Elképzelhető, hogy a következő népszámláláskor már nem fogják kérdezni az emberek nemét és nemi identitását Nagy-Britanniában

Elképzelhető, hogy a következő népszámláláskor már nem fogják kérdezni az emberek nemét és nemi identitását Nagy-Britanniában

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Vagy legalábbis nem teszik kötelezővé a válaszadást. Mindezt a brit statisztikai hivatal illetékesei fogalmazták meg egy ajánlásban, arra hivatkozva, hogy a kérdés diszkriminálja a transzneműeket.

1. Nő 2. Férfi – ennyi szerepelt 2011-ben (amikor utoljára esedékes volt) a brit népszámlálási kérdőív nemi hovatartozásra vonatkozó rubrikájában. Könnyen lehet, hogy ez hamarosan változni fog.

Jó esély van rá ugyanis, hogy a brit polgároknak nem lesz kötelező választ adniuk a nemüket, illetve a nemi identitásukat firtató kérdésekre a népszámlálásokon. Mindezt a brit statisztikai hivatal illetékesei fogalmazták meg egy ajánlásban. A statisztikai hivatal Anglia és Wales népszámlálásáért felelős.

Az ajánlásban foglaltakat azzal indokolták, hogy a kérdés diszkriminatív a transznemű és a nemi identitással nem rendelkező emberek számára, és sok válaszadó azt “irrelevánsnak és tolakodónak” tartotta.

A népszámlálási kérdőívben az ajánlás szerint több válaszlehetőség is szerepel majd az eddigieknél, kiegészül egy “egyéb” rubrikával. Az a lehetőség is megfogalmazódik az ajánlásban, hogy egyáltalán nem kell kötelezővé tenni a kérdés feltevését.

Germaine Greer könyve, A kasztrált nő 2002-ben jelent meg magyarul.
forrás: Getty Images
Germaine Greer könyve, A kasztrált nő 2002-ben jelent meg magyarul.

Különböző értelmiségiek vitatják az ajánlásban leírtakat: például Germaine Greer, a feminista mozgalom egyik úttörője, A kasztrált nő szerzője azt mondta a Times-nak, hogy a nők már megint vesztesként kerülnek ki ebből az ügyből, mert ez a kezdeményezés a társadalmi nem, a gender jelentőségét ássa alá.

Elegem van ebből. Folyton azt mondogatjuk, hogy a nők mindent kivívtak, amire szükségük volt. Pedig még a létezés jogát sem sikerült megszerezniük

- – nyilatkozta Greer.

A következő népszámlálás 2021-ben esedékes. A kérdés még nem eldöntött, egy szóvivő szerint ahhoz “további felmérésekre” lesz szükség. A döntést a brit kormány fogja meghozni.


A novemberi Éva magazinban több írásunk is foglalkozik a transzneműség témájával – október 12-től az újságárusoknál!

Téged sosem érintett a bullying? Nézd meg ezt a szenvedélyes videót és máshogyan fogod gondolni!

Ne görgess tovább: ez a téma annál jóval többet ér, minthogy máris elengedd!

8 minimál manikűrötlet karácsonyra

Egy ilyen minimál lakkal nemcsak az ünnepeket, hanem még az első néhány munkanapot is kibírhatod az újévben.

Nagyvárosban élsz, sokat dolgozol, stressznek vagy kitéve? Ha bármelyik igaz rád, így tarts kényeztető bőrpihentetést az ünnepek alatt

Hagyd a bőrödet is ünnepelni! Ilyen trükkökkel pihentetheted a rohanós hétköznapok után.

Az Oscar-jelölés előszobájában a Testről és lélekről – érdekesen alakul a mezőny

Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező a kilenc döntős között.

Csak szeretetből érdemes – Interjú Korpás Krisztinával

19, 16, 9 – három fiú. Nem szerepelnek pletykalapokban, és az apjuk, Tilla sztársága miatt sose lennének hajlandóak kamera elé állni, de az anyjuk kedvéért most igent mondtak. Interjú az Éva január–februári lapszámából.

Barna foltok jelentek meg az arcodon? Tudd meg, mi állhat a hátterében, és mit tehetsz ellene – 5 tipp

Előfordult már, hogy barna foltokat, ráncokat vagy más bőrhibákat vettél észre az arcbőrödön? Ha ilyesmit tapasztalsz, akkor azonnal cselekedned kell – el is mondjuk, hogy miért és mit tegyél.

Zöld út az egészséghez: a zöld turmixok 6 előnye + 3 szuper recept

Ha a gyors méregtelenítés és a jobb közérzet a cél, válassz egy jó zöld turmixot!

3 húsétel mennyei salátával az ünnepi asztalra

Nem kell lemondanod a finom húsételekről az ünnepek alatt sem! Készíts hozzájuk ízletes salátákat, így tedd könyedebbé a fogásokat!

15 helyzet, amit csak az ért, aki karácsonykor is dolgozik

Már meg sem próbálod elképzelni, hogyan lehetne egy pihenőnapod is a szeretet ünnepén.

Napi horoszkóp december 15.: az Ikrek vállalják a véleményüket, az Oroszlánok nagy nyomás alól szabadulnak fel

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Megjelent az ÉVA január–februári száma, nézz bele!

Mint mindenki, az elmúlt hetekben mi is sokat beszélgettünk a zaklatási ügyekről, és ezzel kapcsolatban a nők és a férfiak felelősségéről. Vajon mikor válik természetessé, hogy intim kapcsolat csak kölcsönös beleegyezésen alapulhat, hogy a másik teste nem kisajátítható, hogy a hatalmi pozíció nem mindenre jogosít fel? Vajon a mi gyerekeink már más világban élnek majd? A te fiad hogyan viselkedik majd a nőkkel?

Top 5 gluténmentes sütirecept

Ebben a gyűjteményben ínycsiklandó gluténmentes sütirecepteket találsz.

„Hogy megértsék, mit jelent: szívd fel, begyem, a sok vizet” – Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója

Horváth Dorka író és közgazdász 2015-ben alapított egy startupot, amelynek azóta többezres olvasótábora van itthon és külföldön is. A BOOKR Kids egy mesetár-alkalmazás, amelyet mobilon és tableten lehet használni; a benne szereplő mesék olvashatók, hallgathatók, színes-szagos animációval rendelkeznek és minden egyes történethez fejlesztőjáték is tartozik. Dorka mindezzel együtt nem számít arra, hogy örökre búcsút kellene mondanunk a papírra nyomtatott könyveknek. Interjú.

DIY ajándékok a gyerkőctől apának – 9 egyedi ötlet

De mit kapjon apa karácsonyra? Nos, akár ezek közül bármelyiket!

Hogy miért tűrik el ennyien és ilyen sokáig a szexuális zaklatást? Salma Hayek borzalmas Harvey Weinstein-történetéből kiderül...

A producer folyamatosan zaklatta a színésznőt, aki rendre nemet mondott neki, mire Weinstein beteges feltételekhez kötötte, hogy befejezhessék a Frida című film forgatását. Ez a komplex történet nem sok kétséget hagyhat afelől, hogy a szexuális zaklatás munkahelyen nem csupán férfi és nő közötti játszma, hanem a hatalomgyakorlás eszköze, amelyet követően még az áldozatra nehezedik a mérlegelés terhe, hogy megéri-e továbbra is áldozatnak maradnia.

10 mém, amit biztosan értékelni fogsz, ha te vagy az egyetlen a családban, aki szingliként tolja végig az ünnepeket

Idén se tudsz még egy fél pasit se felmutatni? Miközben a többiek már eljegyezték egymást, babát várnak etc. etc.? Először is, nem vagy egyedül, másodszor is kinek mi köze hozzá, nem igaz?

A férjed valami hasznossal lepne meg karácsonykor? Így segíts neki a kívánságlistáddal!

Könnyítsd meg a dolgát, hogy biztos a jó meglepit vegye meg!

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft