Egy évig nem költöttem ruhára, ennyit spóroltam vele

Egy évig nem költöttem ruhára, ennyit spóroltam vele
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egy nyaralás vagy síelés ára már kijöhetne ebből az összegből...

Micsoda? Tényleg nem vettél semmit magadnak egy évig? Még egy pár zoknit sem?

- kérdeztem elkerekedett szemmel a barátnőmtől.

Nem ám, és még mindig élek!

- érkezik a válasz, amit persze mindkettőnk részéről hangos nevetés kísér.

Amit Sáráról és vásárlási szokásairól alapvetően tudni kell, az a következő: nem kimondottan shopping-mániás, de azért szeret néhány havonta beújítani magának egy-két trendibb darabot, amit előtte módszeresen tollal beikszelgetett az Instyle legújabb számában. Ezt onnan tudom, hogy múltkor a kezembe került az egyik ilyen magazinja, amikor nála kuporogtam a kanapén, és feltűnt, hogy már a sokadik oldalon látok vastag alkoholos filces jelöléseket. Egy idő után rájöttem, hogy ez eredetileg nem a magazin része. Szóval ha valami megtetszik neki, esetleg épp híján van egy alapdarabnak, akkor elugrik a hozzá legközelebb eső bevásárlóközpontba, és még ha célirányosan is megy, két-három órát biztosan eltölt nézelődéssel, mielőtt zsákmánnyal teli szatyrokkal érne haza. Ha valaki gyakran megfigyelné az öltözködését, azt hiszem, úgy találná, hogy sportosan elegáns és divatkövető a stílusa.

Kép
forrás: GettyImages

Csak nagyon ritkán megyünk el együtt bevásárló körútra, így valóban nem tűnhetett fel, hogy barátnőm az elmúlt egy évben tudatosan elkerülte az effajta „közösségi tereket”, ha lehet így mondani. Múlt héten azonban, amikor épp fölugrottam hozzá, valahogy szóba került, hogy hamarosan lesznek Joy-kupon napok, és hogy igazán rám férne egy kiadós gardróbfrissítés. Nos, ez volt az a pont, amikor elhangzott köztünk a cikk elején idézett dialógus, és ekkor meg is kértem Sárát, hogy ugyan avasson már be ennek az „anti-shopping” fogadalomnak a részleteibe.

Mint mesélte, az egész azzal kezdődött, hogy a kishúgával kitalálták, hogy a már nem használatos ruháikat felteszik valamelyik online piactérre, hátha összegyűlik némi zsebpénzük. Miközben elkezdtek gardróbot rámolni, Sárába belehasított a felismerés:

Annyi cuccom van, hogy ha egy évig nem vennék magamnak semmit, akkor is minden nap új szerelésben mehetnék dolgozni! És a felét még csak nem is hordom!

Ekkor tett önmagának fogadalmat, amelybe senkit nem avatott be, mert félt, hogy úgysem tudná betartani sokáig, amit kitűzött magának. Ezt egyébként én teljesen meg tudom érteni, néha jobb, ha csak mi magunk határozunk el valamit és nem kürtöljük világgá, maximum csak akkor, ha már a végére értünk, és kimondhatjuk: sikerült.

Sára listája, amit lefotóztam. (Az olvashatatlan írásért elnézéseteket kéri.) A lista az előző évben eltett és megtalált blokkok alapján lett összeírva, és még tartalmazza a tavaly szeptemberi vásárlásait is.
forrás: a szerző sajátja
Sára listája, amit lefotóztam. (Az olvashatatlan írásért elnézéseteket kéri.) A lista az előző évben eltett és megtalált blokkok alapján lett összeírva, és még tartalmazza a tavaly szeptemberi vásárlásait is.

Lényeg a lényeg, hogy megmutatta nekem a kis füzetét, amibe a 2015 szeptembere 2016 szeptembere közötti ruhanemű-vásárlásit írta be nagyjából a blokkok visszakeresése után, ebből saccolta meg, hogy mennyit spórolhat a 2016–2017-es időszakban. Most szeptemberben járt le a különös küldetése, így pedig – ha az előtte való év költéseit vesszük figyelembe –, nagyjából 300 ezerforintot spórolt a meg nem valósult vásárlásain. Persze egyáltalán nem biztos, hogy idén ősszel is vett volna még egy átmeneti kabátot vagy nyáron 2 pár szandált, de ha azt vesszük alapul, hogy vélhetően más ruhaneműkre is kiadott volna ugyanannyit, akkor nagyjából minden évben közelítenének egymáshoz az összegek a szokásai alapján.

Őszinte leszek: engem sokkolt ez a szám. Hogy miért? Mert én magam nem vásárolok túl gyakran, de tudom, hogy nagyjából ugyanazokat az üzleteket kedveljük, és ha nekiindulok a beszerzési körútnak, bizony az én kosaramba is beugranak az egyszeri alkalommal talán nem olyan nagynak tűnő tételek.

De ha összeadok mindent, akkor bizony már erősen sokkoló lesz az öszeg, arra gondolok: tényleg megérte az a csizma huszonezerért? A magam részéről egyébként csak ritkán veszek ilyen drága cipőt, nálam ez abszolút a lélektani határ szélén mozog, de ha arra gondolok, hogy talán a magasabb ár mögött valamivel jobb minőség lapul, és hogy talán 2-3 évig is kihúzza a cipő, akkor abban a pillanatban nem sajnálom érte kinyitni a pénztárcámat. Persze ezek után azt hiszem kétszer is átgondolom, hogy mit veszek meg, és talán magam is elkezdek listát vezetni az ilyen jellegű költéseimről.

Nem tudom, én képes lennék-e egy évig szinte semmit sem venni magamnak, mert azért lássuk be, nem könnyű kibírni, hogy ne vedd meg a szoknyát, amivel hirtelen szerelembe esel, vagy ha mást nem, de ne egészítsd ki az őszi-téli ruhatáradat egy-egy új pulcsival vagy meleg zoknival. Barátnőm kitartásához mindenesetre ezennel is gratulálok, és alig várom, hogy együtt menjünk el Joy-napokra egy ilyen hosszú kihagyás utáni vadászatra.

Az amerikai tornászlányok zaklatási ügye felvet néhány fontos kérdést, amely a #metoo-n is túlmutat

Legalább 140 fiatal lányt zaklatott Larry Nassar sportorvos, akit 2017 decemberében 60 év börtönbüntetésre ítéltek. Nem mindegyikük azért hallgatott eddig, mert szégyellte, hanem azért, mert kényszerítették rá és amelyikük mégis megszólalt, annak volt, hogy a saját szülei sem hittek.

Ilyenek lennének a régi szexista reklámok fordított nemi szerepekkel

Régen sem kellett a szomszédba mennünk egy kis szexizmusért...

Milyen életkorban milyen házimunkát bízhatsz a gyerekre? Íme a lista

A házimunka az életünk része, ezért szülő és gyerek egyaránt akkor jár jól, ha már egészen apró korban rászoktatjuk a leszármazottainkat néhány alapvető feladatra, például hogy...

Napi horoszkóp január 18.: az Ikrek egy számukra kellemetlen helyzetet zárhatnak le, a Szüzeknek komoly céljai vannak

A csillagok mára is nagyon izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát elolvasnod a napi horoszkópodat!

A srácaim rohangálása már-már elviselhetetlen. Aztán egyik nap feljött a szomszéd és azóta nem térek magamhoz

Vajon meddig bírják a szomszédok a gyerekek hangoskodását? És hogy reagálnak? Igaz történet.

Különleges bakancslista az utazás szerelmeseinek, ami nem úti célokat ajánl, hanem új megközelítést

Nem mondjuk meg, hova érdemes ellátogatnod, azt úgyis te tudod a legjobban. Inkább ahhoz adunk tippeket, hogy miként érezd magad még jobban.

Olvadozunk! Jennifer Garner csodálatos „szerelmes levelet” talált az ötéves fiától

A 45 éves színésznő ritkán oszt meg személyes információkat a gyerekeiről, de ennek a levélkének úgy látszik, képtelen volt ellenállni.

Jobb mint a kávé: íme, egy reggeli nyújtó gyakorlatsor, ami igazán felpörget

Rázd fel magad egy bármikor elvégezhető mozdulatsorral!

II. Erzsébet szerint Sarolta az úr a házban

A 91 éves királynő a sandringhami nyaralójában, egy rendezvényen csillogtatta meg a humorát.

A levelek hulljanak, ne a hajad!

Dr. Fenyőváry Éva bőr- és hajgyógyász főorvossal beszélgettünk a hajhullás okairól.

12 bók, amit soha ne mondj egy nőnek

Vagyis leginkább senkinek. Akár nő vagy, akár férfi. Ami a szíveden, az a szádon? Ne. Akkor se.

Horoszkóp szerint rangsorolták a legjobb anyukákat: íme, a lista

A csillagjegyed nagyon sok mindent elárul rólad!

Így bizonyítsd be magadnak 2018-ban, hogy te vagy a saját legjobb barátod: 7 tipp

Olyan faramuci időket élünk, hogy időről időre emlékeztetned kell magad: még több és több olyan tevékenységet kell rendszeresíteni az életedben, ami jólesik és amit élvezel.

A város, ahol a -62 fok ellenére sem áll meg az élet

Nem az a tipikus turistaparadicsom, de egyszer azért megnéznénk!

Trump hosszú idő óta az első amerikai elnök, aki nem sportol – íme 8 kollégája, akiről példát vehetne!

A testedzés fölösleges energiapazarlás, mivel az ember meghatározott energiamennyiséggel születik, és előbb-utóbb kimerül, mint az elem – ez a véleménye több forrás szerint is az Egyesült Államok jelenlegi elnökének.

Sokan azt hiszik, hogy irtó népszerűvé teszi őket ez a szokás, pedig ellenkezőleg

Egy szociálpszichológiai kutatás most bizonyította be, hogy semmi értelme nincs ennek a fajta kommunikációnak.

7 egyszerű trükk, hogy a kis lakásod palotának tűnjön

Ki mondta, hogy egy kis lakásnak aprónak is kell tűnnie?

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft