4 nemrégi újítás, amely megkönnyíti a fogyatékos emberek és családjuk életét

Borítókép: 4 nemrégi újítás, amely megkönnyíti a fogyatékos emberek és családjuk életét
Semmi okunk természetesnek venni, hogy a mozgáskorlátozott polgártársaink nehezebben közlekednek, lassabban jutnak el az iskolába vagy a bankba, mint az épek. Sőt, lehetőségünk van minden nap tenni azért, hogy másképp legyen.

Magyarországon nem igazán könnyű mozgáskorlátozottnak vagy más okból fogyatékkal élőnek lenni. Még mindig küzdeni kell azért, hogy liftet építsenek az aluljárókba. A megváltozott munkaképességűeket integráló progamok ellenére sokak számára az sem teljesen egyértelmű, hogy egy kerekesszékes ember kiválóan tud számítógép előtt dolgozni, azaz ugyanolyan jól alkalmazható irodai munkára, mint bárki más. Feltéve persze, hogy képes bejutni az irodába. Szóval még van dolgunk bőven abban a tekintetben, hogy fogyatékkal élő embertársaink ne érezzék másodrangú állampolgárnak magukat az állapotuk miatt, amiről ráadásul nem is tehetnek. Szerencsére azért akad néhány olyan kezdeményezés, amit érdemes megfigyelni és megjegyezni. Nézzünk néhány példát:

1. Befogadó játszóterek, ahol ép és fogyatékos gyerekek egyaránt játszhatnak

Forrás: képünk illusztráció

Egyre több befogadó játszótér készül Magyarországon, persze főképp a fővárosban. Nemrég egy III. kerületi iskola udvarán kezdtek olyan játszóteret építeni, amelyet ép és fogyatékos gyerekek egyaránt igénybe vehetnek. A munkálatokban önkéntesek is részt vehetnek, de a támogató Szerencsejáték Zrt.-nek köszönhetően sorsjegyek megvásárlásával is támogathatjuk az ügyet. Vidéken is hamarosan megnyílik még két befogadó játszótér.

2. Az OTP akadálymentes szolgáltatásai és érzékenyítő kampánya

Az OTP régóta dolgozik azon, hogy minden ügyfelük számára egyformán elérhetővé tegye a szolgáltatásait. Az elmúlt hónapokban fejlesztéseket vittek véghez, amelynek eredményeképpen ma már majdnem minden bankfiók teljesen akadálymentes, rendkívül könnyen lehet bennük kerekesszékkel közlekedni és fordulni, az asztalok és a pultok felületei kerekesszékből is könnyen elérhetők. Az ATM-ek egy részét beszélő funkcióval szerelték fel, így a látássérült ügyfelek azokat a magukkal hordott fülhallgatóval tudják igénybe venni, hogy illetéktelenek ne hallhassák az ügyintézés részleteit. Ezen felül negyvenhárom OTP bankfiókban indult el a videó-tolmácsszolgáltatás a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) együttműködésben, amelynek köszönhetően az ügyfelek tableten keresztül kérhetnek jeltolmácsot. Az OTP mindennek tetejébe érzékenyítő reklámfilmeket is közzétett arról, hogyan érdemes fogyatékos embertársainkkal okosan kommunikálni. A fejlesztésekben és a kampányban olyan szervezetek működnek közre, mint a Kézenfogva Alapítvány, a SINOSZ, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány, illetve a Budapesti Műszaki Egyetem Beszédtechnológia és Intelligens Interakciók Laboratóriuma.

3. Normcore – divatkollekció mozgáskorlátozottaknak

Forrás: normcore.mome.hu

MOME-hallgatók készítették el a Normcore – Akadálymentes divat című projektjüket, amelynek keretében a divattervező-tanoncok mozgáskorlátozott – végtaghiányos, kerekesszékes – emberekre terveztek divatkreációkat. A Normcore-ból kiállítás is lett, amelyet több frekventált helyszínen is bemutattak. A divatfotók, amelyeken mozgáskorlátozott modellek mutatják be a Normcore outfitjeit, a világ legtermészetesebb módján közvetítik az üzenetet, miszerint a fogyatékos embereknek készült kreációk manapság már egyáltalán nem számítanak extrémnek. Végül is a divatban semmi sem az! Reméljük, nemsokára már kereskedelmi forgalomban is megjelennek hasonló ruházati termékek.

4. Segítőkutya-képzés

neo segítőkutya egyesület,neo,segítőkutya képzés
Forrás: NEO / Facebook

Alig néhány év alatt óriási népszerűségre tett szert a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület, amelynek önkéntesei terápiás kutyákat képeznek a mindennapi munkájuk mellett, szabadidejükben. A kutyákról fajta és vérmérséklet szerint döntik el, hogy kerekesszékes, epilepsziával küzdő vagy akár autista ember melletti munkára a legalkalmasabbak; a mozgáskorlátozottakat segítő kutyáknak ügyesen kell tárgyakat felszedni és villanyt lekapcsolni, rohamjelző kutyáknak észre kell venni a közelgő roham jeleit. A terápiás kutyák pedig a jelenlétükkel, betanult és betanítható játékokkal segítenek a rászorulóknak a beilleszkedésben (szerintünk igazából mindenki rászorulna, vagy nem?). Itt jelentkezhetsz önkéntesnek.