Szerinted jó ötlet, hogy 70 éves kor felett újra vizsgához kössék a jogosítványt?

Szerinted jó ötlet, hogy 70 éves kor felett újra vizsgához kössék a jogosítványt?
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Miért ül valaki volánhoz, ha már alig tud vezetni?

Nem akarok senki ellen beszélni, hiszen nekem is vannak 70 fölötti nagyszüleim, családtagjaim, akik viszonylag aktívan vezetnek, azonban a napokban történt valami, ami ismét elgondolkodtatott arról, hogy milyen veszélyekkel játhat az, ha egy idős ember – aki esetleg már nem teljesen képes felmérni a saját képességeit – volán mögé ül.

Történt ugyanis, hogy rendőrök igazoltattak a belvárosban, ezzel párhuzamosan pedig segítettek beparkolni a szemben levő oldalra egy idős bácsikának.

Uram, miért ül volánhoz, ha nem tud parkolni?

- kérdezte a rendőr.

A bácsika hebegett-habogott valamit, aztán a rendőrök benavigálták tolatás közben a parkolóhelyre és ezzel el is volt intézve a dolog. Az iratait elkérték ugyan, de láttam, hogy semmi más nem történt, az idős úr ezután bement az üzletbe, ahova minden bizonnyal igyekezett. Nyilván semmi közöm más dolgához, így nem vontam kérdőre a rendőrt, hogy miért nem csinált annál többet, amennyit csinált. Meg nem is igazán tudom, mit lehet az ilyen esetekben tenniük a szerveknek, azt viszont annál inkább gondolom, hogy az eset nem egyedi. Néhány héttel korábban ugyanis egy szintén idős ember meghúzta az autóm jobb hátsó ajtaját, mert a szemorvostól jövet nem látott rendesen a pupillatágítás következtében. Már bocsánat, de valakinek nem evidens az, hogy ilyen állapotban nem kéne vezetőként az autóba ülni? Még egyszer hangsúlyozom: nem a korból adódó beszámíthatósággal vagy épp annak hiányával van a problémám.

Kép
forrás: GettyImages

Akárhogyan is gondolkozom a dolgon, úgy érzem, nem elegendő a jogosítvány meghosszabbításakor végzett orvosi vizsgálat. Én egy adott kor után ismételt vizsgához kötném a vezetői engedély kiállítását. Mert az orvos mit sem tudhat arról, hogy az adott személy valójában miként viselkedik a forgalomban, esetenként hány ember életét sodorja veszélybe – vagy hány tulajdonban tesz kárt akaratlanul. Itt megjegyezném, hogy a pupillatágítós úr távozni akart a helyszínről, az eseményről egy helyi újságárus értesített, amikor visszaértem a parkolómba a kocsimhoz. Volt olyan kedves, hogy a telefonszám megadása és rendszám leírása nélkül nem engedte tovább az urat. Nem mondom, hogy ez az általános, de nagyon sok ilyet látok, hallok, mivel a pesti belvárosban lakom.

Amikor a hétvégi vezető nagyapámnak feltettem a kérdést, hogy mit szólna hozzá, ha 70 éves korától kezdve minden évben újra vizsgát kéne tennie a vezetéshez, igen csúnya vita kerekedett köztünk.

Kép
forrás: GettyImages

Nyilvánvalóan az volt a nézetkülönbség tárgya, hogy ez megkülönböztetés és személyiségi jogokat sért, stb. stb. Én pedig azzal érveltem, hogy számos baleset megelőzhető lenne, ha kicsit körülnéznénk ezen a területen. Igen, sok másik területen is körbe kéne, s nyilván nem állíthatom, hogy az idős emberek okozzák kizárólag a közúti baleseteket, hiszen ez nem így van. Mégis úgy hiszem, hogy ezen nem ártana szigorítani, és talán egy fokkal nagyobb lenne a biztonság az utakon. Ti mit gondoltok róla? Ha lehetne, bevezetnétek egy ilyen rendeletet?


Nézd meg a galériánkat> 6 kép
Nem túl biztató eredmények születtek egy magyar fiatalok körében végzett kutatásban.
Tovább olvasok
5 dolog, amit nem tudtál az omega-3 zsírsavakról

Ha egészségesen szeretnénk élni és meg akarjuk előzni a kardiovaszkuláris megbetegedéseket, fontos, hogy fogyasszuk. Ez mindenkiben rögzült az elmúlt években, de mit lehet még tudni az omega-3 zsírsavakról?

Most aztán tesztelheted, mit tudsz Kossuth Lajosról

Éppen 125 éve, 1894. március 20-án hunyt el Kossuth Lajos. Emlékszel még, mit tanultál róla az iskolában?

Kövess minket

Most kevesebb, mint két Éva magazin áráért hármat kapsz, köztük elsőként a Joy-kuponosat!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem