Kéksajttal és baconnel töltött pirítóskosárka

Borítókép: Kéksajttal és baconnel töltött pirítóskosárka
A tölteléken változtathatsz – sonkával és brie sajttal, vagy császárhússal, gombával és cheddar sajttal ugyanolyan finom.

Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 30 perc
Hozzávalók (12 személyre):
• 24 szelet formázott fehér kenyér
• 5 deka olvasztott vaj
• 4 szelet bacon
• 10 deka tejszínes kéksajt
• 2 tojás
• 1 deci tej
• 1 kávéskanál dijoni mustár
• petrezselyemszálak a tálaláshoz

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

2. Ha nem kör keresztmetszetű kenyered van, akkor vágj a szeletekből 8–10centi átmérőjű köröket. Ehhez használhatsz sütikivágót, éles szélű fémpoharat vagy egyszerűen egy jó éles kést. Sodrófával lapítsd szét a szeleteket.

3. Mindkét oldalukat kend meg olvasztott vajjal, aztán tedd őket két, egyenként 12lyukú pástétom- vagy muffinsütőbe. Ha nincs ilyened, akkor egyszerű tepsiben is megsütheted, szerencsés esetben ekkor is felpöndörödik a szélük, és 10–12 perc alatt aranysárgák lesznek.

4. Az apróra darabolt bacont egy kis serpenyőben süsd 4-5 perc alatt ropogósra. Vedd le a tűzről és hagyd kihűlni. Oszd szét akéksajtot, morzsold rá a kenyerekre.

5. Egy kis kancsóban verd fel a tojásokat a tejjel és a mustárral. Óvatosan sózd meg: abacon is, a sajt is sós. Locsolj meg minden kosárkát, aztán dugd vissza a sütőbe. 12–15 perc alatt összeáll és megpirul a töltelék is. Díszítsd petrezselyemmel, amikor asztalra teszed.

Tipp: A tölteléken változtathatsz – sonkával és brie sajttal, vagy császárhússal, gombával és cheddar sajttal ugyanolyan finom.

Szöveg: Simándi Júlia, Fotó: Cath Muscat, Acpysindication.com