„Közben elkezdtem nőként élni” – interjú Vay Blankával

„Közben elkezdtem nőként élni” – interjú Vay Blankával
Forrás: Éva magazin / Lábady István

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Vay Márton pár éve még emlékezetesen nyüzsgött a közéletben aktív politikusként, Greenpeace-szóvivőként, újságíróként. Egy éve közhírré tette, hogy mint nő folytatja az életét, idén nyáron pedig a Budapest Pride-on ő volt az, Vay Blanka, aki az egyik megnyitó beszédet mondta. Most egy részletet közlünk a novemberi Éva magazinban megjelent interjúból.

Hogy viseled, ha megnéznek, esetleg összesúgnak?

Amióta a borostám nagy része lement, azóta nem nagyon néz nek meg. Nem tudom, hogy miért. Nem tudom magam kívülről objektíven megítélni. Nekem az a feltevésem, hogyha kérek egy teát, akkor nem biztos, hogy észreveszik, de ha váltunk még három szót, akkor nagyon valószínű, hogy igen. Az alaphozzáállásom az, hogy amíg valaki normálisan bánik velem, akkor az nekem oké, és nem bolygatom, hogy vajon uralkodik magán, vagy nem veszi észre. Szerintem az sokat segít, hogy kedvesen és normálisan, határozottan viselkedem. Ez megszab a környezetemnek is egy irányt, amitől már nehezebb eltérni.

Azért könnyű préda vagy így is...

Berlinben és Budapesten egyaránt biztonságosan érzem magam, és általában vidéken is. A transzneműség tág teret ad az ember önbizalmának és énképének abban, hogy szabadon dönthessen arról, hogy most rajta nevetnek-e vagy sem. Azért bunkók velem, mert undorítónak tartanak, vagy csak rossz kedve van a másiknak? Azért mondják azt egy ötletemre, hogy hülyeség, mert most azt tapasztalom, amit a nők tapasztalnak ilyen helyzetekben, vagy bármi más okból. Vajon az utóbbi időben megpályázott százhetven állásból hányat kaptam volna meg, ha még fér lennék? Ötöt? Tízet? Beszólásokban van részem, de azt hiszem, csak egy picit jobban, mint egy „igazi” nőnek. Tehát azt kaptam, amit akartam: nő akartam lenni, amivel együtt jár például ez is.

Éva magazin

10 rosszkedvűző tévésorozat, amiben mellesleg erős női karakterek is szerepelnek

Néha ilyen jófajta minőségi, csajos tévésorozatokra is szükség van, lássuk be.

Hogy érdemes választani: állami, vagy magánkórházban szüljünk?

Sorra vettük a legfontosabb szempontokat, hogyan érdemes szülészetet, kórházat választani.

Ha Gwyneth Paltrow-t nem bírod – attól még a tésztáját imádni fogod

Egy-két évvel ezelőtt, a csapból is Gwyneth carbonrájára folyt, miközben az akkor megjelent receptkönyve - csak úgy, mint sokszor ő maga is -, a támadások kereszttüzébe került. Ha a színésznőt nem is, az egyik receptjét mégis szerette az internet népe, amit többek között a popsugar, a delish is lehoztak. Én is sokszor elgondolkodtam azon, hogy ideje lenne végre kipróbálnom. A napokban épp carbonarára vágytam, hát megtettem!

5 reggeli, amit az irodai konyhád mikrójában is elkészíthetsz, méghozzá 5 perc alatt

Néha egy bögre forró finomság elég ahhoz, hogy a helyes vágányra terelődjön az ember munkanapja. Készítettél már fűszeres zabkását és más ínyencségeket a mikróban? Én most kipróbáltam néhány mikrózható reggeli receptet.

Annyi ételt vásárolj, amennyit meg is eszel – Tippek az élelmiszerpazarlás ellen

Én ugyan soha nem éltem pazarló életet, de pár éve még inkább figyelek arra, miből mennyit vásárolok és használok fel. Ezzel a tudatos gondolkodással te is sokat tehetsz magadért, a bolygóért, sőt rengeteg pénzt is spórolhatsz. Talán még egy adag lelkiismeret-furdalástól is megkímélheted magad. Tegyünk együtt az élelmiszerpazarlás ellen!

Vajon mit gondolna a 20 éves önmagam a mostani életemről? Levél magamnak a múltba és a jövőbe

"...most még nehéz elképzelned, de mindent ügyesen csinálsz: semmilyen erőfeszítésed sem hiábavaló, idővel minden meg fog térülni, így hát soha ne add fel!"

Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

Böllér, hentes, pékné – te tudod, hogy milyen ételre utalnak ezek a kifejezések?

Számtalan fogásunk van, ami egy tájegységről, népcsoportról, személyről, egy foglalkozást űző személyről, vagy épp annak feleségéről kapta a nevét. Ezek az elnevezések többnyire készítési módokat jelölnek. Te tudod, hogy melyik mit takar?

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

„Nagyon fontos, hogy egy társadalom elismerje a művészi munkát” – Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

A kortárs műveknek lehet pénzben kifejezhető értéke, a művészeknek nemzetközileg komolyan vehető karrierje – érvel az Unicredit Bank mecénás programja, a Korszakalkotók egyik zsűritagja. Topor Tündével beszélgettünk.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

12 alkalom, amikor a Jóbarátok szereplői nem tudták, hogyan kell társasházban élni

Csoda, hogy sosem küldték el őket a társasházból! A joy.hu összeállítása.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft