„Közben elkezdtem nőként élni” – interjú Vay Blankával

„Közben elkezdtem nőként élni” – interjú Vay Blankával
Forrás: Éva magazin / Lábady István

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Vay Márton pár éve még emlékezetesen nyüzsgött a közéletben aktív politikusként, Greenpeace-szóvivőként, újságíróként. Egy éve közhírré tette, hogy mint nő folytatja az életét, idén nyáron pedig a Budapest Pride-on ő volt az, Vay Blanka, aki az egyik megnyitó beszédet mondta. Most egy részletet közlünk a novemberi Éva magazinban megjelent interjúból.

Hogy viseled, ha megnéznek, esetleg összesúgnak?

Amióta a borostám nagy része lement, azóta nem nagyon néz nek meg. Nem tudom, hogy miért. Nem tudom magam kívülről objektíven megítélni. Nekem az a feltevésem, hogyha kérek egy teát, akkor nem biztos, hogy észreveszik, de ha váltunk még három szót, akkor nagyon valószínű, hogy igen. Az alaphozzáállásom az, hogy amíg valaki normálisan bánik velem, akkor az nekem oké, és nem bolygatom, hogy vajon uralkodik magán, vagy nem veszi észre. Szerintem az sokat segít, hogy kedvesen és normálisan, határozottan viselkedem. Ez megszab a környezetemnek is egy irányt, amitől már nehezebb eltérni.

Azért könnyű préda vagy így is...

Berlinben és Budapesten egyaránt biztonságosan érzem magam, és általában vidéken is. A transzneműség tág teret ad az ember önbizalmának és énképének abban, hogy szabadon dönthessen arról, hogy most rajta nevetnek-e vagy sem. Azért bunkók velem, mert undorítónak tartanak, vagy csak rossz kedve van a másiknak? Azért mondják azt egy ötletemre, hogy hülyeség, mert most azt tapasztalom, amit a nők tapasztalnak ilyen helyzetekben, vagy bármi más okból. Vajon az utóbbi időben megpályázott százhetven állásból hányat kaptam volna meg, ha még fér lennék? Ötöt? Tízet? Beszólásokban van részem, de azt hiszem, csak egy picit jobban, mint egy „igazi” nőnek. Tehát azt kaptam, amit akartam: nő akartam lenni, amivel együtt jár például ez is.

Éva magazin

Tovább olvasok
Komolyabban vesszük a fiúk fájdalmát, mint a lányokét

Egy friss kutatás szerint máshogy becsüljük meg a különböző nemű gyerekek fájdalmát. Nagyobbra becsüljük a fiúk fájdalmát a lányokéval szemben.

Nyolc dolog, amire még használhatod a régi telefonodat

Mielőtt visszavinnéd a szolgáltatónak vagy elektronikus hulladék válna belőle, nézd meg, hogy nem tudod-e még valamire használni az elfekvőben levő okostelódat.

Kövess minket

A negyed éves Éva előfizetésed mellé most fél évig az APA magazin 3 lapszámát is megkapod

Csak 2970 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem