Amikor a varázslatos tehetség kötelez – történet a zene felemelő hatalmáról

Borítókép: Amikor a varázslatos tehetség kötelez – történet a zene felemelő hatalmáról
Hogyan lehet rávenni valakit, akinek hatalmas kincs van a birtokában, de esze ágában sincs beteljesíteni küldetését? Ha egy embert rendkívüli tehetséggel áldott meg a sors, de ő inkább élné tovább életét, és nem nagyon foglalkozna az egésszel? Segíthet-e a külvilág? El lehet-e kényszerrel érni, hogy valaki akarata ellenére kiemelkedő művésszé váljon? Vajon a szigor a jó megoldás, a kemény büntetés, a lesajnálás, vagy éppen a feltétel nélküli szeretet és elfogadás válhat-e a legnagyobb ösztönző erővé? Sikerülhet-e egyáltalán bármiféle módon eltéríteni egy embert a választott útjáról?

Ezeket a fontos kérdéseket teszi fel a Kezedben a sorsod című francia film, amely január 3-án kerül a magyar mozikba. A film egy fiatal párizsi zongorista életének sorsfordító pillanatait mutatja be gyönyörű zenei aláfestéssel és kiváló színészi alakításokkal, hamisítatlan párizsi hangulattal.

A párizsi pályaudvar forgatagában hirtelen megáll az élet, amikor a tizenéves fiú, Mathieu (Jules Benchetrit) leül a peron mellé kitett zongorához. Káprázatos játékát meghallja a konzervatórium igazgatója, Pierre Geithner (Lambert Wilson) is. De a rossz hírű környékről származó Mathieu hallani sem akar arról, hogy a zeneakadémiára járjon: szomszédja és mentora, az idős Jacques halála óta a zene csak titkos menedékként létezik számára. Egy nap letartóztatják egy betörés miatt, de a megint felbukkanó Geithner révén váratlanul új esélyt kap: ha a konzervatóriumi képzést választja, elkerülheti a börtönt. Az ország legjobb és legkönyörtelenebb zongoratanára (Kristin Scott Thomas) lesz a mestere, de a két ellentétes világ közt őrlődve Mathieu hamar válaszút elé kerül…

A Kezedben a sorsod a Good Will Huntinghoz hasonló megható fejlődéstörténet, amelyben a főszereplőt nagyon különböző emberek segítik az útján. De vajon elérhetik-e, hogy a nehéz múltú, hátrányos körülmények közül érkező zongorista egyáltalán elinduljon a világ egyik legfontosabb zongoraversenyén?