Így lesz igazán porhanyós a húsa az egyben sült pulykának!

Így lesz igazán porhanyós a húsa az egyben sült pulykának!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

+

+ Itt a klasszikus Hálaadási pulyka receptje.

A Hálaadás estéje a tengerentúlon komoly hagyományokkal rendelkező családi ünnep. Ilyenkor mindig ínycsiklandóan elkészített pulyka kerül az asztalra, amelyet akár mi is kipróbálhatunk. Ebben segít Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya, aki egy különleges pulykás receptet ajánl figyelmünkbe.

Idén november 23-án ünneplik a Hálaadást Amerikában, ilyenkor a háziasszonyok egész nap a konyhában serénykednek, a férfiak pedig a világ legnézettebb amerikaifoci-meccsére, az NFL (National Football League, vagyis a Nemzeti Futball Liga) döntőjére készülnek. A nap fénypontja a Hálaadás-napi vacsora, amely hagyományosan egy egészben sült pulykából és az azt kiegészítő finom fogásokból áll.

Hagyomány szerint ilyenkor kizárólag Amerikában őshonos alapanyagokból készült ételeket szolgálnak fel: így mindig kerül az ünnepi asztalra burgonyapüré, áfonyaszósz és sütőtökpite is, de a pulykahús (mint a kontinensen háziasított baromfi) számos egyéb változatával is színesítik a menüt. Az érdekes recepteket mi is kipróbálhatjuk ezekben a hetekben, hiszen így a megszokott fogásaink helyett változatos ízekkel lephetjük meg éhes családunkat.

A ropogós, töltött pulyka fortélyai és egyéb nyalánkságok

A többkilós sült pulyka sokféle töltelékkel készülhet. Ahhoz, hogy jól átsüljön és porhanyós legyen, kell némi tapasztalat és egy megbízható sütő. Egy kb. ötkilós állatot alacsony hőfokon 3-3,5 órát kell sütni, közben nem árt forró zsírral kenegetni és húslevessel locsolgatni. Ha a szárnyas aranybarnára sült, majd alufólia alatt kihűlt, tálaljuk egészben, hogy azután felszeletelhessük.

Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya idén a citrusos sült pulykát próbálta ki, de jó néhány különleges hálaadási receptet gyűjtött tökéletesített már, hogy a kísérletező kedvű magyar háziasszonyok is kipróbálhassák a tengerentúli ihletésű recepteket.

A Hálaadás az egyik legfontosabb nemzeti ünnep a tengerentúlon, itthon inkább a sorozatokból ismert, nálunk nem terjedt el ünnepként. Mégis érdemes kicsit többet tudnunk róla, hiszen csupa pozitív üzenetet közvetít. Nem kötődik szorosan valláshoz, tipikusan családi összejövetel, amelyen központi szerep jut a közös étkezésnek és a pozitív gondolatoknak. Mindenki számot vet, átgondolja az elmúlt évét és azt, hogy mennyi jó dolog történt vele, amiért hálát adhat. Bár nekünk nincsen egyetlen kijelölt napunk, amikor letesszük mindennapi bosszúságainkat, de ha arra gondolunk, hogy a Hálaadás egyben a karácsonyi időszak kezdetét is jelenti, máris közelebb állhat szívünkhöz.

Citrusos sült pulyka recept

Hozzávalók 10 főre:

  • 5-6 kilós, nyak és belsőségek nélküli egész pulyka,
  • 240 ml frissen facsart narancslé,
  • 240 ml frissen facsart citromlé,
  • 1 hámozott negyedelt narancs,
  • 1 hámozott negyedelt citrom,
  • 1 kis hámozott,
  • negyedelt vöröshagyma,
  • 1 marék friss, durvára összevágott oregánó,
  • 2 fej megpucolt és feldarabolt fokhagyma,
  • 60 ml extraszűz olívaolaj,
  • 1 ek őrölt római kömény,
  • 2 ek őrölt bors,
  • 2 ek só

Elkészítés:

A pulykát már a sütés előtti napon érdemes befűszerezni, hogy a húst intenzívebben átjárják az ízek. Öblítsük le a madarat hideg víz alatt, és töröljük szárazra papírtörlővel, és a bőrét a lehető legtöbb helyen lazítsuk meg, majd vékonyan kenjük át fűszervajjal a bőre alatt és a bőrén is, hogy jobban tapadjon hozzá a fűszer, illetve a vajazás elejét veheti a sütés közbeni kiszáradásnak is.

Keverjük össze a fokhagymát, római köményt, sót, borsot, és kanállal zúzzuk minél pépesebbre a hozzávalókat. Keverjünk bele egy kis narancslevet, citromlevet és az olívaolajat, majd helyezzük a pulykát tepsibe (ennek később majd bele kell férnie a hűtőnkbe). Öntsük rá a pácot, majd dörzsöljük bele a pulykába – a hajlatokat és a belsejét se hagyjuk ki. Fóliával fedjük le, és hagyjuk pihenni a hűtőben egy éjszakán át. Másnap locsoljuk meg a pulykát a félretett páclével, a sütéshez pedig melegítsük a sütőt 230 fokra. Mielőtt a madarat a sütőbe tennénk, öntsük le róla a pácot (tegyük félre), és tisztítsuk meg a tepsit. Úgy tegyük vissza a pulykát, hogy a szárnyakat toljuk be a madár teste alá. Sózzuk-borsozzuk. Töltsük meg a húst a negyedelt narancsokkal, citromokkal és hagymákkal, majd kötözzük össze szorosan a lábakat. Tegyük be a sütőbe és pirítsuk 30 percig. Vegyük vissza a hőt 160 fokra, tegyünk néhány baconszeletet kizárólag a mellre, és locsoljuk meg újra a pulykát a páccal, az a jó, ha köré is folyik belőle. Pirítsuk tovább a pulykát még nagyjából 160–180 percig. Közben 30 percenként locsolgassuk a mellé folyt pecsenyelével, de amikor kezd veszélyesen barnulni, fedjük le alufóliával. Ha kész, és kivettük a sütőből, még 30 percig pihentessük, mielőtt tálalnánk.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Puhítsd a pasid pulykával
Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Töltött pulykamell
6 étel zöldbabból, ami simán kenterbe veri a hagyományos recepteket

Ha szuperfinom és egyben kalóriaszegény fogásokra vágysz, itt az ideje, hogy kihasználd a zöldbabszezont, hiszen a bab amellett, hogy változatosan készíthető, rendszeresen fogyasztva számtalan betegséget kezelhetsz, illetve előzhetsz meg vele.

Napi horoszkóp július 18.: a Rákok munkája végre megtérül, az Oroszlánok felelősségteljes feladattal küzdenek

Ma se feledkezz meg a napi horoszkópodról, mert izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Fesztiválos ital kisokos: mit mivel lehet keverni, és mivel nem?

Itt a nyár, és vele együtt a fesztiválok szezonja is. A lazítás egyik legjobb módja meghallgatni a kedvenc zenekarod koncertjét, közben pedig meginni egy-két pohár bort. A nagy melegben viszont ennyi is gyorsan a fejedbe szállhat, pláne, ha többfélét iszol, vagy épp olyan italokat keversz, melyek nem jönnek ki jól egymással. Ezért is szedtük most össze, hogy mivel szabad és mivel nem ajánlatos együtt innod a bort.

24 dolog, amit fogadjunk, hogy nem tudtál Margaret Atwoodról

A szolgálólány meséje önmagában is ellentmondásos módon nyugtalanító mű, éspedig az eredeti regény legalább annyira, mint a belőle készült tévésorozat. De mi most a mögötte álló írónőre, Margaret Atwoodra voltunk kíváncsiak.

Napi horoszkóp július 17.: a Kosoknak nehéz döntést kell meghozniuk, a Rákok hirtelen válnak népszerűvé

A csillagok mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

50 kcal nem sok! Íme 24 alacsony kalóriatartalmú snack

Ha képtelen vagy lemondani a nassolásról, ha nem bírod ki vacsoráig, de nem mindegy, mennyi energiát tartalmaz, amihez nyúlsz, akkor készítsd be előre egyet-egyet ezekből az alacsony kalóriatartalmú snackekből.

6 felület a konyhában, amelyek tisztításáról valószínűleg te is sokszor megfeledkezel

Mindannyiunknak megvannak a magunk jól bevált tisztítási szokásai, amikor az otthonunk egyik legforgalmasabb helyéről beszélünk, azonban sajnos mindezt sokkal inkább rutinnal, mintsem tudatossággal végezzük. Ez pedig nagy hiba!

Az applikáció, amitől minden túrázást kedvelő ember függővé válik

Olyan klassz megosztani másokkal egy-egy jó útvonalat, ahol jártam, ráadásul műholdas térképpel és az adott helyre igazított fotókkal. És viszont: szuper egy-egy ilyen ajánlás szerint nekiindulni a nagyvilágnak. Ez a szuper túrázáshoz való app létszükséglet mindenkinek, aki az aktív pihenést választja.

Elképesztően flancos szülinapi gyerekzsúrok 10+1 sztárcsaládban

Torta, ajándék, néhány haver, esetleg lufik – egy ifjú szülinaposnak elég ennyi a boldogsághoz, nem? Főképp, ha még csak 1-2 éves, és fel sem fogja, mi történik vele. Hát, úgy tűnik, akadnak sztárok, akik nem így gondolják, sőt, ellenkezőleg. Náluk minden presztízskérdés, még a gyerekzsúr se lehet kivétel!

A lúzerség dicsérete – öt film balfékből lett hősökről

Csetlenek és botlanak, aztán így vagy úgy, de nekik lesz igazuk. A legjobb lúzerfilmekről szóló összeállításunkhoz a Férfiak fecskében bemutatója adta az apropót.

Akkor és most: csodálatos régi és mai fotók 9 tévé- és rádióbemondóról

A 60-as évek Kudlik Júliájától a 90-es évek Borbás Marcsiján át. És persze napjainkban. Így néztek ki akkor és most az ország kedvenc bemondói.

Egyetlen rendrakási tipp, amit érdemes bevetned, ha gyermeked van

Ha van egy-két játék a kanapéd párnái között, gumikacsa a paplanod alatt és némi spagetti a fürdőszoba padlóján, akkor tuti, hogy vannak gyerekeid – vagy egy baromi kupis élettársad. A jó hír viszont, hogy pillanatok alatt leszámolhatsz a káosszal, ha elsajátítod a most következő rendrakási tippet.

Te sem mondasz le róla? Akkor íme: fém szívószál és egyéb környezetbarát alternatívák

Környezettudatos vagyok, de igenis szeretek szívószállal inni és nem szégyellem! Szerencsére rábukkantam egy tartósabb, fém szívószálfajtára. Továbbá megosztom veletek a szívószálmosó kefe (komolyan!) beszerzési helyét is.

Ha mindenki vegán lenne, a földeknek csak a negyedét vennénk igénybe

Vagy egész másra is lehetne fordítani ezeket a földterületeket – a mostaniak 75%-át! –, egy nemrég közzétett tanulmány szerint. Az állatok és főképp a szarvasmarhák tenyésztése, ha nem is az első számú felelős a környezetszennyezésért, de mindenképp benne van a top 5-ben.

Ha ragyogóan üde bőrre vágysz: kókuszos testradír házilag

A testradír egy igazi csodafegyver, amivel pillanatok alatt bársonyossá és üdévé varázsolhatod bőrödet. Érdemes tehát rendszeresen bevetned, amihez ráadásul még csak nem is kell mélyen a zsebedbe nyúlnod, hiszen valószínűleg minden alapanyagot megtalálsz hozzá a konyhában.

Kövess minket

Most 3 lapszám csupán 1.185 Ft-ért rendelhető elő!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem