Idén a gólyatöcs túlszárnyalta tollas társait: ő lett 2019 madara

gólaytöcs,az év madara,2019 madara,MME Forrás: MME
Az Év madara programot, még 1979-ben indította el az MME azzal a céllal, hogy bemutassák a nagyközönségnek azokat a madárfajokat és -csoportokat, amelyek természetvédelmi problémákkal érintettetek.

Mint minden évben, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is szavazásra invitálta az internetezőket, hogy ők dönthessék el az idei versenyzők közül melyik legyen 2019 madara. Idén a pólingot és a gulipánt is maga mögé utasítva, magasan a legtöbb szavazattal a gólyatöcs nyerte el ezt a címet. (Vajon a fura nevű madarak versenyét is megnyerte volna? -szerk.)

A gólyatöcs: 3617 szavazatot (40 százalék), a nagy póling: 2882 szavazatot (32 százalék), míg a gulipán: 2494 szavazatot (28 százalék) kapott.

Bár mindhárom vízparton élő versenyző tündéri, a szavazók szíve mégis a gólyatöcs, régies nevén széki gólya felé húzott.

az év madara,gólyatöcs,2019 madara,MME
Forrás: MME
Az év madara: gólyatöcs

Az év hátra lévő részében az egyesület szakmai stábja elkészíti a fajbemutató anyagokat és kidolgozza azokat a közösségi programokat, amik segítségével a faj előfordulása által érintett helyi csoportjaink a tavaszi hazatéréskor, a költési időszakban, majd az őszi vonuláskor is be tudják mutatni a fajt.

Ti is a gólyatöcsre szavaztatok?