Hogy lehet a férfi is érzelmi családfenntartó? - 4 gondolat

Borítókép: Hogy lehet a férfi is érzelmi családfenntartó? - 4 gondolat Forrás: Getty Images
Mert ezt anyának és apának közösen kéne csinálni...

Tegnap az Éva magazin első „Psziché Est”-jén jártam, ahol nagyon megörültem, hogy nem csak hölgyeket látok a közönség sorai között, hanem férfiakat, minden bizonnyal édesapákat is, akikkel együtt hallgathattuk meg Dr. Vekerdy Tamás gondolatait a szülők párkapcsolati problémáiról, illetve Pethő Orsolya előadását a házasélet rejtelmeiről, szintén érintve a gyereknevelés kérdését. A pszichológusnő igazán érdekes gondolatokat fogalmazott meg a férfi-női szerepekkel kapcsolatban, az egyik pedig mélyen meg is maradt bennem, amely nem más volt, mint hogy: egy átlagos családban a nő, vagyis az anya az érzelmi családfenntartó.

Mit is jelent ez? Állítása szerint az anya egy nem kifogyhatatlan, ámde rendkívül hatékonyan működő energiaforrás, aki tulajdonképpen folyamatosan érzelemmel látja el a családja tagjait, így a gyerekeit és a férjét, párját is. Azt hiszem az vitathatatlan, hogy a nők efféle családfenntartó szerepe egyedi és utánozhatatlan, azzal azonban többen vitatkoztak a helyszínen, - és bevallom én is hasonlóan érzek-, hogy ezt az ún. „érzelmi családfenntartást” ne lehetne közösen, az apai értékek hozzáadásával még nagyobb szintre emelni. Ugyan az egészen biztos, hogy sok múlik az állandó jelenléten, az elérhetőségen, - tehát, hogy az adott szülő teljes emberként legyen jelen a családtagok mindennapjainak mozzanataiban-, azért én bízom benne, hogy ennek az esetleges hiányát is lehet azért nagy odafigyeléssel pótolni.

Forrás: pinterest

Mert valóban hiába várjuk, hogy apa ugyanannyira legyen képben a gyerekek, a feleség dolgaival, mint ők maguk, ha például a nap több mint felében nem otthon tartózkodik, hanem a munkahelyén. De mivel azt nem tartom elfogadhatónak, hogy a munkára és egyéb kötelező tevékenységekre hivatkozva mondjuk azt, hogy „nincs elég időnk az egymásra figyelésre”, így megpróbáltam elképzelni, hogy miként járulhat méginkább hozzá egy apa érzelmileg a család fenntartásához úgy, hogy akár egy 50-50-es arány megpróbáljon megvalósulni. A következőkre jutottam, kérlek benneteket, hogy egészítsétek ki a gondolataitokkal, tapasztalataitokkal, és írjátok meg őket kommentben!