Elképzelhető, hogy a következő népszámláláskor már nem fogják kérdezni az emberek nemét és nemi identitását Nagy-Britanniában

Elképzelhető, hogy a következő népszámláláskor már nem fogják kérdezni az emberek nemét és nemi identitását Nagy-Britanniában

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Vagy legalábbis nem teszik kötelezővé a válaszadást. Mindezt a brit statisztikai hivatal illetékesei fogalmazták meg egy ajánlásban, arra hivatkozva, hogy a kérdés diszkriminálja a transzneműeket.

1. Nő 2. Férfi – ennyi szerepelt 2011-ben (amikor utoljára esedékes volt) a brit népszámlálási kérdőív nemi hovatartozásra vonatkozó rubrikájában. Könnyen lehet, hogy ez hamarosan változni fog.

Jó esély van rá ugyanis, hogy a brit polgároknak nem lesz kötelező választ adniuk a nemüket, illetve a nemi identitásukat firtató kérdésekre a népszámlálásokon. Mindezt a brit statisztikai hivatal illetékesei fogalmazták meg egy ajánlásban. A statisztikai hivatal Anglia és Wales népszámlálásáért felelős.

Az ajánlásban foglaltakat azzal indokolták, hogy a kérdés diszkriminatív a transznemű és a nemi identitással nem rendelkező emberek számára, és sok válaszadó azt “irrelevánsnak és tolakodónak” tartotta.

A népszámlálási kérdőívben az ajánlás szerint több válaszlehetőség is szerepel majd az eddigieknél, kiegészül egy “egyéb” rubrikával. Az a lehetőség is megfogalmazódik az ajánlásban, hogy egyáltalán nem kell kötelezővé tenni a kérdés feltevését.

Germaine Greer könyve, A kasztrált nő 2002-ben jelent meg magyarul.
forrás: Getty Images
Germaine Greer könyve, A kasztrált nő 2002-ben jelent meg magyarul.

Különböző értelmiségiek vitatják az ajánlásban leírtakat: például Germaine Greer, a feminista mozgalom egyik úttörője, A kasztrált nő szerzője azt mondta a Times-nak, hogy a nők már megint vesztesként kerülnek ki ebből az ügyből, mert ez a kezdeményezés a társadalmi nem, a gender jelentőségét ássa alá.

Elegem van ebből. Folyton azt mondogatjuk, hogy a nők mindent kivívtak, amire szükségük volt. Pedig még a létezés jogát sem sikerült megszerezniük

- – nyilatkozta Greer.

A következő népszámlálás 2021-ben esedékes. A kérdés még nem eldöntött, egy szóvivő szerint ahhoz “további felmérésekre” lesz szükség. A döntést a brit kormány fogja meghozni.


A novemberi Éva magazinban több írásunk is foglalkozik a transzneműség témájával – október 12-től az újságárusoknál!

Tovább olvasok
Na, így diktálja a divatot egy 73 éves nő!

Ha a valódi, egyedi divat tartalmat keresel, akkor csak nézd meg Diane Keaton Instagram-fiókját! Frissítően hat a többi influenszer mellett, mert ötletes és csöppet sem szponzorált a tartalom. A sikerét mutatja több mint 950 000 követője, akik imádják.

Helikopterezéstől a hóekézésig: az 5 leggyakoribb nevelési hiba

Senki nem mondta, hogy gyereket nevelni könnyű. Vagy ha igen, akkor valószínűleg nem volt gyereke. Minden gyerek más, és más szükségletei vannak, de azért van egy pár közös pont. Összeszedtük az öt leggyakoribb szülői hibát, és arra is tanácsot adunk, hogy hogyan léphetsz a változás útjára már ma.

Kövess minket

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem