Így mentette meg a fogamzásgátló az életemet – igaz történet

Így mentette meg a fogamzásgátló az életemet – igaz történet

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az okok, amelyek a tablettaszedés hátterében állnak, épp annyira különbözőek lehetnek, mint maguk a nők – írja Caroline.

Az alábbi történet fordítás – azért szerettük volna megmutatni nektek, mert sokak számára talán teljesen új szemszögből mutatja meg a fogamzásgátlás jelentőségét. Amúgy az írás eredeti apropója a Trump-kormány megszorító intézkedése a fogamzásgátló eszközök után járó állami támogatások tekintetében; azt igyekszik bizonyítani, hogy ezek a tabletták életet is menthetnek, tehát nem szabadna vallási vagy világnézeti alapon visszavenni az állami támogatásból. Caroline esszéjéből közlünk részleteket.

A fogamzásgátlás az elmúlt évtizedekben kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy a családok tudatosan tervezhessenek és a nők nyugodtan vállalhassanak munkát. De a fogamzásgátló tabletták használata nemcsak a családtervezés szempontjából bír jelentőséggel, hanem más egészségügyi kérdések tekintetében is: szabályozza a havi ciklust, megszünteti vagy mérsékli a PMS-t és a menstruációs görcsöket, az akné kialakulását, segít megelőzni a petefészekciszta és az endometriózis kialakulását, s csökkenti a méhen belüli fibróma (jóindulatú kötőszöveti sejtburjánzás) következtében létrejövő vérzést.

Én magam is azon nők közé tartozom, akik a fogamzásgátló tablettát nem csak azért használják, hogy ne essenek teherbe. És elmondhatom, hogy ha nem szedném, nem biztos, hogy ma is élnék. Íme a történetem.

A ciklusom sosem volt szabályos, de ezzel más nők is küszködnek, így normálisnak tekintettem. Aktívan sportolok, amióta csak megtanultam járni; 12 évesen kezdtem versenyezni hosszútávfutásban, és tizedikes koromra volt, hogy 100 kilométert futottam egy héten. A futók körében elég gyakori a szabálytalan menstruáció, ezért az orvosaim és én úgy gondoltuk, hogy nincs semmi kirívó az esetemben.

De tévedtünk.

Az egyetem alatt gyakornokoskodtam, és a munkám részeként egészségügyi felvilágosító kurzusukat tartottam diákoknak. Az egyik munkatársam, aki szintén egyetemista volt, ugyanilyen kurzusokat tartott ugyanabban az időpontban, mint én hetente kétszer, úgyhogy előfordult, hogy összevontuk az óránkat egy nagy teremben és közösen vezényeltük le az egészet.

Ez történt akkor is, amikor majdnem elvéreztem.

Jól indult az óra – a kollégám és én felváltva adtunk elő, válaszoltunk kérdésekre és készítettük fel a diákokat a következő feladatokra. Húsz perccel az óra kezdete után éreztem, hogy kicsit szédülök. Leültem egy nagy íróasztal mögé.

A szédülés erősödött, a fülem csengeni kezdett, néhány perc múlva elhomályosult a látásom. Az utolsó dolgok egyike, amikre emlékszem, hogy lenéztem és láttam, hogy vér gyűlik alattam egy sötét tócsába, amely egyre nagyobb lett.

Meg voltam rémülve és éreztem, hogy kezdem elveszteni az eszméletemet. Félbeszakítottam a kollégát és azt motyogtam neki, hogy kísérje ki a diákokat. Egy pillanatra azt hitte, hogy viccelek. Aztán a padlóra esett a pillantása.

Innentől csak homályosan tudom felidézni az eseményeket. Emlékszem arra, az egyik diákom hátramaradt, hogy segítsen. Emlékszem, hogy a munkatársam mellettem volt; sose felejtem el az arcát. Emlékszem arra, hogy valaki a földre fektetett és feltette a lábam. Valaki hívta a mentőket.

Arra is emlékszem, hogy körülnéztem és vért láttam. Mindenütt. Vérrögök – volt köztük golflabda, sőt grapefruit nagyságú is – gyülekeztek nagy, vörös tócsákban a padlón. Aztán elsötétült minden. Nagyon fáradtnak éreztem magam, miközben keményen küzdöttem – hogy nyitva tartsam a szemem, hogy eszméletemnél maradjak, hogy életben maradjak.

Kórházban ébredtem – addigra már túl voltam egy műtéten és egy vérátömlesztésen. Csodával határos módon az orvos, aki megmentette az életemet, ismerte azt a rendkívül ritka betegséget, amely majdnem az életembe került.

Veleszületett méhen belüli arteriovenosus malformatio (AVM) – így hívják ezt a ritka, viszont gyakran halálos kimenetelű betegséget, amely nagy erejű vérzést okoz az érrendszerben levő abnormalitások miatt. Előttem mindössze 73 ilyen esetet diagnosztizáltak az Egyesült Államokban. A kutatók úgy gondolják, hogy a magzati fejlődési szakaszban vagy rögtön születés után alakul ki azáltal, hogy a vénák és az artériák „összeakadnak”, és ez veszélyes módon befolyásolja a vérnyomást, illetve a véráramlás ütemét az artériákban. Vagyis hol túl gyorsan, hol túl lassan folyik a vér a különböző vérerekben, ami tulajdonképpen egy időzített bombává teszi a beteg testét. Az AVM előfordulhat az agyban, a tüdőben vagy a vesében; a méhben elég ritka.

Az én problémámra a méheltávolítás lett volna a legkézenfekvőbb megoldás, de olyan nők számára, akik termékenyek szeretnének maradni, az embolizációs terápiát szokták ajánlani. Mivel eszméletlen voltam, viszont 22 éves, az orvosom az artéria-embolizációt választotta. Egy neuroradiológus katétert vezetett be a combi verőeremen keresztül egészen odáig, ahol az AVM található. A katéteren keresztül különböző vegyületeket kapok, például véráramlás-csökkentőt, de olyan is van, ami egyszerűen blokkolja a vér áramlását az adott területen.

Kép

Az embolizáció nem volt sikeres, ezért a következő hónapokban több vérzésrohamom is volt. Minden alkalommal vérátömlesztéseken és további embolizációs terápiákon estem át, és a véráramlásgátlók következtében a szervezetem igen találékonyan újabb és újabb pontokon alakított ki AVM-eket, hogy biztosítsa az abnormális vérfolyamot. A következmény: újabb roham.

Az orvosom ekkor már sötétben tapogatózva kereste a megoldást, és szinte találomra írt fel nekem egy alacsony ösztrogéntartalmú, egyfázisú fogamzásgátlót. A cél az volt, hogy kordában tartsuk a hormoningadozásokat, ezzel beállítsuk a menstruációs ciklust, és csökkentsük a véráramlást ezen a területen. Egy újabb rohamba bele is halhattam volna.

Ettől a pillanattól egyetlen „balesetem” se volt. A fogamzásgátló tabletta bizonyult az egyetlen módszernek, ami megmentette az életemet.

Nem azért írtam ezt a cikket, mert azt hinném, hogy az esetem fontosabb, mint bárki másé, hanem azért, mert egy alapvető fontosságú érvre mutat rá: minden nő egyedi, és az, hogy ki milyen fogamzásgátló módszert használ, annak az orvosi rendelőben kellene eldőlnie, nem pedig a munkaadó személyes világnézeti meggyőződésén kellene múlnia.

Még mindig kapható az Éva Egészség! www.evamagazin.hu/egeszseg
Még mindig kapható az Éva Egészség! www.evamagazin.hu/egeszseg
Otthon a világban: interjú Szalóki Ági énekesnővel

Harmónia árad belőle: a szavaiból is, a mozdulataiból is. Nem a biztos révbe érés hivalkodása, hanem annak az embernek a bizonyossága, aki tudja, mi a dolga. Szalóki Ági most múlt negyven, és letisztultabb, mint valaha. Részlet az interjúból.

Ha az orvos nem javallja, inkább ne kezdj bele! Íme a gluténmentes diéta 5 fő veszélye

Vannak bizonyos ételfajták, amelyek manapság könnyedén magukra öltik „az egészség glóriáját”, míg másokon csúnya ördögszarvak éktelenkednek. Utóbbiak között szerepel mindenki kedvenc gyűlölt fehérjéje, a glutén.

Megjelent a novemberi Éva, természetesen idén is JOY-Napok kuponfüzettel!

A címlapon Szalóki Ági énekesnő, benne rengeteg olvasmány felnőttkori hiperaktivitásról, az éneklés hatalmáról és még egy csomó mindenről. Ja és azt említettük már, hogy a novemberi Éva JOY-Napok kuponfüzettel kapható, benne 10-70%-os kedvezményre jogosító kuponokkal?

Kezdd el még ma – 5+1 tanács a demencia megelőzésére

A demenciában szenvedők kétharmada nő. Ezért felbecsülhetetlenül fontos, hogy mindannyian figyeljünk a szellemi épségünkre. Kezdjük el a megelőzést már most! Részlet az Éva Egészség különszámból.

Ingyenesen letölthető, nyomtatható táblázat: hány éves korban, milyen gyakran, milyen szűrővizsgálatra menjünk?

Hogyan legyél egészségtudatos állampolgár? Egyszerű: töltsd le ezt a táblázatot, nyomtasd ki, ragaszd ki a faladra és ütemezd be magadnak az egy-két-öt évenként esedékes szűrővizsgálatokat!

„Fontos volt, hogy a szépség, a fájdalom működni tudjon” – interjú Balsai Móni színésznővel

Balsai Mónival, aki mostanában egyre népszerűbb és foglalkoztatottabb színésznő, két bemutatója kapcsán beszélgettünk. A Büszkeség és balítélet a Centrál Színházban látható, az X – A rendszerből törölve című krimi pedig a mozikban, novembertől.

Egy hónapon keresztül minden nap 5 percig haslaposító gyakorlatokat végeztem – ez lett az eredménye

Micsodaaa? Napi 5 perc tornával négy hét alatt lapos lehet a hasam? Ezt az edzésprogramot nekem találták ki, hát nem? Sajnos az eredmény – mily meglepő – elmaradt a várakozásaimtól, de maga a folyamat annál tanulságosabbnak bizonyult. Most leírom, mi az a 8 dolog, amit leszűrtem le abból, hogy minden nap öt percig plankingeltem és felüléseket csináltam.

10 boros mém, mely minden borbarát szívének kedves

Esős őszi napok tökéletes kiegészítője lehet egy-egy pohár jól kiválasztott vörös- vagy fehérbor. Főként, ha azt a barátaink, szeretteink társaságában fogyasztjuk el. Lássunk hát pár képet, amellyel garantáltan mosolyt csalunk az arcodra a finom kortyok mellé.

Siralmas számok, majdnem annyit foglalkozunk ügyintézéssel, mint a gyerekeinkkel

...és alvásra is alig 7 óra jut átlagosan Magyarországon.

A legsötétebb álmaidban sem hitted volna: ébenfekete ételek

Ha ételek, akkor többnyire nem a fekete szín jut eszünkbe, pedig ma már egyre népszerűbbek ezek a finomságok. Tény, hogy nagyon menő finomságok születnek így!

13 idézet, amely megváltoztatja a gondolkodásodat arról, ahogy az időddel bánsz

A napunk köztudottan 24 órából áll. Hogyan tölthetnénk ebből a 24 órából kicsit kevesebb percet azzal, hogy frusztráltan, izzadtan futunk versenyt az idővel? Hogyan koncentrálhatnánk nyugodtan, kiegyensúlyozottan, tiszta fejjel egyszerre csak egy dologra? Hogyan hozhatnánk ki minél többet egy napból vagy akár csak egy órából? Erről – és még sokminden másról – szólnak ezek az idézetek.

Történelmi pillanat: most először adtak át díjat kifejezetten a látássérültek segítőinek

Azokat a magánszemélyeket, civil szervezeteket és cégeket lehetett jelölni az Arany Bot Díjra, akik a legtöbbet tették a látássérültekért.

Bakancslistás őszi programok

Sok szempontból ez az évszak a legalkalmasabb arra, hogy programok után nézz. Már nincs túl meleg, de még nincs hideg, így szabadtéri és lakásba való elfoglaltságok egyaránt jók lehetnek.

8 sütőtökös recept a krémlevesen túl, amiket ősszel feltétlenül ki kell próbálnod

A sütőtök tápláló, egészséges, olcsó és számtalan szuper fogás készíthető belőle. Ha eddig csak sütötted, pitetöltelékként használtad vagy krémlevesként fogyasztottad, akkor a most következő cikk neked szól!

Akkor és most: hat ikonikus magyar gyerekszínész

Minden akkori gyerek őket nézve nőtt fel. A 80-as években is, de pláne a 60-asokban. Sokan köztük a pályán maradtak, mások teljesen eltűntek a nyilvánosság elől. Most a kedvenc gyerekszínészeink következnek, akik mellett felnőtt partnereiknek is igyekezniük kellett.

Kövess minket

Most Éva Advent különszámot kapsz az egyéves Éva-előfizetéshez

Csak 4590 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem