Olcsó és gyors receptek a nyugis esték jegyében

hétvége,ebéd,recept,tipp,előkészület Forrás: Getty images
Ha hétvégén úgyis nekiállsz főzni, akkor már csak egy kis plusz munka a következő hétre előkészíteni a finom, egészséges vacsorákat. Így csak minimális munka marad az amúgy is rövid hétköznap estékre, és nem kell megint felvágottra fanyalodnia a családnak.

Ez a cikk az Éva egy korábbi lapszámában jelent meg először.

Kókusztejes fűszeres sárgarépa-krémleves

kókusztej,sárgarépa,krémleves,recept
Forrás: Vigh Alexandra

Kókusztejes fűszeres sárgarépa-krémleves

Előkészítési idő: 10 perc
Sütési idő: 25–30 perc
Nehézség: Könnyű
Költség: kb. 1000 Ft

Hozzávalók: (4 személyre): 70 deka sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj vagy kókuszolaj, 1 konzerv kókusztej, 0,5–0,7 deci zöldségleves, 1 teáskanál garam masala fűszerkeverék (curry fűszerkeverékkel helyettesíthető), fél lime leve, só, bors, 1 doboz csírakeverék (nem használjuk fel az összeset), csilipehely (elhagyható)

Elkészítése: A sárgarépát és a vöröshagymát hámozd meg, a répát vágd fel egyforma méretű darabokra, a hagymát cikkelyekre és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Sózd, borsozd és locsold meg az olívaolajjal. Told be a 180 fokra előmelegített sütőbe és 25–30 perc alatt süsd puhára. Akkor lesz igazán jó, ha már karamellizálódni kezdenek a zöldségek. A megsült zöldségeket tedd át turmixgépbe, öntsd hozzá a kókusztej felét, a zöldséglevest, a lime-levet és a garam masala fűszert. Turmixold krémesre. Ha túl sűrű lenne, adj hozzá még a kókusztejből vagy a zöldséglevesből ízlés szerint. Ha szükséges, sózd, borsozd. Tálaláskor adj hozzá csírakeveréket és csilipelyhet.

Sült zöldséges kuszkusz serpenyős csirkemellel

recept,kuszkusz,csirke,ebéd,hétvége,tipp
Forrás: Vigh Alexandra

Sült zöldséges kuszkusz serpenyős csirkemellel

Előkészítési idő: 30 perc
Sütési idő: 25–30 perc
Nehézség: Könnyű
Költség: kb. 2300 Ft

Hozzávalók: (4 személyre): 50–60 deka csirkemellfilé, 2 teáskanál mexikói fűszerkeverék (lehetőleg adalékanyag-mentes), 1 csésze kuszkusz (szárazon mérve), 4 darab közepes sárgarépa, 25 deka kelbimbó, 20 deka koktélparadicsom, rukola, 1 avokádó, édes csiliszósz (elhagyható), só, bors, 5 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 evőkanál szójaszósz

Elkészítése: Keverj össze a mexikói fűszert és a szójaszószt egy evőkanál olívaolajjal, egyenletesen kend be vele a félbevágott csirkemelleket. Hevíts fel 2 evőkanál olívaolajat egy teflonserpenyőben és a hús mindkét oldalát pirítsd át rajta. Vedd közepesre a lángot és fedő alatt párold puhára a csirkemellet. A sárgarépát tisztítsd meg és vágd fel kisebb hasábokra. A kelbimbókat is tisztítsd meg és vágd félbe. Locsold meg a zöldségeket 2 evőkanál olívaolajjal, sózd-borsozd és egy sütőpapírral bélelt tepsin told be 15–20 percre a 200 fokra előmelegített sütőbe. Készítsd el a kuszkuszt: borítsd egy hőálló tálba, önts rá annyi forró vizet (vagy zöldséglevest), amennyi pont ellepi, és fedd le 10 percre. A vízbe tegyél egy evőkanál olívaolajat, így biztosan nem fog összeragadni. 10 perc múlva, miután magába szívta a nedvességet, egy villával lazítsd fel a szemeket. Tálalás előtt szeleteld fel a csirkemellet és az avokádót, a koktélparadicsomokat vágd félbe, és készíts egy-egy vegyes tálat mindenkinek az összes hozzávalóval. Kínálj mellé édes csiliszószt és olívaolajat.

Tipp: A zöldséget bátran variálhatod a család ízlése vagy a hűtőben található hozzávalók szerint. Kelbimbó helyett használhatsz például karfiolt, brokkolit is, a paradicsom helyett vághatsz fel uborkát vagy retket.

Csirketaco

csirke,taco,recept
Forrás: Vigh Alexandra

Csirketaco

Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: csirkemell és zöldségek 20–25 perc
Nehézség: Könnyű
Költség: kb. 2500 Ft

Hozzávalók: (4 személyre): 50–60 deka csirkemellfilé, fél-fél teáskanál őrölt római kömény, őrölt koriander, pirospaprika és oregano, 2 db közepes sárgarépa gyufa méretű csíkokra vágva, 1 db piros kaliforniai paprika vékonyan felszeletelve, negyed fej lila káposzta vékonyan felszeletelve, 1 zacskó friss vegyes saláta, 2 deci görög joghurt, 1 friss csilipaprika (elhagyható), 1 lime, friss koriander vagy petrezselyem (ízlés szerint), 1 csomag tacólap (tortillalappal helyettesíthető), só, bors, 5 evőkanál extra szűz olívaolaj

Elkészítése: Keverd össze a fűszereket két evőkanál olívaolajjal. A csirkemellet vágd fel vékony, kisujjnyi csíkokra, sózd, borsozd és forgasd bele a fűszerkeverékbe. Hevítsd fel a maradék olívaolajat egy wokban vagy teflonserpenyőben és süsd pirosra a csirkecsíkokat. Tedd át a kész húscsíkokat egy tányérra és ugyanabban a serpenyőben, felhevített olívaolajon 2-3 perc alatt pirítsd át a felszeletelt sárgarépát és kaliforniai paprikát. Tálalás előtt száraz teflonserpenyőben melegítsd át a taco- (vagy tortilla-) lapokat. Kend meg a lapokat görög joghurttal, kanalazz rá a húsból, a pirított és a nyers zöldségekből is. Locsold meg kevés lime-lével, tegyél bele 1-2 karika csilipaprikát.

Tipp: A maradék csirkecsíkokból készíts másnap ebédre egy finom csirkesalátát zöldségekkel, vagy ha még laktatóbbra vágysz, akkor tésztával vagy rizzsel is kiegészítheted.

Szójás-gyömbéres szűzérmecsíkok pirított zöldségekkel

recept,ebéd,szűzérme
Forrás: Vigh Alexandra

Szójás-gyömbéres szűzérmecsíkok pirított zöldségekkel

Előkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 10–15 perc
Nehézség: Könnyű
Költség: kb. 2200 Ft

Hozzávalók: (4 személyre): 1 db 50 deka körüli szűzérme, 2 centi friss gyömbér reszelve, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál szójaszósz, 1,5 teáskanál szezámolaj, 4 evőkanál kókuszolaj, 1 db piros kaliforniai paprika vékonyan felszeletelve, 1 db sárgarépa vékonyan felszeletelve, 2-3 szál újhagyma karikákra vágva, 1 evőkanál szezámmag, 1 marék sótlan mogyoró, friss koriander, 25 deka főtt jázminrizs, 1 lime

Elkészítése: A szűzérmét vágd fel vékony csíkokra. Egy wokban hevíts fel 2 evőkanál kókuszolajat, tedd bele a húst és folyamatos kevergetés mellett süsd 3 percig, majd tedd félre egy tálra. Hevítsd fel a maradék kókuszolajat, tedd bele az újhagyma felét, a gyömbért és a fokhagymát, pirítsd meg, de ügyelj rá, hogy ne égjen le. Add hozzá a sárgarépát és a kaliforniai paprikát, 2-3 percig pirítsd, majd add hozzá a szűzérmecsíkokat. Öntsd rá a szójaszószt és a szezámolajat, keverd el. Amikor jól átforrósodott, add hozzá a szezámmagot és a maradék újhagymát. Tálald a jázminrizzsel és lime szeletekkel. A tetejét szórd meg apróra vágott mogyoróval.

Ha szívesen forgatnád egy isteni „bundába” a csirkehúst kattints a galériára, ahol megtalálod a KFC-s fűszerkeverék receptjét!