7 dolog, ami észrevétlenül elszívja az időmet

7 dolog, ami észrevétlenül elszívja az időmet
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Semmivel sem küzdök olyan szilajul, mint az idővel, és mibe, hogy ezzel nem vagyok egyedül.

Munka, szabadidő, család, barátok, hobbik, még munka, még család és a végén egy kis házimunka – mintha 200-zal száguldanánk az autópályán, márpedig ilyen sebességgel elég nehéz bevenni egy éles kanyart, nem igaz? Szerencsére létezik egy-két technika, amelynek segítségével produktívabbá válhatunk, mint valaha, miközben jobban kiélvezzük azt az 1440 röpke percet, ami egy napon belül a rendelkezésünkre áll. Hogy ez sikerüljön, hogy jobban tudjunk koncentrálni a szeretteinkre, hogy több időnk legyen magunkra, ahhoz lokalizálni kell néhány visszatérő problémát, olyan faktorokat, amelyeket nagyon nehéz kontrollálni, és amelyek állandóan rabolják az időnket. Én megtettem, és máris sorolom, melyek ezek:

Olvasd el ezt is!

1. közösségi oldalak

Észre se veszed, és már a Facebookon lógsz, ugye? És 5 perc múlva újra? Esetleg az Instagramon? A magam részéről arra jöttem rá, hogy nem maradok le semmiről (komolyan! nem hazudok!), ha naponta csak 1-2-szer nézek rá ezekre az alkalmazásokra. Ezért drasztikus (vagy legalábbis az elején annak tűnő) intézkedéseket vezettem be, hogy csökkentsem a közösségi oldalakon töltött időt: töröltem a Messengert a telefonomról, úgy állítottam be, hogy ne kapjak a fejlécben megjelenő értesítést a frissülésekről (a rezgő értesítéseket örökre száműztem), és kiloggolok a Facebookról, amikor dolgozom. Ja, és kikövettem egy csomó embert a Facebookon és az Instagramon, hogy csak azoknak a tevékenységét figyeljem, akik tényleg érdekelnek.

Kép
forrás: Getty Images

2. Tévésorozatok

Sajnos az a helyzet, hogy túl régóta túl sokat néztem ilyeneket. Persze nagyon nehéz közülük választani és egyik jobb, mint a másik… De tudjátok, mit? Nemrégiben arra jöttem rá, hogy csak egy vagy kettő van közülük, amit igazán élvezek. Ezért a tévésorozat-nézés idejét vacsora utánra korlátoztam, és időnként inkább egy hosszú sétát teszek helyette. Amikor tényleg nézek valamit, akkor meg a valódi kedvenceimet választom az időt rabló limonádék helyett.


3. Bekapcsolt levelezés

Egész álló nap nyitva van az email-inboxod? Nagyon kontraproduktív megoldás. Egyes kutatások szerint átlagosan 25 percig tart, mire visszatér az ember az eredeti tevékenységéhez, miután félbeszakították! Ezt a saját bőrömön tapasztaltam hosszú éveken át nap mint nap. Mennyi időm elment ezzel fölöslegesen!

A megoldás? Számomra az bizonyult működőképesnek, hogy egy napon át lemértem, mivel mennyi időt töltök (felírtam egymás után, hogy 5 perc emailezés, 8 perc Facebook, 43 perc munka, 2 perc pisiszünet és így tovább), aztán annyi időt tettem félre emailezésre, amennyit reálisnak gondoltam. Ma már rendszerint valami fontos feladattal bíbelődöm egy órát, aztán nézek emailt körülbelül 10 percben (amire azonnal tudok válaszolni, arra válaszolok is), aztán becsukom a postafiókomat és csak ebéd után nyitom ki újra. Napi kétszeri emailezés elegendőnek bizonyul és nem is veszi el az időm felét.


4. Reggeli készülődés

Nem tudom, ki hogy van vele, de a magam részéről ki nem állhatom, amikor 10 percnél több idő megy el a tükör előtt. Sőt, általában 3-4 perc is elég arra, hogy belőjem a hajam és feldobjak egy laza sminket. Persze ez mindenkinél más, de a fürdőszobában mindig időzítőt állítok be – mielőtt a zuhany alá lépnék és aztán sminkeléshez újra!


5. Stressz olyan dolgok miatt, amelyek fölött nincs hatalmam

Ezek a legalattomosabb időrablók; sokszor csak jó idő múlva kapom azon magam, hogy már hosszú percek óta valami hülyeségen rögeszmélek. Időnként leírom a legfontosabb stresszforrásaimat, akár csak címszavakban; a gyerek matektanára? A múlt heti randipartner? Az elvégzendő munkamennyiség? Amióta tudatosítom ezeket, rájöttem, hogy sokszor csak kimondani kell őket, és máris beljebb vagyok. Reggelenként 5 perc meditáció is hasznos lehet – én ezt inkább heti háromszori futással váltom ki. Ó, és itt egy lista olyan dolgokról, amikről nem tehetsz, ezért stresszelned is fölösleges miattuk!


Kép
forrás: Getty Images

6. Multitasking

A multitasking, tehát amikor több dolgot csinálsz egyszerre, valójában nem “egyszerre” történik, hanem felváltva. Magam is azt vettem észre, hogy ilyenkor nem egyszerre csinálok két dolgot, hanem hol ezt, hol azt. Így persze sokkal nehezebben koncentrálok, ha másodpercenként át kell váltania az agyamnak! Ráadásul a multitasking nemcsak hatékonytalan, hanem kimerítő is. Persze kivételt képez a két teljesen más agyi aktivitást igénylő tevékenység, például a hangoskönyv hallgatása vezetés közben.


7. Kacatok

Ezeket ma már el se tudom képzelni az életemben. Vagy legalábbis nem pár napnál tovább. Az én íróasztalomon, a fiókomban, az otthonom padlóján heverő fölösleges holmik akkor is elszívják az energiámat, ha nem veszem észre; akár azért, mert nem találom meg, amit keresek, akár azért, mert nincs helyem és terem az érdemi tevékenységre. A megoldás: kezdd kicsiben, szánj napi 2 percet a szortírozásra és aztán hagyd abba. Meglátod, milyen jól fog esni, hogy megszabadultál a fölöslegtől!

Le a nejlonzacskóval és társaival! Piknikezz környezettudatosan a Föld napján (és persze egész évben)

Ha nincs még programod a hétvégére, ajánlunk neked egyet! Föld napja alkalmából, vagy csak mert szuper idő lesz és tök jó, hogy végre időt tölthetünk a szabadban anélkül, hogy megfagynánk, piknikezz! Hogy hova menjetek, mit vigyetek magatokkal és mit egyetek mindeközben, mi már kitaláltuk. Neked csupán annyi dolgod lesz, hogy meghívd a barátaidat erre a szuper programra.

Itthon nyaralni kúl! Komolyan! Íme 7 meghitt, természetközeli hazai úticél

Neked a Balaton a Riviéra? Nekünk is. Továbbá a Galyatető a mi Kilimandzsárónk, a Szigetköz pedig az Amazonasunk. És még sorolhatnánk. Tudjátok mit? Soroljuk is!

15 trükk, hogy te is igazi Jedi lehess a konyhában

Ha úgy érzed, hogy a konyhai rutin hiánya miatt rengeteg időt, pénzt és energiát pazarolsz el, vagy csak nyitott vagy egy-két tippre és trükkre, ez a cikk neked szól! A most következő praktikák nagy részét pillanatok alatt elsajátíthatod, és biztos vagyok benne, hogy némelyiknél még a homlokodhoz is csapsz majd, hogy miért nem jutott neked ez korábban eszedbe.

Cigány utakon – hét magyar romafilm, ami elgondolkodtat vagy megnevettet, de legalábbis tágítja a látóköröd

Április 12-én mutatták be Bogdán Árpád új filmjét, a Genezist, a premier kapcsán pedig összegyűjtöttünk plusz hat emlékezetes alkotást, amely a cigányság helyzetéről tudósít különböző módokon és formákban.

Kovásztól a fonásig – megpróbáltam ellesni Szabi, a pék titkát

A Király utcai Panificio il Basilicoban már javában folyt a munka, amikor szombaton délben megérkeztem, hogy gyenge amatőrként belessek Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi, a pék életébe...

Honnan származik a parafadugó szagolás hagyománya?

Biztosan nem ismeretlen számodra sem az a szokás, hogy az étteremben, amikor a vendég kinyittat egy üveg bort, a felszolgáló megmutatja a dugót, és a vendég megszagolja. Ez a jelenet olyan megszokottá vált, hogy bár sokan ismerik a szokást, kevesen tudják, mit is jelent valójában és miért alakult ki. Épp ezért most elmondjuk.

Egy IT-s mindennapjai, avagy 8 dolog, amit csak egy IT-s érthet

Legyen szó programozóról, szoftvertesztelőről vagy bármilyen, IT szakmában dolgozóról, az alábbi dolgok biztosan ismerősek lesznek számukra, hiszen többségük minden nap találkozik ezekkel a munkájuk során.

Környezettudatos ruhák halászhálóból? Lehetséges! AZ Éva magazin múzsája, Epres Panni mutatja be az új H&M Conscious Exclusive kollekciót - VIDEÓ

Epres Panni, az Éva magazin egyik örök múzsája mutatja be a légies és elegáns H&M Conscious Exclusive ruhákat, amikről szinte el sem hinnénk, ha nem tudnánk, hogy halászhálókból és más nejlonhulladékból készültek.

Te ettél valaha földet? Ha nem, ezt a szuper gyors „Száz év magány ”csokis desszertet ki kell próbálnod!

Ma 4 éve, hogy 87 éves korában elhunyt a Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez, akinek többek között olyan remekműveket köszönhetünk, mint a Szerelem a kolera idején, A szerelemről és más démonokról, vagy a Száz év magány. Mivel ez egy igen jeles dátum, és amúgy is egész nap egyedül voltam itthon, egy finom desszert pedig mindig jól jön, elkészítettem egy igazi irodalmi ínyencséget: az általam csak „száz év magány”-ra keresztelt mennyei csokis-pohárdesszertet.

„Ilyenkor már nem gondolunk arra, hogy a magánéletünket játsszuk” – interjú Járó Zsuzsa és Kovács Patrícia színészekkel

Több mint két évtizede találkoztak először: egyszerre lettek az Új Színház stúdiósai, aztán egyszerre vették fel őket a Színművészeti Egyetemre (akkor még főiskolára), Máté Gábor osztályába. Azóta számtalanszor játszottak együtt, de azt mondják, hogy sokáig rendre elkerülték egymást, és a külön töltött idő is meghatározó volt. Jelenleg két közös bemutatójuk is van gyors egymásutánban. Együtt beszélgettünk a két színésznővel, Járó Zsuzsával és Kovács Patríciával.

Enni vagy főzni? Hűteni vagy nem hűteni? 7 tévhit a konyhából, amit valószínűleg te is rosszul tudsz

Mindenkinek megvannak a maga hétköznapi rutinjai, és praktikái a konyhában, amit vagy maga alakított ki az évek során, vagy hallott valakitől, vagy automatikusan ugyanúgy végzi el ezeket a feladatokat, mint szülei vagy nagyszülei. Néha azért nem árt elfogadni néhány jó tanácsot pár hozzáértőtől, még akkor sem, ha vakon megbízol a szüleidben. Következzenek most azok a tévhitek, amiket a legtöbben rosszul tudnak és csinálnak!

Kezdődik a trónfosztás: tudatosan készülök a második gyermekem születésére

3 hónap, és érkezik a bébi, de mostanában mást sem hallok, csak hogy mennyire nehéz dolgom lesz. Elég volt belőle!

5 ok, amiért – talán nem is tudtad, de – igényelhetsz adókedvezményt!

Tízezrek maradhatnak a zsebedben, nézd végig, hátha érintett vagy!

Nők az IT szakmában - Hazai sikersztorik, őszinte vallomások!

Bár legtöbben máig férfias szakmaként gondolnak az IT-s világra, valójában egyáltalán nem az. Ezt erősíti meg 3 női interjúalanyunk is, akik arról mesélnek, hogy csöppentek bele ebbe a szakmába és sikerült érvényesülniük a sok férfi között.

Parfüm kisokos, ha még nem találtál rá az igazira

Egy új parfüm kiválasztása igazi kihívást jelent a legtöbbünk számára, hiszen sokkal több szempontot kell figyelembe vennünk annál, mint hogy finom az illata, szép az üvege, vagy hogy belefér-e a költségvetésünkbe. Egy illat a személyiségünkről árulkodik, és akarva-akaratlanul is nyomot hagy a körülöttünk lévő emberekben, ami lehet pozitív, és sajnos negatív is, ezért ügyesnek kell lennünk, hogy rátaláljunk a saját illatunkra.

Ha te készíted a sminklemosó kendődet, azzal a bőröd mellett a környezetet is kíméled

A mindennapi rutinunkhoz hozzátartozik a reggeli és esti arcmosás. Míg én reggel csak tiszta hideg vízzel mosom meg az arcomat, addig este szükségem van sminklemosásra is. Mások micellás vizet, tonikokat és egyéb lemosókencéket is használnak, ami egyrészt nem kevés pénz, másrészt rengeteg szemetet termel, nem utolsósorban pedig a túl sok kozmetikum nem tesz jót a bőrünknek.

Kövess minket

Éves előfizetéssel most az Utazó különszámunkat is megkapod, és 6950 Ft helyett csak 3950 Ft-t fizetsz.

Csak 3950 Ft