Kiállítás nyílik Arany János nyelvezetéről

Kiállítás nyílik Arany János nyelvezetéről

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egy csak egy legény van talpon a vidéken. Mint komor bikáé, olyan a járása. Oh! Irgalom atyja, ne hagyj el! A nép, az istenadta nép. Mindennapi szófordulataink ezek, de vajon tudjuk-e, hogy az idén kétszáz éve született Arany János vetette őket először papírra?

Országszerte múzeumok, iskolák és művelődési házak csatlakoztak az emlékévhez, a PIM Magyar Nyelv Múzeuma sem marad ki a sorból. Októberben nyílik meg az Arany János írói nyelvének gazdagságát bemutató audiovizuális kiállítás. A színtér kultikus: Széphalom, ahol Kazinczy Ferenc, akit a magyar nyelv mestereként tartunk számon, élt és alkotott. Kazinczy régi portáján, a nyelvmúzeumban megrendezésre kerülő kiállítás nem kevesebbre vállalkozik, minthogy a legtöbb magyar szót használó költőnk gazdag nyelvezetét megismertesse a nagyközönséggel.

A kiállítás a Toldit állítja középpontba. Ez a mű tette Aranyt híressé, ez indította őt el az írói pályán, közvetve tehát az első lépést adta meg ahhoz a gigászi nyelvi-irodalmi teljesítményhez, amelyből írók és költők azóta is merítenek. A kiállítás Toldi Miklós történetén keresztül járja körbe és mutatja be Arany nyelvezetét költők, írók, színészek visszaemlékezéseiben, és igyekszik közelebb hozni a nézőhöz a mű világát is.

Fedezzétek fel Ti is a kortárs Arany Jánost, hiszen a Petőfi Irodalmi Múzeum széphalmi kiállításán nemcsak a példátlan írói nyelvet ismerhetjük meg, de mindenki rácsodálkozhat a nap mint nap használt és hallott aranyi fordulatokra is.

Tovább olvasok
Így hordd a tavasz alapdarabját, az overált!

Kényelmes, közben pedig eszméletlenül stílusos – a szezon egyik alapdarabja az overál. Megmutatjuk, hogy hogyan viseld a különböző fazonokat.

Ruccanj ki Szlovéniába, szép helyek vannak arra!

A környező országok tele vannak olyan felfedezésre váró helyekkel, amit semmiképp ne hagyj ki. Most Szlovéniából hoztunk egy gyönyörű kedvcsináló videót.

Kövess minket

Most kevesebb, mint két Éva magazin áráért hármat kapsz, köztük elsőként a Joy-kuponosat!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem