A lenyűgöző Zselic - szerkesztőink ajánlják kedvenc belföldi úti céljukat (1. rész)

Borítókép: A lenyűgöző Zselic - szerkesztőink ajánlják kedvenc belföldi úti céljukat (1. rész) Forrás: Zselici Csillagpark Fotó: Dudics Emese
Csillagfény, zöld dombok, szarvasok: kedvenc zselici képeslapjaim. Dudics Emese szerkesztő írása

Tavaly egy mininyaralás keretében a Zselicben töltöttünk néhány napot, és mindannyian jól éreztük magunkat: a felnőttek is, a kamaszok is és az óvodás is.

Debrecenben nőttem fel, síksághoz szoktam. Ezért amikor utunk során feltűntek előttünk a zöld somogyi dombok, az olyan jólesett a szememnek, hogy nem is tudtam betelni vele. Igaz, elsősorban nem a nappali látványért utaztunk oda, hanem az éjszakaiért: ugyanis a Zselic Magyarország egyik legkevésbé fényszennyezett helye, ahol éjjel különösen jól látszanak a csillagok.

Égbolt

A Zselici Tájvédelmi Körzet – ezen belül a Zselici Csillagpark – 2009-ben nyerte el a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet. Nappal és éjszaka is különböző programokon vehetünk részt, hogy megpillanthassuk az égboltnak azokat a részleteit, amelyeket máshonnan szinte lehetetlen lenne megfigyelni. Távcsöves bemutatón ismerkedhetünk a Nappal, erdei sétát tehetünk, megismerhetjük a meteorit-gyűjteményt, ami a lelkes előadónak hála, sokkal érdekesebb, mint ahogy elsőre gondolnánk – és meglepve vettem tudomásul, hogy sokkal több mindenre emlékszem ezzel kapcsolatos gyerekkori olvasmányaimból, mint amit feltételeztem. (Érdemes előre tájékozódni a programokról, és telefonon bejelentkezni az egyes turnusokra!)

Az egyik hotel konkrétan a csillagpark területén található – ha itt foglalsz szállást, még egyszerűbb a programokon való részvétel – arról nem is beszélve, hogy éjjel csak a teraszra kell kilépned, hogy gyönyörködhess a csillagokban…

Állatok

Azért nappal sem unatkoztunk, hála a környék nevezetességeinek. Ott van például a Bőszénfai Vadaspark. (Mi Bőszénfán szálltunk meg, így pár perc alatt ott voltunk.) Hihetetlen élmény volt bemenni a szelíd gímszarvasok közé, és megsimogatni őket. De dámszarvasokkal, vaddisznókkal, őzekkel és a muflonokkal is lehet közelről ismerkedni. Kedvencem mégis az a fehér láma volt, amellyel – a kerítés túloldaláról – a kislányom az apukája nyakából nézett farkasszemet.

Itt található egyébként a Kaposvári Egyetem 1200 hektáros vadászterülete is, ahol vadászni is lehet. A vadgazdálkodási tájközpontnak egyébként saját vadfeldolgozója is van, ahol ellenőrzött vadhúst, sonkát, szalámit és sonkát lehet vásárolni. A helyi étteremben meg is lehet ezeket kóstolni. Mi kihagytuk a vadhúst, de így is finomat ebédeltünk ott.

Fotó: Dudics Emese

Falu

A Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény (szennai skanzen) Kaposvártól 8 kilométerre található. Egyedülálló módon egy élő faluban létrejött falumúzeumról van szó, ahol libák gágognak és disznók röfögnek a kertekben, juhok pihennek az érdekes alakú kukoricagórék árnyékában. Egy-egy porta előtt asszonyok fonják a fonalat gyönyörű rokkáikon. A nagymamámnak is volt rokkája, így különös érdeklődéssel figyeltem ezeket az eszközöket. Somogy megye egyik legszebb emlékműve, a fakazettás mennyezetű református templom is a skanzen területén található.

Fotó: Dudics Emese

Játék

Utolsó napunkra terveztük a látogatást a patcai Katica-tanyán – ami miatt végül kénytelenek voltunk néhány órával elhalasztani a hazaindulást, annyira jól éreztük magunkat. Egy olyan élményközpontról van szó, ahol simán el lehet tölteni egy egész napot (vagy még többet is). Mászófalak, hatalmas bel- és kültéri csúszdák, gokartpályák, kisvonat, vízipark, lovak, trambulin, traktorok… csak néhány attrakció, ami hirtelen eszembe jutott. Ráadásul nagyon szimpatikus, hogy a Katica tanya 100 százalékban megújuló energiával működik. Sőt, a belépőjegyedet is fizetheted hulladékkal! (Meghatározott minőségű és mennyiségű hulladék bizonyos mértékű kedvezményre váltható.)

Tématámogatás. Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.

Indulj el és hagyd, hogy minden út egy újabb csodához vezessen! További inspirációért látogass el a hellomagyarorszag.hu weboldalra és oszd meg te is saját kedvenc helyeidet másokkal.