Te tudod, mi az a szélcső? És hogyan kell használni?

Borítókép: Te tudod, mi az a szélcső? És hogyan kell használni? Forrás: Getty Images
A hasfájós babáknak sokszor megváltás lehet ez az egyszerű kis eszköz, csak sokan még nem is hallottak róla.

Igazán szerencsések azok az anyukák, akiknek a kisbabája a kezdetektől fogva ráérez a szopási technikára, és egy-egy evés alkalmával nem kerül fölösleges levegő a kicsi pocakjába, hogy aztán a belekbe jutva fájdalmas, feszítő, puffasztó érzést okozzon. Akiknek azonban vannak ilyen problémái, azok jól tudják, hogy milyen érzés a tehetetlenség, amikor a baba csak sír és sír, mi pedig nem tudjuk szinte semmivel enyhíteni a fájdalmát. Hasonló a helyzet azokkal a kicsikkel, akiknek rendszeresen szorulásos, székrekedéses problémái vannak, és ugyan az anyukájuk már mindnt megtett, hogy enyhítse a kellemetlen tüneteket, még mindig nem megy magától a székelés.

Forrás: gyogyexpress.com

Első gyerekes anyukaként szinte biztos, hogy nem ismeri az ember a szélcsövet, de ami azt illeti, az idősebb, már felnőtt gyerekes anyukák sem mindig tudják, mi az, talán mert szerencséjükre sosem volt rá szükségük – vagy egyszerűen elkerülte a figyelmüket annak idején. Pedig ez az apró kis kütyü rengeteget segíthet az első néhány hónapban a hasfájós babáknak, amíg idővel normalizálódik az emésztésük. A következőkben néhány lépésben ismertetjük a helyes használatot, hátha sokaknak segíthetünk ezzel.

Forrás: babywind

1)) A cső vékonyabb felét kend be egy kevés babaolajjal vagy popsikrémmel, hogy a kicsinek ne legyen kellemetlen az érintkezés! Fektesd a picit a hátára és emeld meg a lábait!

2)) Óvatosan próbáld meg becsúsztatni a csövet a baba popsijába, pont úgy, mint amikor a lázát méred. Csak pár centire told be a csövet, nehogy sérülést okozzon.

3)) Forgasd finoman 1-2 percig, míg a gázok elkezdenek ürülni. Ily módon könnyebben kiválthatod a székelési ingert is, tehát a cső kihúzása után meg is indulhat az ürítés.

4)) Miután kihúztad a csövet, alaposan tisztítsd meg forró, szappanos vagy fertőtlenítős vízzel, de akár ki is főzheted, ha úgy gondolod.

Fontos tudni: a szélcsövet csak indokolt esetben használd, a kisbabák többségénél 4 hónapos korra már be kell állnia az önálló, rendszeres székelésnek, és a hasfájásnak is el kell múlnia. Ha további kérdéseid vannak, olvasd el a vásárolt termékhez mellékelt tájékoztatót, de elsősorban fordulj a védőnőhöz, gyerekorvoshoz.