Így mentette meg a fogamzásgátló az életemet – igaz történet

Így mentette meg a fogamzásgátló az életemet – igaz történet

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az okok, amelyek a tablettaszedés hátterében állnak, épp annyira különbözőek lehetnek, mint maguk a nők – írja Caroline.

Az alábbi történet fordítás – azért szerettük volna megmutatni nektek, mert sokak számára talán teljesen új szemszögből mutatja meg a fogamzásgátlás jelentőségét. Amúgy az írás eredeti apropója a Trump-kormány megszorító intézkedése a fogamzásgátló eszközök után járó állami támogatások tekintetében; azt igyekszik bizonyítani, hogy ezek a tabletták életet is menthetnek, tehát nem szabadna vallási vagy világnézeti alapon visszavenni az állami támogatásból. Caroline esszéjéből közlünk részleteket.

A fogamzásgátlás az elmúlt évtizedekben kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy a családok tudatosan tervezhessenek és a nők nyugodtan vállalhassanak munkát. De a fogamzásgátló tabletták használata nemcsak a családtervezés szempontjából bír jelentőséggel, hanem más egészségügyi kérdések tekintetében is: szabályozza a havi ciklust, megszünteti vagy mérsékli a PMS-t és a menstruációs görcsöket, az akné kialakulását, segít megelőzni a petefészekciszta és az endometriózis kialakulását, s csökkenti a méhen belüli fibróma (jóindulatú kötőszöveti sejtburjánzás) következtében létrejövő vérzést.

Én magam is azon nők közé tartozom, akik a fogamzásgátló tablettát nem csak azért használják, hogy ne essenek teherbe. És elmondhatom, hogy ha nem szedném, nem biztos, hogy ma is élnék. Íme a történetem.

A ciklusom sosem volt szabályos, de ezzel más nők is küszködnek, így normálisnak tekintettem. Aktívan sportolok, amióta csak megtanultam járni; 12 évesen kezdtem versenyezni hosszútávfutásban, és tizedikes koromra volt, hogy 100 kilométert futottam egy héten. A futók körében elég gyakori a szabálytalan menstruáció, ezért az orvosaim és én úgy gondoltuk, hogy nincs semmi kirívó az esetemben.

De tévedtünk.

Az egyetem alatt gyakornokoskodtam, és a munkám részeként egészségügyi felvilágosító kurzusukat tartottam diákoknak. Az egyik munkatársam, aki szintén egyetemista volt, ugyanilyen kurzusokat tartott ugyanabban az időpontban, mint én hetente kétszer, úgyhogy előfordult, hogy összevontuk az óránkat egy nagy teremben és közösen vezényeltük le az egészet.

Ez történt akkor is, amikor majdnem elvéreztem.

Jól indult az óra – a kollégám és én felváltva adtunk elő, válaszoltunk kérdésekre és készítettük fel a diákokat a következő feladatokra. Húsz perccel az óra kezdete után éreztem, hogy kicsit szédülök. Leültem egy nagy íróasztal mögé.

A szédülés erősödött, a fülem csengeni kezdett, néhány perc múlva elhomályosult a látásom. Az utolsó dolgok egyike, amikre emlékszem, hogy lenéztem és láttam, hogy vér gyűlik alattam egy sötét tócsába, amely egyre nagyobb lett.

Meg voltam rémülve és éreztem, hogy kezdem elveszteni az eszméletemet. Félbeszakítottam a kollégát és azt motyogtam neki, hogy kísérje ki a diákokat. Egy pillanatra azt hitte, hogy viccelek. Aztán a padlóra esett a pillantása.

Innentől csak homályosan tudom felidézni az eseményeket. Emlékszem arra, az egyik diákom hátramaradt, hogy segítsen. Emlékszem, hogy a munkatársam mellettem volt; sose felejtem el az arcát. Emlékszem arra, hogy valaki a földre fektetett és feltette a lábam. Valaki hívta a mentőket.

Arra is emlékszem, hogy körülnéztem és vért láttam. Mindenütt. Vérrögök – volt köztük golflabda, sőt grapefruit nagyságú is – gyülekeztek nagy, vörös tócsákban a padlón. Aztán elsötétült minden. Nagyon fáradtnak éreztem magam, miközben keményen küzdöttem – hogy nyitva tartsam a szemem, hogy eszméletemnél maradjak, hogy életben maradjak.

Kórházban ébredtem – addigra már túl voltam egy műtéten és egy vérátömlesztésen. Csodával határos módon az orvos, aki megmentette az életemet, ismerte azt a rendkívül ritka betegséget, amely majdnem az életembe került.

Veleszületett méhen belüli arteriovenosus malformatio (AVM) – így hívják ezt a ritka, viszont gyakran halálos kimenetelű betegséget, amely nagy erejű vérzést okoz az érrendszerben levő abnormalitások miatt. Előttem mindössze 73 ilyen esetet diagnosztizáltak az Egyesült Államokban. A kutatók úgy gondolják, hogy a magzati fejlődési szakaszban vagy rögtön születés után alakul ki azáltal, hogy a vénák és az artériák „összeakadnak”, és ez veszélyes módon befolyásolja a vérnyomást, illetve a véráramlás ütemét az artériákban. Vagyis hol túl gyorsan, hol túl lassan folyik a vér a különböző vérerekben, ami tulajdonképpen egy időzített bombává teszi a beteg testét. Az AVM előfordulhat az agyban, a tüdőben vagy a vesében; a méhben elég ritka.

Az én problémámra a méheltávolítás lett volna a legkézenfekvőbb megoldás, de olyan nők számára, akik termékenyek szeretnének maradni, az embolizációs terápiát szokták ajánlani. Mivel eszméletlen voltam, viszont 22 éves, az orvosom az artéria-embolizációt választotta. Egy neuroradiológus katétert vezetett be a combi verőeremen keresztül egészen odáig, ahol az AVM található. A katéteren keresztül különböző vegyületeket kapok, például véráramlás-csökkentőt, de olyan is van, ami egyszerűen blokkolja a vér áramlását az adott területen.

Kép

Az embolizáció nem volt sikeres, ezért a következő hónapokban több vérzésrohamom is volt. Minden alkalommal vérátömlesztéseken és további embolizációs terápiákon estem át, és a véráramlásgátlók következtében a szervezetem igen találékonyan újabb és újabb pontokon alakított ki AVM-eket, hogy biztosítsa az abnormális vérfolyamot. A következmény: újabb roham.

Az orvosom ekkor már sötétben tapogatózva kereste a megoldást, és szinte találomra írt fel nekem egy alacsony ösztrogéntartalmú, egyfázisú fogamzásgátlót. A cél az volt, hogy kordában tartsuk a hormoningadozásokat, ezzel beállítsuk a menstruációs ciklust, és csökkentsük a véráramlást ezen a területen. Egy újabb rohamba bele is halhattam volna.

Ettől a pillanattól egyetlen „balesetem” se volt. A fogamzásgátló tabletta bizonyult az egyetlen módszernek, ami megmentette az életemet.

Nem azért írtam ezt a cikket, mert azt hinném, hogy az esetem fontosabb, mint bárki másé, hanem azért, mert egy alapvető fontosságú érvre mutat rá: minden nő egyedi, és az, hogy ki milyen fogamzásgátló módszert használ, annak az orvosi rendelőben kellene eldőlnie, nem pedig a munkaadó személyes világnézeti meggyőződésén kellene múlnia.

Még mindig kapható az Éva Egészség! www.evamagazin.hu/egeszseg
Még mindig kapható az Éva Egészség! www.evamagazin.hu/egeszseg
Napi horoszkóp június 16.: a Mérlegek ismeretlen dologban próbálhatják ki magukat, a Skorpiók számára nagy lehetőség adódik

Hétvégén se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok izgalmas üzeneteket tartogatnak!

5 film apák napjára – amiknek bőven van mondanivalójuk

Az apák napja egy szuper alkalom arra, hogy olyan filmeket nézzetek meg együtt, amelyek a férfiakról, édes- vagy akár mostohaapákról szólnak, ezzel köszöntve a gondoskodó családfőket.

Volt ifjúság, és volt szerelem – kamaszrománcok egy tanár szemszögéből

„Csak egy tinilány és egy tinisrác hiszi naivan, hogy ilyen az élet, a Neoton is megmondta. Hát akkor hadd higgyék még egy darabig.” Avagy miken nem morfondírozik egy tanárnő a koranyári lyukasórában?

12 szupervicces és/vagy elgondolkodtató idézet apák napjára

Az apák napja fontos ünnep, és éppen ezért eléggé lájkoljuk, hogy egyre több helyen emlékeznek meg az apukákról nálunk is. Általában június harmadik hétvégéjén.

Napi horoszkóp június 15.: a Szüzek új kihíváson törik a fejük, a Halaknak kellemes meglepetésben lehet részük

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, mert ismét fontos üzeneteket küldtek a csillagok!

Csomagolási tippek utazáshoz, hogy stresszmentes induljon a vakáció

Utazni mindenki szeret, csomagolni azonban már kevésbé. Vannak, akik azon stresszelnek, hogy vajon mit hagynak otthon, mások magasról tojnak az egészre, megint mások jó előre végiggondolják, miket kell bepakolniuk. Ettől persze utóbbiak sem szeretik jobban csomagolást, de legalább hamar túlesnek rajta!

Tábor-kisokos – 6 alapkérdés, hogy biztosan jól érezze magát a gyerek

Hogyan lehet elosztani 4 hét szabadságot per szülő 10–12 hét vakációra per gyerek adott összegből, beleszámolva a táborozást, illetve a közösen eltöltött nyaralást úgy, hogy szemünk fénye biztonságban, tartalmasan tölthesse a vakációját? A variációs matek minden szülő kedvenc elfoglaltsága késő tavasszal és nyár elején. (Egyszülős és patchwork családoknak haladó szintet kell megugrani.)

7 tipp, amivel feldobhatod az unalmas salátákat

Észrevetted már, hogy ha salátát rendelsz egy étteremben, az valahogy mindig finomabb, mint amit te dobsz össze otthon? Valószínűleg emiatt is esznek sokkal kevesebben salátát, mint amennyit kellene.

Napi horoszkóp június 14.: a Bikák a céljaikért küzdenek, a Nyilasok új impulzusokat keresnek

Ma is érdemes elolvasnod a napi horoszkópodat, mert fontos üzeneteket kaphatsz!

Bocuse d'or 2018: íme a legsokatmondóbb képek a szakácsversenyről

A magyar csapat Pohner Ádám vezetésével a nyolcadik helyen végzett, ezzel bejutott a Bocuse d'or 2019-ben esedékes lyoni világdöntőjébe. Az európai döntőt Norvégia nyerte. Nézegessetek fotókat a világ talán legrangosabb gasztroeseményéről!

Az ok, amiért a tojássárgája néha sötétebb színű, máskor pedig világossárga

Észrevetted már, hogy a tojássárgája néha világos sárga, máskor pedig sötétebb narancsos színe van? Nem azon múlik, hogy a tojások ugyanarról a helyről érkeztek-e; hanem valami egészen mástól függ!

Napi horoszkóp június 13.: az Ikreknek váratlan helyzetben kell döntést hozniuk, az Oroszlánok nagy lépésre szánják rá magukat

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, mert ismét izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Milyen típusú salátához milyen bor illik?

Most, hogy lassan kedvünkre válogathatunk a piacon vagy a kiskertben a friss, zsenge zöldségek között, érdemes gyakrabban „salátázni”, hiszen a variációk száma végtelen. A zöldségeket feldobhatjuk tojással, rizzsel, tésztával, halakkal, sajtokkal, de akár grillezett húsokkal, sonkával vagy kolbásszal is, szóval készíthetünk belőle egy akár főételként fogyasztható fogást is. Nem minden saláta könnyed és laza tehát, főleg, ha a salátaöntet is nehezebb fajsúlyú. Így a borválasztás során mindenképpen vegyük figyelembe annak összetevőit is. Nézzük, milyen salátához milyen bor illik!

7 tipp, hogy felkészülten menj az utcára muslincainvázióban

Manapság a rovarok éppúgy váltják egymást, mint a legújabb trendek. Míg egy ideig a poloskák tartották lázban az embereket, majd nemrég a hazánkba költözött új szúnyogfajok, a napokban már kisebb testű, ámbár ártalmatlan barátaik, a muslincák üzentek hadat nekünk!

Levendulamező Budapest határában, avagy ahol az Instagram-őrültek fotózkodnak

Elugrottunk megnézni a helyszínt, ahol káprázatos lila hátteret biztosítanak az éppen virágjukban pompázó levendulaszálak. És akkor még nem beszéltünk az illatukról – csodálatos! Fotók és megközelítési lehetőség alább.

Budapest legjobb kávézói - Teszteltük, hová érdemes menned

Három budapesti hely is bekerült a világ legjobb kávézói közé. Leteszteltük, és eláruljuk, milyenek voltak Budapest legjobb kávézói. A joy.hu összeállítása.

9 egészséges nasi, amit bátran ehetsz a munkában vagy otthon

A munka mellett fontos, hogy olyan ételeket egyél, amelyek kellő mennyiségű tápanyaggal látnak el, így hatékonyabb lehetsz egész nap. Éppen ezért most olyan egészséges nasikat gyűjtöttünk össze, amelyek könnyen hordozhatóak, laktatóak és finomak.

Meséből, krimiből, erotikából sosem elég – Hat könyv nő tollából

Senki ne lepődjön meg, kakukktojásként betettünk egy férfi szerzőt is, az írónők karéjába; lentebb kiderül, miért.

Kövess minket

Most fél éves Éva előfizetéshez, fél éves InStyle előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem