Itt az ideje megismerni a mikrobiom diétát!

diéta,fogyás,mikrobiom diéta,egészség Forrás: Getty Images
Sokkal több erjesztett élelmiszer és kevesebb finomított szénhidrát, és máris látványosan egészségesebb lenne a testünk.Te kipróbálnád a mikrobiom diétát?

Jó ideje készülnek már kutatások arról, hogyan is érhetjük el, hogy a beleink egészségesebbek legyenek, illetve hogy mit és hogyan kellene fogyasztani ahhoz, hogy az emésztőrendszerünket rendbehozzuk. A rengeteg szintetikus élelmiszerrel és adalékanyaggal ugyanis tönkretettük a bélflóránk egy jelentős részét, aminek komoly következményei lehetnek. Most azonban a mikrobiom diéta megoldás lehet mindezekre.

Mi is a mikrobiom diéta?

Ezt a módszert a holisztikus szemléletmódokat előnyben részesítő orvos, Raphael Kellman fejlesztette ki és írt róla a 2015-ben megjelent könyvében. De nem ő az első, aki a belek egészsége szempontjából állít össze fogyókúrás módszert: előtte már tucatnyi kutató készített hasonló témájú könyvet. A lényeg viszont mindig az, hogy a fogyás csak velejárója az étrend betartásának, mert a fontos a bélrendszer kipucolása.

A diéta több szakaszból áll, és a lényege az, hogy ki kell iktatni az étrendből minden olyan ételt, amelyek nem tesznek jót a bélrendszernek. A módszer szerint az első időszakban, ami 3 hétig tart, tilos fogyasztani:

  • gluténtartalmú élelmiszert
  • gabonákat
  • édesítőket
  • tejterméket
  • tojást.

Helyettük csakis természetes, organikus, növényi alapú fogásokat kellene enni. Ezen kívül még bizonyos természetes anyagokkal serkenti lehet a szervezet méregtelenítési folyamatait, illetve az antibiotikumokat és a gyulladáscsökkentőket is mellőzni kéne. Ez a diéta első fázisa.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy néz ki a mikrobiom diéta többi része, mik az előnyei és a hátrányai, és hogyan is néz ki egy étrend, kattints ide, a Runner's World cikkére!