A youtuber, aki képes rávenni a fiatalokat, hogy művelődjenek

okostelefon,könyvek,olvasás Forrás: Pixabay
A Youtube nemrég még legnépszerűbb, ma második legkedveltebb sztárja lazán megihleti a kamaszokat több ezer oldal elolvasására.

Mármint nyomtatott, hagyományos könyvekben sorjázó oldalakról beszélünk. Meg egy általam nevelt kamaszról, de biztos vagyok benne, hogy nem ő az egyetlen. Na jó, remélem.

Hogy derült ez ki?

Nemrég egy könyváruház kuponos akciójának idején csak úgy mellékesen megkérdeztem Pewdiepie egyik 16 éves rajongóját, hogy rendeljek-e neki valamilyen könyvet. Erre átküldött emailben egy hosszú listát, ami igen mély benyomást tett rám. A listán szerepelt ugyanis több japán író, angol klasszikusok, egy görög filozófus és az egyik legismertebb spanyol regény. Kiderült, hogy a fiam a műveket Pewdiepie könyvajánló videóiból mazsolázta ki magának. Vegyük át még egyszer, ki is az a Pewdiepie:

Csak annyit tennék hozzá, hogy most már a T-Series vezet, majdnem kétmillió követővel. De vajon ők is hozzájárulnak a követőik irodalmi műveltségének szélesítéséhez? Nem néztem utána, de nem vagyok róla meggyőződve. Egyébként így néz ki egy ilyen videó Pewdiepie-tól:

Kíváncsian várom, mikor kapom meg Kierkegaard egyik művét is a következő listán. Addig is elmondom, mi jutott eszembe az elsőről:

Köszi, Felix!

(Igazából ez Pewdiepie keresztneve.) A fiam mindig is szeretett olvasni, egy könyv vaskossága sem riasztotta el soha, de még ennek fényében is örülök annak, hogy ennyi gondolatébresztő művet kért egyszerre. Ráadásul azt kérte, hogy angol nyelven szerezzük be őket. (Ekkor váltottam át a magyar áruházról a Bookdepository oldalra, ahol olcsóbban és ingyenes szállítással lehet hozzájutni angol nyelvű könyvekhez.) Bár pedzegettem, hogy néhányat a könyvek közül magyarul is megtalál otthon a polcon, ragaszkodott az angol verziókhoz. Úgyhogy nem erőltettem tovább a dolgot. Ha átküzdi magát az első angol nyelvű köteten, a soron következők egyre könnyebben mennek majd, és szép lassan feltárul majd előtte egy olyan világ is, ami rejtve maradna előtte, ha csak magyarul olvasna. (Ez így nagyon költői, pedig nagyon egyszerűen és prózai módon csak arról van szó, hogy rengeteg remek könyvet nem kifizetődő megjelentetni a magyar kiadóknak.) Nem beszélve arról, hogy ezzel is gyúrni akar az IELTS nyelvvizsgára.

Senkit és semmit nem szabad eleve leírni

Se egy könyvet azért, mert több évtizede vagy évszázada írták, esetleg bonyolult nyelvezettel vagy számunkra kevésbé ismerősen csengő szavakkal teletűzdelve. Se egy fiatal srácot azért, mert olyan Youtube-videókkal futott be, amiben online játékokkal játszik, miközben kiskölykök (meg huszonévesek) bambulják világszerte. Hiszen közben mellékesen megismertet néhány remekművet/kult-könyvet/aktuális könyvsikert az erre fogékonyakkal.

A kütyüzés nem az ördögtől való

Mondjuk ezt már évekkel ezelőtt is így gondoltam:

De az ilyesmik, mint ez a lista, csak megerősítenek abban, hogy a kütyük és az online világ csak eszközök, és leginkább tőlünk függ, mire használjuk őket.

Ha gyakorló magyartanár lennék...

...(de nem vagyok, ezért csak kibicként dobálózom naivan az ötletekkel), megpróbálnám valahogy kiaknázni, ha a tanítványaim egy influenszer irodalmi hatása alá kerülnének. Mondjuk csinálnék egy könyvklubot, ahol elbeszélgetnék a srácokkal arról, mit olvastak Pewdiepie ajánlására. Valószínűleg többet érne, mint az órán kötelezően leadott tananyag. Vagy lopnám az ötletet a Youtubertől, és rövid, vicces kedvcsináló videókat gyártanék az általam feladott kötelező olvasmányokról. Ehhez kérném a diákjaim közreműködését operatőrként és vágóként, hadd érezzék, hogy van, amiben én tanulhatok tőlük.

Megint lesznek könyvek, amiket én fogok kölcsönkérni a gyerektől

Nem ez lesz az első eset: bár eleinte nagyon elutasító voltam, de évekkel ezelőtt végül beadtam a derekam, és végigolvastam a teljes Harry Potter-sorozatot, különben egy szót sem értettem volna abból, amit a gyerekeim akkoriban beszéltek. És nem bántam meg. Most majd a japán szerzőkre nevezek be.

Na de lássuk, miket ajánl Pewdiepie!