Alapanyagok a tojáson és liszten túl, amiket érdemes otthon tartanod, ha gyorsan össze kellene ütnöd valami finomat

Borítókép: Alapanyagok a tojáson és liszten túl, amiket érdemes otthon tartanod, ha gyorsan össze kellene ütnöd valami finomat Forrás: Getty images
Neked mi van a hűtődben? És a kamrádban? Ja, hogy nincs is kamrád? Sebaj, nekem sincs, ettől még számtalan olyan ételt szoktam előre bespájzolni, ami kis helyet foglal, sokáig eláll, és amiből számtalanféle kaját összedobhatok pillanatok alatt, ha épp beüt a krach. Következzen most az én szupertitkos túlélő alapanyaglistám, ami bármikor jól jöhet neked is.

Egy jól felszerelt konyhában az alapvető élelmiszerek és alapanyagok, mindig megtalálhatóak, mint a tej, tojás, liszt, hagyma, rizs, krumpli, valamilyen szárított hüvelyes és persze a száraztészták. Ez így van jól, hiszen ezekből könnyedén összedobhatsz valami életmentő kaját, például egy jó kis krumplis tésztát, rántottát vagy tócsnit. Habár ezekből valóban sok minden készíthető, inkább nagymamáink kamrapolcára emlékeztet engem ez a felhozatal. Az én alaplistámon ezért olyan hozzávalók is helyet kapnak, amikből – egy kis kiegészítéssel – pillanatok alatt gyors, könnyű, izgalmas és egészséges fogást állíthatok össze.

Ha szereted az ázsiai konyhát, akkor nyert ügyed van, mert rendkívül sokféle fűszert és szószokat használnak, amiket elég csak időnként beszerezned, hiszen sokáig kitartanak.

Ami szintén nagy segítség lehet egy ízletes étel kivitelezésében, azok a friss fűszernövények. Ehhez még csak erkélyre sem lesz szükséged, hiszen a legtöbb növény az ablakpárkányon is remekül érzi magát. Legrosszabb esetben beteheted őket a mélyhűtőbe, hiszen a petrezselyem, a zsálya, rozmaring és társaik, egészen jól bírják a fagyasztást. Persze közel sem lesznek olyan ízesek, mint zsenge korukban, még így is aromásabbak, mint szárított társaik.

Na de nem is szaporítom tovább a ̶s̶z̶ó̶s̶z̶t̶ szót, következzen az a bizonyos lista!

Forrás: Nóri/pinterest

Szárított gombák

Élek halok a gombákért, illetve a belőlük készült ételekért. Mindegy, hogy pörkölt, rántott, vagy leves formájában kerülnek a tányéromra. Éppen ezért mindig tartok otthon belőlük, még ha nem is frissen. A gombában az a jó, hogy jól szárítható, és még ha ilyen formában kerül is az ételbe, akkor is tökéletes karakteres, aromás és állagú marad. A szárított erdei gombákat csak pár percre be kell áztatni egy tál vízbe, azután pedig már készíthetsz is belőlük szószokat, mártásokat, leveseket, de keverheted tészta- vagy rizses ételekbe, sőt akár melegszendvics-feltétként is használhatod őket. A hazai gombák mellett érdemes még az ázsiai fajták közül is szemezgetni, a fafül- és az illatos gomba (ami a neve ellenére elsőre inkább teknős vagy haleledel illatára emlékeztet) nekem például óriási kedvenceim, amiket legtöbbször levesekbe, salátákba és tésztaételekbe használok fel.

Szószok, fűszerek és ízesítők

Aminek mindig kell lennie a konyhapolcomon, az a szójaszósz, hal-, vagy osztrigaszósz, rizsecet, és a legnagyobb kedvencem, a mogyoróolaj, amiből pár csepp úgy feldobja a legegyszerűbb ételt is, hogy mindig teljesen ámulatba esek tőle.

A gyömbér is alapkellék: a hűtőszekrényben sokáig eláll és a levesektől kezdve főételeken át egészen a desszertekig minden ételt feldob és karakteressé tesz – persze nyilván amibe illik. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy szuper tea is készíthető belőle és az egyik legjobb ellenszer a megfázásra egy kevés mézzel és citrommal elkeverve.

És ha már citrom! Tudtad, hogy a citrom nem csak teában, limonádéban és sütiben fantasztikus? Ha kifőzöl spagettit, aztán átforgatod egy kis vajon, ráreszelsz citromhéjat, és megszórod parmezánnal, akkor szuper könnyű és frissítő egytálételt varázsolhatsz, ahogyan egy egyszerű rizottó alapreceptet is felturbózhatsz citromhéjjal és citromlével. Persze ehhez az kell, hogy a listádra felvedd a parmezánt vagy pecorinót és a fehérbort is, hiszen ezek nélkül nem élet az élet. Legalábbis szerintem!

Zöldfűszerek

Ahogy már említettem, számtalan ételt feldobhatsz velük, de nem csak fűszerként érdemes gondolni rájuk. A zsálya például nagyon jól passzol tésztaételekhez. Főzz ki széles metéltet, olvassz meg vajat egy serpenyőben, dobj bele pár zsályalevelet, öntsd rá a kifőtt tésztát, borsozd meg, szórd meg sajttal, és voilá. Kész is a tökéletes egytálétel!

A petrezselyem sem csak a krumplira való, ha van belőle egy nagyobb csokrod, eszméletlen finom krémlevest készíthetsz belőle, vagy egy finom "aglio e olio" spagettit egy kevés csilivel és olívaolajjal, meg persze fokhagymával kiegészítve.

Tésztafélék

A száraztészták persze a legtöbbünk otthonában előfordulnak, de most felejtsd el a tojásos tésztákat, amire az egyszerűség kedvéért tejfölt és sajtot szoktál rádobni. Szerezz inkább be többféle rizstésztát, amit még csak főznöd sem kell, csak beáztatni pár percre meleg vízbe. Ezeket használhatod levesekbe, egytálételekhez, és akár salátákba is. Ha már rizstészta, ne feledkezz meg a rizslapokról sem, amivel akár a kenyeret is kiválthatod. Szendvics helyett tekerj ezekbe a lapokba némi zöldséget vagy húsokat, és kész is a finom vacsora.

Ha ezek után beszereznél egy-két friss fűszernövényt, amit szívesen gondoznál ezentúl otthon, akkor nézd meg a galériánkat, ahol remek tippeket kapsz az ültetésükről!