Fél óra munka, és nagyon sok ingyen pénz...Tényleg, legálisan! - Ezért ajánlom a Babakötvényt

Fél óra munka, és nagyon sok ingyen pénz...Tényleg, legálisan! - Ezért ajánlom a Babakötvényt
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a Magyar Állampapír
F

Fél óra munka, és nagyon sok ingyen pénz...Tényleg, legálisan! - Ezért ajánlom a Babakötvényt

Pont a minap beszélgettem a kolléganőmmel, akinek két éves a kisfia, de még nem volt ideje utánanézni a Babakötvénynek, hallott valamit róla - ráadásul fals volt az infó, nem, az állam ezt a pénzt NEM veheti el - és azt hitte, hogy már le is "csúszott róla", ezt a születés után kell megkötni.

Az alábbi érvekkel próbáltam eloszlatni kételyeit, és meggyőzni, hogy érdemes fél órát szánnia rá:

Rengetegszer halljuk, hogy rekordot döntenek az állampapírok, az egyik legmegbízhatóbb, és legjobb hozamot hozó befektetés. A Babakötvény ugyanilyen állampapír, csak a gyermekem védelmében vannak korlátai. Például az, hogy nem vehetem fel, ha elromlik az autó, ha nyaralni támadna kedvem. Ez a pénz az övé lesz.

Hogy hol a fél óra munka - sok pénz?

MINDEN 2006-ban született gyermeknek 40.000 Ft, az azt követő években született gyermekeknek pedig 42.500 Ft-ot életkezdési támogatást ad az állam. Ahhoz, hogy ez az összeg kamatozzon, a Magyar Államkincstárban Start-értékpapírszámlát kell nyitni, és az onnantól Babakötvényben kamatozik. Akkor is, ha egyetlen forintot sem teszek rá.

Mennyit érdemes betenni?

A Babakötvénynek van egy nagy előnye (akárcsak más praktikus, adókedvezménnyel támogatott megtakarítási számlának, amit talán jobban ismernek, mint pl. Egészségpénztár, Lakástakarék). A 3% kamatprémiumon felül a befizetések 10%-ának megfelelő, de legfeljebb évi 6.000 Ft állami támogatás jár (rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult esetén az állami támogatás 20%, de maximum 12.000 Ft, nevelésbe vett gyermekek esetében pedig a nevelésbe vétel időszakával arányos, maximum 12.000 Ft támogatás jár).

Ez forintban azt jelenti, hogy ha 60.000 Ft-ot befizettem, további 6000 Ft-ot kap a gyerek INGYEN, és ez az összeg kamatos kamattal évről évre gyarapodik. Minden évben 3%-os inflációt feltételezve, havi 5.000 Ft befizetés mellett (ami évi 60.000 Ft) 18 év alatt kb. 2,3 millió forint takarítható meg a gyermekünk részére.

Amin szintén meg szoktak lepődni barátnőim, hogy ez BÁRMIKOR megköthető. Azokra a 18 éven aluli gyerekekre is, akik hamarabb születtek, mint 2006., amikor ez a program elindult. Ők nem kapják meg az induló állami támogatást, de a befizetések után az évi maximum 6000 Ft-ot igen.
A 2006 után született gyerekek pedig, ha ma kötik meg nekik a szerződést, akkor is megkapják az induló összeget, csak eddig nem kamatozott az összeg. Tényleg, csak be kell menni valamelyik KICSTÁRBA és megnyitni a számlájukat.

De mennyit vonnak le kamatadóként?

A jó hírem: hogy sem adót, sem járulékot nem vonnak le belőle.

De olyan nehéz elintézni, kevés a Kincstár...

Vidéken ez még csak-csak igaz, bár mint itt megtekinthető, azért nem kell Pestre jönni ügyintézésért, de a megnyitáskori egyetlen alkalmat leszámítva ma már minden intézhető az online felületeiken.

Na és mire költheti a gyerek majd a pénzt?

Pontosan úgy, ahogy a lakástakarék sem költhető más célra, így van ez a (felnőtt) életkezdést segítő Babakötvénnyel is. Ezért a Start-értékpapírszámla, azaz a Babakötvény lejáratkori összege a következő célokra fordítható a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény rendelkezése értelmében:

tanulmányok,
lakhatás, pályakezdés,
gyermekvállalás feltételeinek megteremtése,
jogszabályban meghatározott más cél* (*ezt a törvényalkotók nyitva hagyták a Babakötvény lejáratkori felhasználhatóságának későbbi bővíthetősége céljából).

Tehát ha engem kérdeznek, akkor ha belefér, akkor havi megtakarításaimból "kimaxolom" az évi 60.000 Ft/év/gyerek lehetőséget, és ha még marad, akkor mellette más szintén előnyős állami adó vagy egyéb támogatással bíró megtakarításba fektetek.

Kép
Alapanyagok a tojáson és liszten túl, amiket érdemes otthon tartanod, ha gyorsan össze kellene ütnöd valami finomat

Neked mi van a hűtődben? És a kamrádban? Ja, hogy nincs is kamrád? Sebaj, nekem sincs, ettől még számtalan olyan ételt szoktam előre bespájzolni, ami kis helyet foglal, sokáig eláll, és amiből számtalanféle kaját összedobhatok pillanatok alatt, ha épp beüt a krach. Következzen most az én szupertitkos túlélő alapanyaglistám, ami bármikor jól jöhet neked is.

Egész hétvégén ingyen lehet letölteni 250 mesét

Április 22-én éjfélig korlátlanul áraszthatod el gyermekedet digitális mesékkel.

Megjelent az Éva magazin májusi száma – természetesen idén is JOY-napok kuponfüzettel!

Hány évesek a gyerekeid? Túl vagy már a leváláson, elengedésen? Hogy ment? Vagy még csak most jön? A májusi Éva több összeállításban is foglalkozik ezzel a bonyolult témával.

Le a nejlonzacskóval és társaival! Piknikezz környezettudatosan a Föld napján (és persze egész évben)

Ha nincs még programod a hétvégére, ajánlunk neked egyet! Föld napja alkalmából, vagy csak mert szuper idő lesz és tök jó, hogy végre időt tölthetünk a szabadban anélkül, hogy megfagynánk, piknikezz! Hogy hova menjetek, mit vigyetek magatokkal és mit egyetek mindeközben, mi már kitaláltuk. Neked csupán annyi dolgod lesz, hogy meghívd a barátaidat erre a szuper programra.

Itthon nyaralni kúl! Komolyan! Íme 7 meghitt, természetközeli hazai úticél

Neked a Balaton a Riviéra? Nekünk is. Továbbá a Galyatető a mi Kilimandzsárónk, a Szigetköz pedig az Amazonasunk. És még sorolhatnánk. Tudjátok mit? Soroljuk is!

15 trükk, hogy te is igazi Jedi lehess a konyhában

Ha úgy érzed, hogy a konyhai rutin hiánya miatt rengeteg időt, pénzt és energiát pazarolsz el, vagy csak nyitott vagy egy-két tippre és trükkre, ez a cikk neked szól! A most következő praktikák nagy részét pillanatok alatt elsajátíthatod, és biztos vagyok benne, hogy némelyiknél még a homlokodhoz is csapsz majd, hogy miért nem jutott neked ez korábban eszedbe.

Cigány utakon – hét magyar romafilm, ami elgondolkodtat vagy megnevettet, de legalábbis tágítja a látóköröd

Április 12-én mutatták be Bogdán Árpád új filmjét, a Genezist, a premier kapcsán pedig összegyűjtöttünk plusz hat emlékezetes alkotást, amely a cigányság helyzetéről tudósít különböző módokon és formákban.

Kovásztól a fonásig – megpróbáltam ellesni Szabi, a pék titkát

A Király utcai Panificio il Basilicoban már javában folyt a munka, amikor szombaton délben megérkeztem, hogy gyenge amatőrként belessek Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi, a pék életébe...

Honnan származik a parafadugó szagolás hagyománya?

Biztosan nem ismeretlen számodra sem az a szokás, hogy az étteremben, amikor a vendég kinyittat egy üveg bort, a felszolgáló megmutatja a dugót, és a vendég megszagolja. Ez a jelenet olyan megszokottá vált, hogy bár sokan ismerik a szokást, kevesen tudják, mit is jelent valójában és miért alakult ki. Épp ezért most elmondjuk.

Egy IT-s mindennapjai, avagy 8 dolog, amit csak egy IT-s érthet

Legyen szó programozóról, szoftvertesztelőről vagy bármilyen, IT szakmában dolgozóról, az alábbi dolgok biztosan ismerősek lesznek számukra, hiszen többségük minden nap találkozik ezekkel a munkájuk során.

Környezettudatos ruhák halászhálóból? Lehetséges! AZ Éva magazin múzsája, Epres Panni mutatja be az új H&M Conscious Exclusive kollekciót - VIDEÓ

Epres Panni, az Éva magazin egyik örök múzsája mutatja be a légies és elegáns H&M Conscious Exclusive ruhákat, amikről szinte el sem hinnénk, ha nem tudnánk, hogy halászhálókból és más nejlonhulladékból készültek.

Te ettél valaha földet? Ha nem, ezt a szuper gyors „Száz év magány ”csokis desszertet ki kell próbálnod!

Ma 4 éve, hogy 87 éves korában elhunyt a Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez, akinek többek között olyan remekműveket köszönhetünk, mint a Szerelem a kolera idején, A szerelemről és más démonokról, vagy a Száz év magány. Mivel ez egy igen jeles dátum, és amúgy is egész nap egyedül voltam itthon, egy finom desszert pedig mindig jól jön, elkészítettem egy igazi irodalmi ínyencséget: az általam csak „száz év magány”-ra keresztelt mennyei csokis-pohárdesszertet.

„Ilyenkor már nem gondolunk arra, hogy a magánéletünket játsszuk” – interjú Járó Zsuzsa és Kovács Patrícia színészekkel

Több mint két évtizede találkoztak először: egyszerre lettek az Új Színház stúdiósai, aztán egyszerre vették fel őket a Színművészeti Egyetemre (akkor még főiskolára), Máté Gábor osztályába. Azóta számtalanszor játszottak együtt, de azt mondják, hogy sokáig rendre elkerülték egymást, és a külön töltött idő is meghatározó volt. Jelenleg két közös bemutatójuk is van gyors egymásutánban. Együtt beszélgettünk a két színésznővel, Járó Zsuzsával és Kovács Patríciával.

Kövess minket

Éves előfizetéssel most az Utazó különszámunkat is megkapod, és 6950 Ft helyett csak 3950 Ft-t fizetsz.

Csak 3950 Ft