Mentik, ami menthető – avagy mire jó a fajtamentés?

Mentik, ami menthető – avagy mire jó a fajtamentés?
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Ha beírjuk a Google-ba azt a keresőkifejezést, hogy fajtamentés, elsőként labradorok, border collie-k és mopszok jelennek meg. Három szuperdivatos kutya. Mit kell rajtuk megmenteni? Következzenek a nem túl szívderítő tények. Részlet az Éva novemberi lapszámából.

Sokunkban az a kép él, hogy csak a keverék kutyák kerülnek menhelyre, a „fajtiszta” kutyával ilyesmi nem történhet meg. Ez egyáltalán nincs így. A menhelyeken számtalan fajtatiszta kutya található. A német juhásztól kezdve a pitbullon keresztül a csivaváig rengeteg olyan fajta képviselteti magát, amely a közhiedelem szerint népszerű és nagy becsben tartott fajta.

Ha röviden akarjuk összefoglalni, miért van szükség a fajtamentők munkájára, azt mondhatjuk, hogy az emberi mohóság, butaság és kegyetlenség következtében,

de egyrészt ennél árnyaltabb a kép, másrészt ebben a cikkben nem szándékunk az emberi gyarlóságot kiemelni, hiszen pont az ellenkezője a cél. Megmutatni, hogy vannak olyan emberek, akik képesek minden energiájukat, szabadidejüket és sok esetben pénzüket is arra fordítani, hogy a bajba jutott, kiszipolyozott, feleslegessé vált állatoknak (jobb) életet biztosítsanak.

Egy szót azért mégiscsak kénytelenek vagyunk az emberi gyarlóságról ejteni, a probléma ugyanis tényleg ott lakozik, hogy a fajtatiszta kutya nagyon jó biznisz. Itt van mindjárt a 101 kiskutya esete. Amikor mozikba került a lm, olyan sokan akartak hirtelen dalmatát venni, hogy boldog-boldogtalan elkezdte szaporítani ezt a fajtát. A túlszaporítás következtében annyi genetikai elváltozás alakult ki ebben a fajtában, hogy egy időre el is tűnt a palettáról. Egy ártalmatlannak tűnő, cuki film ezt tette a dalmatával. És általában ez történik minden divatos fajtával. Hirtelen megnő az igény, és a tenyésztéshez semmit sem értő, mohó kezekbe kerül a feladat. Ennek pedig nagyon szomorú következményei vannak.

A cikk folytatódik a novemberi Éva magazinban!

Kép

Éva magazin

Neked csak egy gyümölcs, másoknak az élet! – Edd vagy ne edd az avokádót?

Ha boltba mész, az alapanyaglistád mellett valószínűleg az árra, és a márkára is odafigyelsz. De valószínűleg csak arra figyelsz, ami számodra fontos. Most arra kérlek: ne csak a saját érdekeid nézd! Ne csak azt nézd, hogy neked mi a jó, még akkor sem, ha a kedvenc kekszedről, a guacamoléról vagy egy desszertről kell is majd lemondanod emiatt. Legújabb sorozatunkban azokat az ételeket, és alapanyagokat veszem górcső alá, amelyről érdemes többet is megtudni annál, mint hogy finomak és egészségesek!

Hagytam a babámat sírni – ez történt tíz évvel később

Egy anyuka elmeséli, mi történt, amikor a férjével vettek egy mély levegőt és megpróbálták háromhónapos fiukat egy több évtizedes módszerrel rendszeres alvásra szoktatni. És az is kiderül, hogy miért döntöttek így.

Emberkísérlet: Anyukám ízlése szerint öltöztem öt napig, ez lett az eredménye

Elég tanulságos kísérletnek vetette alá magát a joy.hu munkatársa.

Napi horoszkóp március 16.: a Mérlegek vállalják a békéltető szerepét, a Vízöntők pontot tehetnek egy bizonyos ügy végére

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz a csillagok állása ismét izgalmas üzeneteket rejt!

Kvíz: Melyik szereplő vagy a Váratlan utazásból?

Ínyenc kvíz a kosztümös szappanopera rajongóinak. Nincs is jobb, mint egy kis nosztalgiázás! :)

Láthatás: egy film, amely bárcsak ne szólna többről, mint a gyerekelhelyezés körüli hercehurcáról

Minden nap elmegyünk olyan családi drámák mellett, mint amit most az arcunkba tol Xavier Legrand elsőfilmes rendező.

„A csillagokat nézd, ne a lábfejedet” – 12 ütős Stephen Hawking-idézet

Kozmológiai kutatásai és humora tették a Föld egyik legismertebb tudományos figurájává.

Egy férfi kiszáll szabálytalanul parkoló terepjárójából, odamegy egy hajléktalanhoz és felrúgja a kalapját

Megpróbáltam felvállalni a konfrontációt ezzel a pernahajderrel, de nem jöttem ki túl jól belőle. Nektek mi a véleményetek? :)

8 dolog, amit egy bormániás SOSEM tesz

Ha ismersz bormániást, vagy épp te magad vagy az, akkor biztosan nem ismeretlenek a borhoz kapcsolódó bevett szokások. Ezek a szokások, bár sokak szemében háklisnak tűnhetnek, nem azok, ugyanis tényleg sokat javítanak az ital élvezeti értékén. Mikor legközelebb borozol, igyekezz te is betartani a bormániások 8 szokását.

11 tényleg hasznos tanács, ha segítség nélkül akarsz fogyni

November óta nem eszem fehérlisztből készült termékeket, elhagytam a nasikat és a cukros üdítőket. 45 napja pedig napi 1200 kalóriát (és maximum 160 gramm szénhidrátot) eszem. Esténként legalább 4 kilométert gyalogolok. Könnyű? Nem. Vannak buktatók? Igen. Ezek a tanácsok azonban nekem sokat segítettek abban, hogy minden elkövetkezendő 24 óra könnyebb legyen.

(Rém)történeti áttekintés: 5 dolog, amivel a nők sanyargatták és sanyargatják magukat a szépség érdekében

Hogy mit meg nem teszünk a szépségért? Behódolunk az aktuális trendeknek, ha jól állnak, ha nem, ha kényelmesek, ha nem. Fogyókúrázunk, edzünk, plasztikaisebészhez, körmöshöz, kozmetikushoz járunk. Tetőtől talpig gyantáztatunk, sanyargatjuk magunkat kívülről-belülről, de mindezt miért és kinek? Magunknak, a nagy Ő-nek, nőtársainknak? Bárhogy is legyen, nem ma kezdtük!

Igaz történet: hároméves koráig a gyerekem túszának éreztem magam

De aztán megszületett a második, és minden megváltozott. Egy amerikai édesanya, Lindsay meséli.

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft