„Egy hétig a gyerekeim minden kérésére igent mondtam" – kipróbálnád?

Borítókép: „Egy hétig a gyerekeim minden kérésére igent mondtam" – kipróbálnád?
A kétgyermekes anyuka úgy döntött, hogy egy héten át gondolkodás nélkül pontosan azt fogja csinálni, amit a fiai kérnek tőle.

Hannah Williams, a kétgyerekes anyuka szereti “gyengéd szülőnek” mondani magát; vagyis ha teheti, megadja a gyerekeinek a szabad döntés jogát. A gyengéd szülőség L. R. Knost sikerkönyvsorozata, a Gentle Parenting nyomán terjedt el Amerikában, és az eredeti definíciója ez: „kísérd, ne kontrolláld; teremts kapcsolatot, ne büntesd; bátoríts, ne követelj; hallgasd meg, értsd meg, válaszolj, kommunikálj”.

Na mármost Williams arra lett figyelmes, hogy a Facebookon a témában megnyilatkozó szülők egy része egyszerűen nem mond nemet a gyerekeinek. Elhatározta, hogy kipróbálja ezt, és az egész kísérletről videót is készített: egy héten keresztül csak igent mondott a két kisfiának.

Mielőtt belevágott volna, két szabályt azért lefektetett. 1: nem közölte a gyerekeivel, hogy egy kísérlet részei, mert nem akarta, hogy visszaéljenek ezzel. 2: léteznek higiéniai megfontolások, amelyekhez azért tartani kell magukat, és egészségügyi jellegűek is, például hogy nem ehetnek édességet minden étkezéskor.

Ettől eltekintve felhagytam a korábbi elveimmel és mindenre igent mondtam.
tette hozzá Hannah.

A következők történtek a szóban forgó héten:

1)) Mindig azt ettek a gyerekek, amit kértek, például csirkefalatkákat és spagettival töltött tacót. Az derült ki, hogy könnyebben megeszik, ami a tányérjukon van, ha maguk választják ki, mit szeretnének enni.

2)) Gyakrabban csinált programot velük és ült le velük játszani, mert ez volt a gyerekek kérése. Ez több közös elfoglaltságot eredményezett, mint korábban.

3)) Egy hétköznap este a gyerekek piknikezni szerettek volna a parkban és focizni. Normális esetben Jessica nemet mondott volna, mert közeledett a lefekvés ideje, de ehelyett összecsomagolta a vacsorát és kiügetett velük a parkba. Ott vacsoráztak és játszottak, s a végén egyikük kijelentette, hogy ez élete legszebb napja.

Williams rengeteget tanult az egy hét során. Rájött, hogy a gyerekei egyszerűen szeretnék jobban megismerni őt és több időt tölteni a társaságában.

Megtanultam, hogy lehetséges a munka–magánélet egyensúlyt létrehozni. Nem muszáj úgy lennie, hogy a hétköznapok a munkáról szólnak, a hétvégék meg a családról.

Ja, és minderről a buzzfeed.com számára készített videót Hannah, amit alig néhány hét alatt majdnem 7 millióan néztek meg.

Te kipróbálnád egy hétig, hogy a gyerekeid minden kérésére igent mondj?
igen
nem
nem tudom