • Eszméletlen mennyiségű vizet használnak el a cserjék öntözéséhez, a klímaváltozás pedig csak ront a helyzeten. Már nem jut elég víz a patakokba és az erdőkbe, amitől állatok és növények kerültek veszélybe.

  • Az óriási kereslet miatt több régióban áttértek az ipari termesztési technológiákra, amihez rengeteg vegyszert használnak az ültetvényeken, ez pedig a lakosok között nem ritkán tömeges mérgezésekhez vezet.
Forrás: pixabay
  • Az avokádó, amelyet „zöld arany” néven is emlegetnek, annyira jó biznisz, mint a marihuána, így egyes maffiabandák is rajta tartják már a kezüket. A földeket gépfegyveres őröknek kell védeniük, mert folyamatosan veszélyben vannak a farmerek. Mivel a kartellek tisztában vannak vele, hogy a gazdák kellőképpen megszedték magukat az elmúlt években, nem ritkák az emberrablások! Van, hogy a gazdákat, vagy pedig családtagjaikat rabolják el, hogy aztán sok százezer dolláros váltságdíjat kérhessenek értük cserébe.

  • Különösen a betakarításkor kétségbeejtő a helyzet. Ilyenkor a farmerek és a munkások, de még a családtagjaik is golyóálló mellényt viselnek, miközben a helyi hatóságok és fegyveres zsoldosok védik őket.

  • 2006-2015 között 8258 gyilkosság történt az államban - írja a The Guardian. Azóta a helyzet csak rosszabbodott.

Hiába szeretnénk tudatosabban és etikusabban étkezni, ez az avokádó esetében sajnos szinte lehetetlen. Jelenleg leellenőrizhetetlen, hogy milyen gazdálkodásból származik a megvásárolni kívánt gyümölcs. Ezért csak kis mennyiségben érdemes enni belőle, hátha egy idő után visszaszorul rá a kereslet, és újra etikus körülmények között termeszthetik majd.