Egy IT-s mindennapjai, avagy 8 dolog, amit csak egy IT-s érthet

Borítókép: Egy IT-s mindennapjai, avagy 8 dolog, amit csak egy IT-s érthet Forrás: ThinkStock
Legyen szó programozóról, szoftvertesztelőről vagy bármilyen, IT szakmában dolgozóról, az alábbi dolgok biztosan ismerősek lesznek számukra, hiszen többségük minden nap találkozik ezekkel a munkájuk során.

Bár a legtöbbünk számára egy klasszikus IT-s úgy él a fejünkben, mint az alábbi karikatúrában, azért messze nem csak erről van szó. Bár valóban sok időt töltenek a gépük előtt ülve, illetve azt, vagy valamelyik más kütyüjüket nyomkodva (sokan, akik most ezt a cikket olvassák is hasonlóképpen tesznek munkaidőben és azon kívül is...), azért nem csak abból áll az életük - beleértve a munkaidőt és a szabadidejüket is -, hogy 0-24-ben ülnek a gép előtt, püfölik azt.

Picit szórakoztatóbb formában, de még a hitelesség talaján megmaradva próbáljuk most bemutatni, miből is áll egy IT szakmában dolgozó napja, mikkel találkozhat egy programozó, egy fejlesztő, egy rendszergazda és más, hasonló területen dolgozó a mindennapjai során munkaidejében és azon kívül.

1. A rendszergazdák napjai például többségében azzal indulnak, hogy megpróbálják megfejteni, kinek, miért nem kapcsolódik be a gépe/monitora vagy hogy miért nem tud belelépni a levelezőrendszerébe. Pedig többségében csak egy kikapcsolt monitor, egy takarítónő által véletlenül kihúzott dugó vagy egy rosszul begépelt jelszó áll a háttérben.

2. A nap további része is hasonló dolgokkal történik például egy fejlesztő számára. Érkeznek a "bejelentések" milliói arról, hogy mi nem működik és mit kellene - természetesen - SOS javítani.

3. Telefonon már senki sem hív, e-mailek persze dögivel jönnek, és ha 5 percen belül nem jelzel vissza, hogy vetted, illetve hogy készen is vagy, akkor elkezdenek az összes többi csatornán is zaklatni, legyen az Slack, Facebook Messenger, Viber, WhatsApp vagy bármi, hogy megkaptad-e az levelet és mikorra vagy meg vele...

4. Bár egy-egy feladatra mindig kellően távoli határidőt adsz meg, és mindig megfogadod, hogy ezúttal tényleg időben neki is állsz, végül mégis az utolsó (utáni) pillanatban állsz neki még a legnagyobb projektnek is. Amit persze ezúttal is pont határidőre adsz le.

5. És ha már határidő... A kedvenced, a "Mikorra kellene elkészülni vele?" kérdésre a "Hát nagyjából tegnapra." válasz.

6. Mindenki azt hiszi, hogy azért dolgozol fülhallgatóval a füleden vagy esetleg az éjszaka közepén, mert antiszociális vagy. Pedig valójában szó sincs erről. Szimplán csak ebben a két esetben fordul elő, hogy nem szól hozzád senki és zavartalanul tudsz gondolkozni, a feladatodra koncentrálni és haladni a munkával.

7. Nincs szabadság, szabadidő, este vagy hétvége, nincs túl korán vagy túl későn. Ha egy oldal vagy egy szerver például leáll, vagy bármi nem működik, akkor rögtön riasztva van az illetékes személy és azonnal helyre kell állítania a rendszert.

8. És a mindennapjaidba a családtagjaid, és a barátaid kéréseit is kénytelen vagy bezsúfolni, legyen szó rendszertelepítésről, vírusirtásról, gépek javításáról, a képeik lementéséről vagy valaminek a letöltéséről. Mondván: "te úgyis értesz hozzá, pikk-pakk megvagy vele"...

Te is IT-s vagy?
Ha igen, oszd meg a cikket és egészítsd ki a listát a saját Mindennapjaidból valamivel!