Így mentette meg a fogamzásgátló az életemet – igaz történet

Így mentette meg a fogamzásgátló az életemet – igaz történet

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az okok, amelyek a tablettaszedés hátterében állnak, épp annyira különbözőek lehetnek, mint maguk a nők – írja Caroline.

Az alábbi történet fordítás – azért szerettük volna megmutatni nektek, mert sokak számára talán teljesen új szemszögből mutatja meg a fogamzásgátlás jelentőségét. Amúgy az írás eredeti apropója a Trump-kormány megszorító intézkedése a fogamzásgátló eszközök után járó állami támogatások tekintetében; azt igyekszik bizonyítani, hogy ezek a tabletták életet is menthetnek, tehát nem szabadna vallási vagy világnézeti alapon visszavenni az állami támogatásból. Caroline esszéjéből közlünk részleteket.

A fogamzásgátlás az elmúlt évtizedekben kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy a családok tudatosan tervezhessenek és a nők nyugodtan vállalhassanak munkát. De a fogamzásgátló tabletták használata nemcsak a családtervezés szempontjából bír jelentőséggel, hanem más egészségügyi kérdések tekintetében is: szabályozza a havi ciklust, megszünteti vagy mérsékli a PMS-t és a menstruációs görcsöket, az akné kialakulását, segít megelőzni a petefészekciszta és az endometriózis kialakulását, s csökkenti a méhen belüli fibróma (jóindulatú kötőszöveti sejtburjánzás) következtében létrejövő vérzést.

Én magam is azon nők közé tartozom, akik a fogamzásgátló tablettát nem csak azért használják, hogy ne essenek teherbe. És elmondhatom, hogy ha nem szedném, nem biztos, hogy ma is élnék. Íme a történetem.

A ciklusom sosem volt szabályos, de ezzel más nők is küszködnek, így normálisnak tekintettem. Aktívan sportolok, amióta csak megtanultam járni; 12 évesen kezdtem versenyezni hosszútávfutásban, és tizedikes koromra volt, hogy 100 kilométert futottam egy héten. A futók körében elég gyakori a szabálytalan menstruáció, ezért az orvosaim és én úgy gondoltuk, hogy nincs semmi kirívó az esetemben.

De tévedtünk.

Az egyetem alatt gyakornokoskodtam, és a munkám részeként egészségügyi felvilágosító kurzusukat tartottam diákoknak. Az egyik munkatársam, aki szintén egyetemista volt, ugyanilyen kurzusokat tartott ugyanabban az időpontban, mint én hetente kétszer, úgyhogy előfordult, hogy összevontuk az óránkat egy nagy teremben és közösen vezényeltük le az egészet.

Ez történt akkor is, amikor majdnem elvéreztem.

Jól indult az óra – a kollégám és én felváltva adtunk elő, válaszoltunk kérdésekre és készítettük fel a diákokat a következő feladatokra. Húsz perccel az óra kezdete után éreztem, hogy kicsit szédülök. Leültem egy nagy íróasztal mögé.

A szédülés erősödött, a fülem csengeni kezdett, néhány perc múlva elhomályosult a látásom. Az utolsó dolgok egyike, amikre emlékszem, hogy lenéztem és láttam, hogy vér gyűlik alattam egy sötét tócsába, amely egyre nagyobb lett.

Meg voltam rémülve és éreztem, hogy kezdem elveszteni az eszméletemet. Félbeszakítottam a kollégát és azt motyogtam neki, hogy kísérje ki a diákokat. Egy pillanatra azt hitte, hogy viccelek. Aztán a padlóra esett a pillantása.

Innentől csak homályosan tudom felidézni az eseményeket. Emlékszem arra, az egyik diákom hátramaradt, hogy segítsen. Emlékszem, hogy a munkatársam mellettem volt; sose felejtem el az arcát. Emlékszem arra, hogy valaki a földre fektetett és feltette a lábam. Valaki hívta a mentőket.

Arra is emlékszem, hogy körülnéztem és vért láttam. Mindenütt. Vérrögök – volt köztük golflabda, sőt grapefruit nagyságú is – gyülekeztek nagy, vörös tócsákban a padlón. Aztán elsötétült minden. Nagyon fáradtnak éreztem magam, miközben keményen küzdöttem – hogy nyitva tartsam a szemem, hogy eszméletemnél maradjak, hogy életben maradjak.

Kórházban ébredtem – addigra már túl voltam egy műtéten és egy vérátömlesztésen. Csodával határos módon az orvos, aki megmentette az életemet, ismerte azt a rendkívül ritka betegséget, amely majdnem az életembe került.

Veleszületett méhen belüli arteriovenosus malformatio (AVM) – így hívják ezt a ritka, viszont gyakran halálos kimenetelű betegséget, amely nagy erejű vérzést okoz az érrendszerben levő abnormalitások miatt. Előttem mindössze 73 ilyen esetet diagnosztizáltak az Egyesült Államokban. A kutatók úgy gondolják, hogy a magzati fejlődési szakaszban vagy rögtön születés után alakul ki azáltal, hogy a vénák és az artériák „összeakadnak”, és ez veszélyes módon befolyásolja a vérnyomást, illetve a véráramlás ütemét az artériákban. Vagyis hol túl gyorsan, hol túl lassan folyik a vér a különböző vérerekben, ami tulajdonképpen egy időzített bombává teszi a beteg testét. Az AVM előfordulhat az agyban, a tüdőben vagy a vesében; a méhben elég ritka.

Az én problémámra a méheltávolítás lett volna a legkézenfekvőbb megoldás, de olyan nők számára, akik termékenyek szeretnének maradni, az embolizációs terápiát szokták ajánlani. Mivel eszméletlen voltam, viszont 22 éves, az orvosom az artéria-embolizációt választotta. Egy neuroradiológus katétert vezetett be a combi verőeremen keresztül egészen odáig, ahol az AVM található. A katéteren keresztül különböző vegyületeket kapok, például véráramlás-csökkentőt, de olyan is van, ami egyszerűen blokkolja a vér áramlását az adott területen.

Kép

Az embolizáció nem volt sikeres, ezért a következő hónapokban több vérzésrohamom is volt. Minden alkalommal vérátömlesztéseken és további embolizációs terápiákon estem át, és a véráramlásgátlók következtében a szervezetem igen találékonyan újabb és újabb pontokon alakított ki AVM-eket, hogy biztosítsa az abnormális vérfolyamot. A következmény: újabb roham.

Az orvosom ekkor már sötétben tapogatózva kereste a megoldást, és szinte találomra írt fel nekem egy alacsony ösztrogéntartalmú, egyfázisú fogamzásgátlót. A cél az volt, hogy kordában tartsuk a hormoningadozásokat, ezzel beállítsuk a menstruációs ciklust, és csökkentsük a véráramlást ezen a területen. Egy újabb rohamba bele is halhattam volna.

Ettől a pillanattól egyetlen „balesetem” se volt. A fogamzásgátló tabletta bizonyult az egyetlen módszernek, ami megmentette az életemet.

Nem azért írtam ezt a cikket, mert azt hinném, hogy az esetem fontosabb, mint bárki másé, hanem azért, mert egy alapvető fontosságú érvre mutat rá: minden nő egyedi, és az, hogy ki milyen fogamzásgátló módszert használ, annak az orvosi rendelőben kellene eldőlnie, nem pedig a munkaadó személyes világnézeti meggyőződésén kellene múlnia.

Még mindig kapható az Éva Egészség! www.evamagazin.hu/egeszseg
Még mindig kapható az Éva Egészség! www.evamagazin.hu/egeszseg
Az amerikai tornászlányok zaklatási ügye felvet néhány fontos kérdést, amely a #metoo-n is túlmutat

Legalább 140 fiatal lányt zaklatott Larry Nassar sportorvos, akit 2017 decemberében 60 év börtönbüntetésre ítéltek. Nem mindegyikük azért hallgatott eddig, mert szégyellte, hanem azért, mert kényszerítették rá és amelyikük mégis megszólalt, annak volt, hogy a saját szülei sem hittek.

Ilyenek lennének a régi szexista reklámok fordított nemi szerepekkel

Régen sem kellett a szomszédba mennünk egy kis szexizmusért...

Milyen életkorban milyen házimunkát bízhatsz a gyerekre? Íme a lista

A házimunka az életünk része, ezért szülő és gyerek egyaránt akkor jár jól, ha már egészen apró korban rászoktatjuk a leszármazottainkat néhány alapvető feladatra, például hogy...

Napi horoszkóp január 18.: az Ikrek egy számukra kellemetlen helyzetet zárhatnak le, a Szüzeknek komoly céljai vannak

A csillagok mára is nagyon izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát elolvasnod a napi horoszkópodat!

A srácaim rohangálása már-már elviselhetetlen. Aztán egyik nap feljött a szomszéd és azóta nem térek magamhoz

Vajon meddig bírják a szomszédok a gyerekek hangoskodását? És hogy reagálnak? Igaz történet.

Különleges bakancslista az utazás szerelmeseinek, ami nem úti célokat ajánl, hanem új megközelítést

Nem mondjuk meg, hova érdemes ellátogatnod, azt úgyis te tudod a legjobban. Inkább ahhoz adunk tippeket, hogy miként érezd magad még jobban.

Olvadozunk! Jennifer Garner csodálatos „szerelmes levelet” talált az ötéves fiától

A 45 éves színésznő ritkán oszt meg személyes információkat a gyerekeiről, de ennek a levélkének úgy látszik, képtelen volt ellenállni.

Jobb mint a kávé: íme, egy reggeli nyújtó gyakorlatsor, ami igazán felpörget

Rázd fel magad egy bármikor elvégezhető mozdulatsorral!

II. Erzsébet szerint Sarolta az úr a házban

A 91 éves királynő a sandringhami nyaralójában, egy rendezvényen csillogtatta meg a humorát.

A levelek hulljanak, ne a hajad!

Dr. Fenyőváry Éva bőr- és hajgyógyász főorvossal beszélgettünk a hajhullás okairól.

12 bók, amit soha ne mondj egy nőnek

Vagyis leginkább senkinek. Akár nő vagy, akár férfi. Ami a szíveden, az a szádon? Ne. Akkor se.

Horoszkóp szerint rangsorolták a legjobb anyukákat: íme, a lista

A csillagjegyed nagyon sok mindent elárul rólad!

Így bizonyítsd be magadnak 2018-ban, hogy te vagy a saját legjobb barátod: 7 tipp

Olyan faramuci időket élünk, hogy időről időre emlékeztetned kell magad: még több és több olyan tevékenységet kell rendszeresíteni az életedben, ami jólesik és amit élvezel.

A város, ahol a -62 fok ellenére sem áll meg az élet

Nem az a tipikus turistaparadicsom, de egyszer azért megnéznénk!

Trump hosszú idő óta az első amerikai elnök, aki nem sportol – íme 8 kollégája, akiről példát vehetne!

A testedzés fölösleges energiapazarlás, mivel az ember meghatározott energiamennyiséggel születik, és előbb-utóbb kimerül, mint az elem – ez a véleménye több forrás szerint is az Egyesült Államok jelenlegi elnökének.

Sokan azt hiszik, hogy irtó népszerűvé teszi őket ez a szokás, pedig ellenkezőleg

Egy szociálpszichológiai kutatás most bizonyította be, hogy semmi értelme nincs ennek a fajta kommunikációnak.

7 egyszerű trükk, hogy a kis lakásod palotának tűnjön

Ki mondta, hogy egy kis lakásnak aprónak is kell tűnnie?

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft