Elképzelhető, hogy a következő népszámláláskor már nem fogják kérdezni az emberek nemét és nemi identitását Nagy-Britanniában

Elképzelhető, hogy a következő népszámláláskor már nem fogják kérdezni az emberek nemét és nemi identitását Nagy-Britanniában

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Vagy legalábbis nem teszik kötelezővé a válaszadást. Mindezt a brit statisztikai hivatal illetékesei fogalmazták meg egy ajánlásban, arra hivatkozva, hogy a kérdés diszkriminálja a transzneműeket.

1. Nő 2. Férfi – ennyi szerepelt 2011-ben (amikor utoljára esedékes volt) a brit népszámlálási kérdőív nemi hovatartozásra vonatkozó rubrikájában. Könnyen lehet, hogy ez hamarosan változni fog.

Jó esély van rá ugyanis, hogy a brit polgároknak nem lesz kötelező választ adniuk a nemüket, illetve a nemi identitásukat firtató kérdésekre a népszámlálásokon. Mindezt a brit statisztikai hivatal illetékesei fogalmazták meg egy ajánlásban. A statisztikai hivatal Anglia és Wales népszámlálásáért felelős.

Az ajánlásban foglaltakat azzal indokolták, hogy a kérdés diszkriminatív a transznemű és a nemi identitással nem rendelkező emberek számára, és sok válaszadó azt “irrelevánsnak és tolakodónak” tartotta.

A népszámlálási kérdőívben az ajánlás szerint több válaszlehetőség is szerepel majd az eddigieknél, kiegészül egy “egyéb” rubrikával. Az a lehetőség is megfogalmazódik az ajánlásban, hogy egyáltalán nem kell kötelezővé tenni a kérdés feltevését.

Germaine Greer könyve, A kasztrált nő 2002-ben jelent meg magyarul.
forrás: Getty Images
Germaine Greer könyve, A kasztrált nő 2002-ben jelent meg magyarul.

Különböző értelmiségiek vitatják az ajánlásban leírtakat: például Germaine Greer, a feminista mozgalom egyik úttörője, A kasztrált nő szerzője azt mondta a Times-nak, hogy a nők már megint vesztesként kerülnek ki ebből az ügyből, mert ez a kezdeményezés a társadalmi nem, a gender jelentőségét ássa alá.

Elegem van ebből. Folyton azt mondogatjuk, hogy a nők mindent kivívtak, amire szükségük volt. Pedig még a létezés jogát sem sikerült megszerezniük

- – nyilatkozta Greer.

A következő népszámlálás 2021-ben esedékes. A kérdés még nem eldöntött, egy szóvivő szerint ahhoz “további felmérésekre” lesz szükség. A döntést a brit kormány fogja meghozni.


A novemberi Éva magazinban több írásunk is foglalkozik a transzneműség témájával – október 12-től az újságárusoknál!

Tovább olvasok
Találd meg a tökéletes csomagolást: 7 ötlet, hogy ne csak a beltartalommal, hanem a küllemmel is lenyűgözd a szeretteidet

Oké, tudjuk, hogy a csomag belseje rejti a lényeget, de az ajándékok borítása éppen olyan, mint egy szépen tálalt étel: már a látványtól izgatottak leszünk, hiszen sejteti mire számíthatunk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy hangsúlyt fektessünk a borításra is, nem csak a beltartalomra.

Na ki szeretne Lorelai és Rory asztalánál ebédelni?

Mert mostantól, legalábbis az ünnepek idejére, ez is lehetséges! Vendéglő készült ugyanis a Szívek szállodája hősnőinek híres Stars Hollow-i házából.

Kövess minket

ÉVA MAGAZIN 10 LAPSZÁM

Csak 3475 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem