Alapanyagok a tojáson és liszten túl, amiket érdemes otthon tartanod, ha gyorsan össze kellene ütnöd valami finomat

Alapanyagok a tojáson és liszten túl, amiket érdemes otthon tartanod, ha gyorsan össze kellene ütnöd valami finomat
Forrás: Getty images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Neked mi van a hűtődben? És a kamrádban? Ja, hogy nincs is kamrád? Sebaj, nekem sincs, ettől még számtalan olyan ételt szoktam előre bespájzolni, ami kis helyet foglal, sokáig eláll, és amiből számtalanféle kaját összedobhatok pillanatok alatt, ha épp beüt a krach. Következzen most az én szupertitkos túlélő alapanyaglistám, ami bármikor jól jöhet neked is.

Egy jól felszerelt konyhában az alapvető élelmiszerek és alapanyagok, mindig megtalálhatóak, mint a tej, tojás, liszt, hagyma, rizs, krumpli, valamilyen szárított hüvelyes és persze a száraztészták. Ez így van jól, hiszen ezekből könnyedén összedobhatsz valami életmentő kaját, például egy jó kis krumplis tésztát, rántottát vagy tócsnit. Habár ezekből valóban sok minden készíthető, inkább nagymamáink kamrapolcára emlékeztet engem ez a felhozatal. Az én alaplistámon ezért olyan hozzávalók is helyet kapnak, amikből – egy kis kiegészítéssel – pillanatok alatt gyors, könnyű, izgalmas és egészséges fogást állíthatok össze.

Ha szereted az ázsiai konyhát, akkor nyert ügyed van, mert rendkívül sokféle fűszert és szószokat használnak, amiket elég csak időnként beszerezned, hiszen sokáig kitartanak.

Ami szintén nagy segítség lehet egy ízletes étel kivitelezésében, azok a friss fűszernövények. Ehhez még csak erkélyre sem lesz szükséged, hiszen a legtöbb növény az ablakpárkányon is remekül érzi magát. Legrosszabb esetben beteheted őket a mélyhűtőbe, hiszen a petrezselyem, a zsálya, rozmaring és társaik, egészen jól bírják a fagyasztást. Persze közel sem lesznek olyan ízesek, mint zsenge korukban, még így is aromásabbak, mint szárított társaik.

Na de nem is szaporítom tovább a ̶s̶z̶ó̶s̶z̶t̶ szót, következzen az a bizonyos lista!

Kép
forrás: Nóri/pinterest

Szárított gombák

Élek halok a gombákért, illetve a belőlük készült ételekért. Mindegy, hogy pörkölt, rántott, vagy leves formájában kerülnek a tányéromra. Éppen ezért mindig tartok otthon belőlük, még ha nem is frissen. A gombában az a jó, hogy jól szárítható, és még ha ilyen formában kerül is az ételbe, akkor is tökéletes karakteres, aromás és állagú marad. A szárított erdei gombákat csak pár percre be kell áztatni egy tál vízbe, azután pedig már készíthetsz is belőlük szószokat, mártásokat, leveseket, de keverheted tészta- vagy rizses ételekbe, sőt akár melegszendvics-feltétként is használhatod őket. A hazai gombák mellett érdemes még az ázsiai fajták közül is szemezgetni, a fafül- és az illatos gomba (ami a neve ellenére elsőre inkább teknős vagy haleledel illatára emlékeztet) nekem például óriási kedvenceim, amiket legtöbbször levesekbe, salátákba és tésztaételekbe használok fel.

Szószok, fűszerek és ízesítők

Aminek mindig kell lennie a konyhapolcomon, az a szójaszósz, hal-, vagy osztrigaszósz, rizsecet, és a legnagyobb kedvencem, a mogyoróolaj, amiből pár csepp úgy feldobja a legegyszerűbb ételt is, hogy mindig teljesen ámulatba esek tőle.

A gyömbér is alapkellék: a hűtőszekrényben sokáig eláll és a levesektől kezdve főételeken át egészen a desszertekig minden ételt feldob és karakteressé tesz – persze nyilván amibe illik. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy szuper tea is készíthető belőle és az egyik legjobb ellenszer a megfázásra egy kevés mézzel és citrommal elkeverve.

És ha már citrom! Tudtad, hogy a citrom nem csak teában, limonádéban és sütiben fantasztikus? Ha kifőzöl spagettit, aztán átforgatod egy kis vajon, ráreszelsz citromhéjat, és megszórod parmezánnal, akkor szuper könnyű és frissítő egytálételt varázsolhatsz, ahogyan egy egyszerű rizottó alapreceptet is felturbózhatsz citromhéjjal és citromlével. Persze ehhez az kell, hogy a listádra felvedd a parmezánt vagy pecorinót és a fehérbort is, hiszen ezek nélkül nem élet az élet. Legalábbis szerintem!

Zöldfűszerek

Ahogy már említettem, számtalan ételt feldobhatsz velük, de nem csak fűszerként érdemes gondolni rájuk. A zsálya például nagyon jól passzol tésztaételekhez. Főzz ki széles metéltet, olvassz meg vajat egy serpenyőben, dobj bele pár zsályalevelet, öntsd rá a kifőtt tésztát, borsozd meg, szórd meg sajttal, és voilá. Kész is a tökéletes egytálétel!

A petrezselyem sem csak a krumplira való, ha van belőle egy nagyobb csokrod, eszméletlen finom krémlevest készíthetsz belőle, vagy egy finom "aglio e olio" spagettit egy kevés csilivel és olívaolajjal, meg persze fokhagymával kiegészítve.

Tésztafélék

A száraztészták persze a legtöbbünk otthonában előfordulnak, de most felejtsd el a tojásos tésztákat, amire az egyszerűség kedvéért tejfölt és sajtot szoktál rádobni. Szerezz inkább be többféle rizstésztát, amit még csak főznöd sem kell, csak beáztatni pár percre meleg vízbe. Ezeket használhatod levesekbe, egytálételekhez, és akár salátákba is. Ha már rizstészta, ne feledkezz meg a rizslapokról sem, amivel akár a kenyeret is kiválthatod. Szendvics helyett tekerj ezekbe a lapokba némi zöldséget vagy húsokat, és kész is a finom vacsora.

Ha ezek után beszereznél egy-két friss fűszernövényt, amit szívesen gondoznál ezentúl otthon, akkor nézd meg a galériánkat, ahol remek tippeket kapsz az ültetésükről!

Nézd meg a galériánkat> 8 kép
8 ötlet mini fűszerkert készítéséhez
Megjelent a decemberi Éva, nézz bele!

Nyáry Krisztián és lányai rendkívül figyelemre méltó interjút adtak nekünk, és ez még nem minden. A decemberi Éva már az újságárusoknál!

3 terület, amire a szülői minta különösen nagy hatással van

Amikor gyerekvállalásra kerül a sor, mindkét félnek vannak elképzelései arról, hogy milyen példát mutat majd a csemetének, milyen elveket szeretne átadni és miket kerül el nagy ívben. Merthogy az otthonról hozott impulzusok bizony meghatározó szerepet töltenek be az életünkben.

Fuss Bátran! - Pécsi közösségi futás egy jó ügyért

Több pécsi szervezet fogott össze annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos futásra. November végén pedig közösségi eseményt szerveznek.

Tudjuk már kinek adnánk az Oscart! Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animáció – nálunk mindent visz!

November 15-től vetítik a mozik Milorad Krstić szlovén származású filmrendező Ruben Brandt, a gyűjtő című filmjét. Ott voltunk a sajtóvetítésen és most elmesélem, miért nem érdemes kihagyni ezt a lenyűgöző alkotást!

Lassan, de biztosan, avagy igenis le tudsz fogyni 5-7 kilót 2 hónap alatt (és meg is tudod tartani) - 5 tipp

Ez a két hónap akkor is eltelik, ha nem programozod be tudatosan az életmódodat – úgyhogy akár bele is vághatsz! Megmutatjuk, hogyan szabadulhatsz meg attól a néhány makacs, lerázhatatlannak tűnő kilónyi súlyfeleslegtől.

Napi horoszkóp november 15.: a Szüzek bátorságukat bizonyíthatják, a Bakokra rámosolyog a szerencse

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Mutatunk 16 aprócska házikót a nagyvilágból - ha szeretnéd egy tündérmesében érezni magad

A most következő házikókban bárki megszállhat, aki szeretné kipróbálni milyen lehet belecsöppenni egy tündérmesébe, vagy csak elmenekülne egy időre a világ elől.

Csak semmi cukormáz: 7 film szabálytalan anyákról

A nemrég bemutatott Egy nap ihletésére készítettünk egy összeállítást olyan filmekből, amelyekben nem hagyományos anya-karakterek szerepelnek.

Földalatti csodák - Lélegzetelállító vasútállomások a világ minden pontjáról

A metróállomásokról általában a megkopott falak, a piszok és a zsúfoltság jut elsőre eszünkbe, ennek ellenére jó pár olyan kivétel a világon, amelyek építészete, tisztasága egészen lenyűgöző.

Utazz velünk! – ezeket a belföldi úti célokat ajánlják szerkesztőink, 4. rész

Az Éva magazin szerkesztőségében imádunk utazni. A következő sorozatunkban megosztjuk veletek, hogy milyen belföldi helyszínekre látogatunk legszívesebben.

Napi horoszkóp november 14.: a Rákok túlzottan ragaszkodnak valakihez, az Oroszlánok megtalálják a sikerhez vezető utat

Ma is érdemes elolvasnod a napi horoszkópod, izgalmas üzeneteket rejtenek ugyanis az egyes csillagjegyek!

A borok kóstolási sorrendje

Amikor többféle bort kóstolunk – legyen az akár egy fesztiválon vagy egy baráti borozgatáson –, nem mindegy, hogy azt milyen sorrendben tesszük.

Unboxing: DIY Adventi koszorú box kibontása - VIDEÓ

Idén te magad készítenéd el az adventi koszorút? Valami egyedi és kreatív megoldásra vágysz? Örülnél, ha kapnál hozzá némi segítséget? Akkor nézd meg, mit tartalmaz az Éva magazin DIY adventi koszorú boxa!

15 dolog, amit nem tudtál az épp 70 éves Károly hercegről

November 14-én ünnepli 70. születésnapját Károly herceg. Élete eddigi 70 évéből 67-et a brit trón elsőszámú várományosaként töltött el, de biztosak vagyunk benne, hogy nem ez élete legnagyobb traumája. Most összegyűjtöttünk néhány érdekes tudnivalót a brit királyi udvar egyik legviharosabb életű személyiségéről.

Napi horoszkóp november 13.: a Szüzek megvalósíthatják a terveiket, a Vízöntők kikapcsolódhatnak végre

Ma is érdemes elolvasnod a napi horoszkópod, izgalmas üzeneteket rejtenek ugyanis az egyes csillagjegyek!

Varázslatos dallamok – Sétálj végig te is egy hangszer belsejében!

Azt mondják a szépség belülről fakad – és a zene esetében ez szó szerint így is van, mert a hangszer belsejéből érkeznek a dallamok.

Konyhai hackek a pucolástól a szeletelésig, amik megkönnyítik az életedet - VIDEÓ

Utálsz keménytojást pucolni? Nem szereted, ha fokhagymaillatú lesz a kezed, miután megtisztítottad? Meggyűlik a bajod a gyömbérpucolással? A kiwi és gomba szeletelése sem tartozik a kedvenc elfoglaltságaid közé? Akkor van egy jó hírünk számodra!

Te hányadik helyen állsz a saját fontossági listádon?

Nőként számtalan szerepben teljesítünk és profiként zsonglőrködünk a feladatainkkal. De biztos vagy benne, hogy magadra is elég időt fordítasz?

A 21. század és a boros kütyük

A 21. század technológiai forradalma nem csak a számítógépünket és a telefonunkat érte el, a boros világ ugyanúgy rendelkezik saját okos kütyükkel. Lássuk hát, melyek a legfontosabbak vagy leghasznosabbak közülük.

Teenboss a konyhában: ünnepi mézes-brandys szivarrudak, videóval

Ellenállhatatlan, addiktív, halálos édesség, amit az év minden más napján egyszerűen erkölcstelenség lenne fogyasztani, de a karácsony az karácsony!

Kövess minket

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem