Serena Williams aggódik, hogy kislányát is csúfolni fogják majd, mint ahogyan őt

Borítókép: Serena Williams aggódik, hogy kislányát is csúfolni fogják majd, mint ahogyan őt Forrás: Getty Images
A teniszezőnőt a mai napig állandó sértések érik a testalkata és bőrszíne miatt.

Terhessége alatt is sokan és sok dolog miatt támadták a sikeres teniszezőnőt. Egyesek szerint nem szabadott volna olyan sokat edzenie a várandósság hetei alatt, mint ahogyan tette; mások szerint pedig visszataszító volt az a képsorozat, amelyet a Vanity Fair készített Serenáról és a gömbölyödő hasáról. A teniszklasszist saját bevallása szerint is állandóan kritikákkal illetik, kicsúfolják, megbélyegzik és megszégyenítik. Most egy nyílt levélben mesélt arról őszintén, hogy milyen félelmei vannak újdonsült anyaként, s mindez a kislányát is érintheti. Ezt a levelet pedig nem másnak fogalmazta meg, mint szeretett édesanyjának.

Egy igazán bensőséges fotó a teniszezőnő Instagram-oldaláról:

Elképesztő azt látni, hogy egy ilyen sikeres és elismert sportolót a mai napig megbélyegzi a társadalom egy része, s hogy időről időre ki kell állnia magáért a nyilvánosság előtt, hogy némi nyugalmat tudhasson a magánéletében. A most következő levél is részben ezt a célt szolgálja, amelyen úgy hisszük, sokaknak érdemes elgondolkozni.

"Kedves Anya,

Te vagy a legkeményebb nő, akit ismerek. Ahogyan ránézek a kislányomra (úristen, van egy lányom! – meglepődött, mosolygós smiley), az én lábaimat és karjaimat látom. Pontosan ugyanazt az erős, izmos, szenzációs testet. Fogalmam sincs, hogyan fogok majd reagálni, ha ugyanazon kell keresztülmennie, mint nekem 15 évesen, de még manapság is.

Volt, hogy férfinak hívtak az erős külsőm miatt, azt is mondták, hogy biztosan doppingolok (pedig nekem mindig is fontosabb volt a tisztesség annál, hogy tiltott dolgok által szerezzek előnyt magamnak). Azt is sokan állították, hogy nem a női sportokba való vagyok, sokkal inkább a férfiak közé, mert sokkal erősebbnek tűnök a többi női sportolónál. (Nem, valójában csak arról van szó, hogy rendkívül sokat dolgozom a sikerért és hát ezzel a "badass" testtel születtem, amire rendkívül büszke vagyok.)

De Anya, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy miként tudtad megállni, hogy ne menj neki minden egyes utálkozónak, rosszindulatú embernek, aki képtelen volt elfogadni egy fekete nő valódi erejét. Örülök, hogy meg tudtuk nekik mutatni, hogy egyes nők így néznek ki. Nem vagyunk egyformák. Kerekdedek vagyunk, erősek, izmosak, magasak vagy kicsik, csak hogy néhányat említsek, de: nők vagyunk és büszkék vagyunk rá.

Köszönöm, hogy mindig példakép voltál nekem, és átsegítettél a nehézségeken, amelyeket ma már kihívásoknak, feladatoknak tekintek – és amelyeket ma már élvezek is. Remélem, hogy én is meg tudom majd tanítani a lányomnak, Alexis Olympiának ugyanezt a bátor kiállást.

Kérlek, ígérd meg Anya, hogy továbbra is mellettem leszel és segítesz! Nem vagyok benne biztos, hogy olyan szelíd és olyan erős tudok majd lenni, mint te. Remélem egyszer ezt is sikerül megtanulnom. Nagyon szeretlek!

A legfiatalabbad az öt közül:

Serena"

Íme, a Vanity Fair fotózásán készült képek az akkor még várandós kismamáról: