Gyorsak, finomak, olcsók: ezeket az apartmanban elkészíthető ételeket imádni fogod

Borítókép: Gyorsak, finomak, olcsók: ezeket az apartmanban elkészíthető ételeket imádni fogod Forrás: Getty images
Hétvégén leruccannátok a nyaralóba vagy hosszabb pihenést terveztek egy külföldi apartmanban? Akkor már csak egy kérdésem maradt: mit fogtok enni az üdülés alatt?

A nyaraláshoz persze hozzátartozik, hogy megismerjük a helyi ízeket és a kulinária rejtelmeit, ettől függetlenül mégsem ehettek napi ötször egy étteremben, nem igaz? Oké, tudom, hogy pihenni mentek és hogy nem szívesen állsz a konyhában naphosszat, de hidd el, nem is kell; ráadásul, ha a helyi alapanyagokból főzöl, még élvezni is fogod ezt a programot. Én legalábbis jó ideje így vagyok az apartmanban elkészíthető ételekkel.

Az utóbbi években jócskán kivettem a részem a nyaralások alatti főzésben, sőt ezt a feladatot kifejezetten az én kérésemre szokták rám osztani a barátaim. Hogy miért vállalom? Egyrészt, mert jólesik főzni egy nagyobb társaságnak, másrészt mert jólesik az üdülés alatt is néha a saját főztömet enni, harmadrészt rengeteg pénzt spórolhatunk meg ezzel, végül, de nem utolsó sorban pedig azért, mert nincs annál fantasztikusabb érzés, mint korán reggel elugrani a helyi piacra és beszerezni a létező legfrissebb alapanyagokat, köztük olyan halakat, amelyek nemrég még a tengerben úszkáltak, majd összedobni ezekből valami finomat.

Az önellátás óriási szabadságot ad és – számomra legalábbis – rengeteg jó emléket is. Ha te is szívesen csatlakoznál ehhez a táborhoz, elmesélem a tapasztalataimat, sőt néhány kajaötlettel is megleplek, hogy felkészültebben indulhassatok neki a meal prep tripnek

citromos-rizottó, garnéla, polip, házi koszt
Forrás: Nóri
Egy nemrégi művem Horvátországból: citromos rizottó fokhagymás garnélával, tintahal karikákkal, citrusokkal és friss petrezselyemmel

Minden, amit feltétlenül vigyél magaddal és még néhány jó tanács!

  • Abban az esetben, ha az apartmanban készítenél majd néhány ételt, a szállás lefoglalása előtt tájékozódj arról, mennyire felszerelt az ottani konyha. Milyen gépek és eszközök várnak rád? Ettől függetlenül én a kedvenc késemet és fakanalamat, egy kisméretű fa vágódeszkát, egy sajtreszelőt és néhány elengedhetetlen fűszert mindig magammal viszek – persze csak ha autós üdülésre indulunk!

  • Ha többen mentek, egyeztessetek, hogy nagyjából hányszor szeretnétek ti magatok főzni a szálláson, van-e valakinek valamilyen ételintoleranciája satöbbi. Találjátok ki, mi lesz a menü és ehhez pakoljátok be az elengedhetetlen alapanyagokat. Mármint azokat, amikről tudod, hogy nem érdemes az utazás alatt megvenni vagy mondjuk nem is árulják az adott országban.

  • Találd meg a tökéletes receptet! Nekem szerencsére évek óta megvannak már azok a jól bevált receptjeim, amelyek könnyedén igazíthatóak a helyi alapanyag-kínálathoz, amelyeket a legtöbb ember kedvel és persze amelyek könnyen és gyorsan elkészülnek anélkül, hogy túl sok erőfeszítést és mosogatást igényelnének. Az egyedényes fogások például tökéletesen megfelelnek az apartmanban elkészíthető ételek kritériumainak.

Következzenek most azok a gyors ételvariációk, amelyeket fél óra alatt gond nélkül el lehet készíteni még akkor is, ha csak egyetlen rezsó és lábos áll a rendelkezésedre. Olyan egyszerű ételek ezek, amelyekhez szinte bárhol beszerezheted a hozzávalókat vagy akár magaddal is viheted őket a nyaralásra, és ha kedved tartja, ott helyben kiegészítheted majd őket a helyi ízekkel, alapanyagokkal és egyéb különlegességekkel.

Neked van valami bevált recepted?