Jégbe fagyott aligátorok, akik köszönik szépen, jól vannak

brumáció,hibernálás,krokodil,aligátor,amerika Forrás: Popular Science
Míg nálunk épphogy repkednek a mínuszok, de már most úgy érezzük, hogy megfagyunk – így réteges öltözködéssel védjük magunkat a hidegtől –, az amerikai aligátorok simán belefagynak a mocsárba. Észak-Karolinában ez bizony évről-évre bekövetkezik.

Egy Észak-Karolinai parkban, Shallotte River Swamp-ban nem először fordul ugyanis elő, hogy az emberek arra lesznek figyelmesek: a jégfelszínből kőre vagy ciprusfa gyökereire emlékeztető dolgok állnak ki. Ezzel szemben, amit ilyenkor valójában látni lehet az aligátorok orra, akik – míg tehetik – felúsznak a vízfelszínre, és kidugják az orrukat, hogy így levegőhöz juthassanak. Bármennyire is úgy tűnik, hogy ezek az állatok ilyenkor már nem élnek, meglepően jól elvannak a jég alatt.

A hüllők nem tudják magukat felmelegíteni, ha a körülöttük levő világ, víz vagy levegő túlságosan hideg, így a brumáció menti meg őket.
popsci.com

When survival is the only option! WECT News Wway News Channel 3 WRAL TV Natgeo. #oib #oibswamppark #wilmingtonnc #visitnc #visitmyrtlebeach #alligators #winter #bombcyclone

Posted by The Swamp Park on Sunday, January 7, 2018
  • Brumáció kontra hibernáció

A brumáció egy túlélési technika, amit egyes hüllők használnak - hasonlóan a hibernációhoz. Floridában például leguánok fagynak mozdulatlanná 5 fok alatti hőmérsékleten, aztán a nap első sugarai felolvasztják őket majd, mintha mi sem történt volna végzik tovább a dolgukat. Az aligátorok is ezt a technikát alkalmazzák a túlélésért: amikor a mocsarak befagynak, az aligátorok átmenetileg nem tudnak táplálkozni, ezért lelassítják életfunkciójukat, mint a légzés és a szívverés.

aligátor,brumáció,hibernálás,amerika
Forrás: George Howard/The Swamp Park
Aligátorok brumáció alatt

Míg a hibernálás alatt az állatok alvó állapotba kerülnek egy bizonyos időre, addig a brumáció alatt nagyon is ébren vannak. Valamivel kevesebbet ugyan vagy egyáltalán nem táplálkoznak azokban a napokban, de isznak, alszanak és mozognak is – igaz jóval lassabban. Amikor pedig a napsütés megolvasztja a jeget, minden úgy folytatódik, mint a brumáció előtt.

A galériára kattintva olyan állatokat láthatsz,- akik az aligátorokkal ellentétben - sajnos valóban veszélyben vannak!