Ha magad főzöl, akkor lefogysz és egészségesebb maradsz, mint ha étteremben eszel – állítja több kutatás is

Borítókép: Ha magad főzöl, akkor lefogysz és egészségesebb maradsz, mint ha étteremben eszel – állítja több kutatás is
Éljenek a házias ízek!

Ha magad főzöl, akkor olyan egészséges, minőségi alapanyagokat használsz (már amennyiben tényleg :) ), amelyek hosszú- vagy akár középtávon erős, egészséges anyagcserét eredményeznek. Kimaradnak a feldolgozott, adalékanyagoktól hemzsegő hozzávalók is.

Persze ha étteremben eszel, akkor is mindig kiválaszthatod a relatíve “tiszta” fogásokat. Szóval aggodalomra nincs ok akkor sem, ha az étkezést néha nem tudod megoldani másként; ugyanakkor jobb, ha tisztában vagy a különböző tanulmányok eredményeivel, amelyek szerint a házias koszt automatikusan hozzásegít ahhoz, hogy egészségesebben egyél és normalizálódjon a testtömeged, valamint az egészségi állapotod. Például az amerikai Illinois Egyetem felmérése szerint az emberek átlagosan 190 kalóriával többet ettek egy-egy éttermi étkezéskor, mint otthon, valamint több telített zsírsavat és nátriumot vettek magukhoz, mintha maguk főztek volna.

Forrás: Getty Images

Egy másik egyetemen készült kutatás azt mutatta ki, hogy aki otthon főz, több zöldséget, gyümölcsöt és teljes értékű gabonát eszik, mint azok, akik a feldolgozott, előre csomagolt vagy rendelt kajákat választják. Amikor megkérdezték a kutatás résztvevőit, hogy milyen megfontolások alapján döntenek az éttermi étkezés mellett a házias koszthoz képest, a legtöbben időhiányra hivatkoztak (annak ellenére, hogy akár percek alatt össze lehet állítani egy egészséges vacsorát, ami persze olcsóbb is így).

Az előbb idézett felmérésben több mint háromezer ember étkezési szokásait és egészségét kísérték figyelemmel 15 éven át. Aki hetente két vagy több alkalommal evett gyorsétteremben, 5 kilóval többet szedett fel, mint aki ritkábban választotta ezt a megoldást.

12 jel, hogy fogysz, akkor is, ha a mérleg nem ezt mutatja - nézd meg galériánkat is!