Karfiolleves sajtos-sonkás pirítóssal

Borítókép: Karfiolleves sajtos-sonkás pirítóssal
Egyszerű, gyors, forró leves karfiolból; vegetáriánusok a sonka alól felmentést kapnak. :)

Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók (4 vagy több személyre): •fél kiló karfiol •4 szem mogyoróhagyma • vaj • 1 nagy szem burgonya • 7 deci húsalaplé vagy kockaleves • 2 deci tej • fél kávéskanál őrölt szerecsendió (+ egy kicsi a tálaláshoz) • 1 babérlevél • fél deci tejszín A pirítóshoz: 8 szelet bacon • reszelt sajt • spenótlevelek • 8 szelet kenyér

1. Egy lábosban dinszteld meg az apróra vágott mogyoróhagymát. Tedd bele az alaposan megmosott, rózsáira szedett karfiolt, az apró kockákra vágott krumplit, alaposan sózd meg, tegyél rá fedőt és kis lángon párold 5 percig. Közben egyszer-kétszer keverd meg.

2. Öntsd rá a levest, forrald fel, aztán a tejet is öntsd hozzá, ízesítsd szerecsendióval, babérlevéllel, és főzd addig, amíg a karfiol és a krumpli teljesen puha lesz.

3. Vedd ki a babérlevelet, alevest pedig pürésítsd botmixerrel.

4. Öntsd át egy lábosba, keverd bele a tejszínt, és kis lángon, kavargatva melegítsd fel. Tálaláskor szórj rá még egy kis szerecsendiót.

5. Miközben a zöldségek főnek, süss meg 8 szelet bacont jó ropogósra, pirítsd meg a kenyeret grillben az egyik oldalán, a másik oldalára fektesd rá a bacont, alaposan szórd meg reszelt sajttal (mondjuk cheddarral). Amikor a leves már majdnem kész, tedd vissza a kenyérszeleteket a grillsütőbe, hogy a sajt elolvadjon. Díszítsd spenótlevelekkel.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Alastair Hendy/Olive magazine