Fél óra munka, és nagyon sok ingyen pénz...Tényleg, legálisan! - Ezért ajánlom a Babakötvényt

Fél óra munka, és nagyon sok ingyen pénz...Tényleg, legálisan! - Ezért ajánlom a Babakötvényt
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a Magyar Állampapír
F

Fél óra munka, és nagyon sok ingyen pénz...Tényleg, legálisan! - Ezért ajánlom a Babakötvényt

Pont a minap beszélgettem a kolléganőmmel, akinek két éves a kisfia, de még nem volt ideje utánanézni a Babakötvénynek, hallott valamit róla - ráadásul fals volt az infó, nem, az állam ezt a pénzt NEM veheti el - és azt hitte, hogy már le is "csúszott róla", ezt a születés után kell megkötni.

Az alábbi érvekkel próbáltam eloszlatni kételyeit, és meggyőzni, hogy érdemes fél órát szánnia rá:

Rengetegszer halljuk, hogy rekordot döntenek az állampapírok, az egyik legmegbízhatóbb, és legjobb hozamot hozó befektetés. A Babakötvény ugyanilyen állampapír, csak a gyermekem védelmében vannak korlátai. Például az, hogy nem vehetem fel, ha elromlik az autó, ha nyaralni támadna kedvem. Ez a pénz az övé lesz.

Hogy hol a fél óra munka - sok pénz?

MINDEN 2006-ban született gyermeknek 40.000 Ft, az azt követő években született gyermekeknek pedig 42.500 Ft-ot életkezdési támogatást ad az állam. Ahhoz, hogy ez az összeg kamatozzon, a Magyar Államkincstárban Start-értékpapírszámlát kell nyitni, és az onnantól Babakötvényben kamatozik. Akkor is, ha egyetlen forintot sem teszek rá.

Mennyit érdemes betenni?

A Babakötvénynek van egy nagy előnye (akárcsak más praktikus, adókedvezménnyel támogatott megtakarítási számlának, amit talán jobban ismernek, mint pl. Egészségpénztár, Lakástakarék). A 3% kamatprémiumon felül a befizetések 10%-ának megfelelő, de legfeljebb évi 6.000 Ft állami támogatás jár (rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult esetén az állami támogatás 20%, de maximum 12.000 Ft, nevelésbe vett gyermekek esetében pedig a nevelésbe vétel időszakával arányos, maximum 12.000 Ft támogatás jár).

Ez forintban azt jelenti, hogy ha 60.000 Ft-ot befizettem, további 6000 Ft-ot kap a gyerek INGYEN, és ez az összeg kamatos kamattal évről évre gyarapodik. Minden évben 3%-os inflációt feltételezve, havi 5.000 Ft befizetés mellett (ami évi 60.000 Ft) 18 év alatt kb. 2,3 millió forint takarítható meg a gyermekünk részére.

Amin szintén meg szoktak lepődni barátnőim, hogy ez BÁRMIKOR megköthető. Azokra a 18 éven aluli gyerekekre is, akik hamarabb születtek, mint 2006., amikor ez a program elindult. Ők nem kapják meg az induló állami támogatást, de a befizetések után az évi maximum 6000 Ft-ot igen.
A 2006 után született gyerekek pedig, ha ma kötik meg nekik a szerződést, akkor is megkapják az induló összeget, csak eddig nem kamatozott az összeg. Tényleg, csak be kell menni valamelyik KICSTÁRBA és megnyitni a számlájukat.

De mennyit vonnak le kamatadóként?

A jó hírem: hogy sem adót, sem járulékot nem vonnak le belőle.

De olyan nehéz elintézni, kevés a Kincstár...

Vidéken ez még csak-csak igaz, bár mint itt megtekinthető, azért nem kell Pestre jönni ügyintézésért, de a megnyitáskori egyetlen alkalmat leszámítva ma már minden intézhető az online felületeiken.

Na és mire költheti a gyerek majd a pénzt?

Pontosan úgy, ahogy a lakástakarék sem költhető más célra, így van ez a (felnőtt) életkezdést segítő Babakötvénnyel is. Ezért a Start-értékpapírszámla, azaz a Babakötvény lejáratkori összege a következő célokra fordítható a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény rendelkezése értelmében:

tanulmányok,
lakhatás, pályakezdés,
gyermekvállalás feltételeinek megteremtése,
jogszabályban meghatározott más cél* (*ezt a törvényalkotók nyitva hagyták a Babakötvény lejáratkori felhasználhatóságának későbbi bővíthetősége céljából).

Tehát ha engem kérdeznek, akkor ha belefér, akkor havi megtakarításaimból "kimaxolom" az évi 60.000 Ft/év/gyerek lehetőséget, és ha még marad, akkor mellette más szintén előnyős állami adó vagy egyéb támogatással bíró megtakarításba fektetek.

Kép
Nagyvárosban élsz, sokat dolgozol, stressznek vagy kitéve? Ha bármelyik igaz rád, így tarts kényeztető bőrpihentetést az ünnepek alatt

Hagyd a bőrödet is ünnepelni! Ilyen trükkökkel pihentetheted a rohanós hétköznapok után.

Az Oscar-jelölés előszobájában a Testről és lélekről – érdekesen alakul a mezőny

Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező a kilenc döntős között.

Csak szeretetből érdemes – Interjú Korpás Krisztinával

19, 16, 9 – három fiú. Nem szerepelnek pletykalapokban, és az apjuk, Tilla sztársága miatt sose lennének hajlandóak kamera elé állni, de az anyjuk kedvéért most igent mondtak. Interjú az Éva január–februári lapszámából.

Barna foltok jelentek meg az arcodon? Tudd meg, mi állhat a hátterében, és mit tehetsz ellene – 5 tipp

Előfordult már, hogy barna foltokat, ráncokat vagy más bőrhibákat vettél észre az arcbőrödön? Ha ilyesmit tapasztalsz, akkor azonnal cselekedned kell – el is mondjuk, hogy miért és mit tegyél.

Zöld út az egészséghez: a zöld turmixok 6 előnye + 3 szuper recept

Ha a gyors méregtelenítés és a jobb közérzet a cél, válassz egy jó zöld turmixot!

3 húsétel mennyei salátával az ünnepi asztalra

Nem kell lemondanod a finom húsételekről az ünnepek alatt sem! Készíts hozzájuk ízletes salátákat, így tedd könyedebbé a fogásokat!

15 helyzet, amit csak az ért, aki karácsonykor is dolgozik

Már meg sem próbálod elképzelni, hogyan lehetne egy pihenőnapod is a szeretet ünnepén.

Napi horoszkóp december 15.: az Ikrek vállalják a véleményüket, az Oroszlánok nagy nyomás alól szabadulnak fel

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Megjelent az ÉVA január–februári száma, nézz bele!

Mint mindenki, az elmúlt hetekben mi is sokat beszélgettünk a zaklatási ügyekről, és ezzel kapcsolatban a nők és a férfiak felelősségéről. Vajon mikor válik természetessé, hogy intim kapcsolat csak kölcsönös beleegyezésen alapulhat, hogy a másik teste nem kisajátítható, hogy a hatalmi pozíció nem mindenre jogosít fel? Vajon a mi gyerekeink már más világban élnek majd? A te fiad hogyan viselkedik majd a nőkkel?

Top 5 gluténmentes sütirecept

Ebben a gyűjteményben ínycsiklandó gluténmentes sütirecepteket találsz.

„Hogy megértsék, mit jelent: szívd fel, begyem, a sok vizet” – Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója

Horváth Dorka író és közgazdász 2015-ben alapított egy startupot, amelynek azóta többezres olvasótábora van itthon és külföldön is. A BOOKR Kids egy mesetár-alkalmazás, amelyet mobilon és tableten lehet használni; a benne szereplő mesék olvashatók, hallgathatók, színes-szagos animációval rendelkeznek és minden egyes történethez fejlesztőjáték is tartozik. Dorka mindezzel együtt nem számít arra, hogy örökre búcsút kellene mondanunk a papírra nyomtatott könyveknek. Interjú.

DIY ajándékok a gyerkőctől apának – 9 egyedi ötlet

De mit kapjon apa karácsonyra? Nos, akár ezek közül bármelyiket!

Hogy miért tűrik el ennyien és ilyen sokáig a szexuális zaklatást? Salma Hayek borzalmas Harvey Weinstein-történetéből kiderül...

A producer folyamatosan zaklatta a színésznőt, aki rendre nemet mondott neki, mire Weinstein beteges feltételekhez kötötte, hogy befejezhessék a Frida című film forgatását. Ez a komplex történet nem sok kétséget hagyhat afelől, hogy a szexuális zaklatás munkahelyen nem csupán férfi és nő közötti játszma, hanem a hatalomgyakorlás eszköze, amelyet követően még az áldozatra nehezedik a mérlegelés terhe, hogy megéri-e továbbra is áldozatnak maradnia.

10 mém, amit biztosan értékelni fogsz, ha te vagy az egyetlen a családban, aki szingliként tolja végig az ünnepeket

Idén se tudsz még egy fél pasit se felmutatni? Miközben a többiek már eljegyezték egymást, babát várnak etc. etc.? Először is, nem vagy egyedül, másodszor is kinek mi köze hozzá, nem igaz?

A férjed valami hasznossal lepne meg karácsonykor? Így segíts neki a kívánságlistáddal!

Könnyítsd meg a dolgát, hogy biztos a jó meglepit vegye meg!

Így állítsd meg egyszer és mindenkorra a túlevést: 9 tipp

A legtöbb diétának és egészséges életmódprogramnak egyetlen közös hibája van a fogyasztáskutató pszichológus szerint, aki azt is elárulja, hogyan lehet azt kiküszöbölni. Kilencféleképpen.

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft