Egyesek nem annyira ugranak ki a bőrükből örömükben Katalin hercegné harmadik terhességének hírére... mégpedig ezért

Borítókép: Egyesek nem annyira ugranak ki a bőrükből örömükben Katalin hercegné harmadik terhességének hírére... mégpedig ezért Forrás: Getty Images
Szeptember 4-én jelentették be a hírt, hogy Katalin hercegné és Vilmos herceg a harmadik gyermeküket várják.

A meglepetéshír óriási szenzációt keltett; az egész világ sietett gratulálni a hercegi párnak és a médiában máris megjelentek az első spekulációk a születendő baba nevéről és persze arról, hogy milyen kismamaruhákban fog pompázni Kate.

Sajnos azonban nem mindenki van oda az új hercegecske érkezésének hírétől.

A brit kormány ugyanis megszorításokat tett a családi adókedvezményeket illetően, amelyek az év eleje óta csak az első két gyerek után igényelhetők (kivéve örökbefogadások, ikerszületés vagy nemi erőszakból származó terhesség esetén).

Forrás: Getty Images

Mindennek fényében cinikusnak is tekinthető a hercegi pár döntése, hogy éppen most vállalnak még egy babát – írja a Huck Magazine. „Mivel számtalan, az Egyesült Királyságban élő család küzd azért, hogy élelmet és ruhát tudjon adni a gyerkeinek, illetve arra kényszerültek, hogy kétszer is meggondolják: megengedhetik-e maguknak, hogy egy újabb csöppségnek adjanak életet, az ország egyik kivételezett helyzetben élő családja nem szembesül ezzel a problémával. Vilmos és Katalin nem szorul arra, hogy újratervezze a jövőjét, mert biztonságot nyújt számukra az adófizetők pénze.” (Hogy egy kicsit pontosítsunk, a cambridge-i hercegek „királyi járandósága” nem az adófizetők pénzéből származik.)

A hercegi párt már korábban több szervezet megkereste, hogy ne vállaljanak még egy gyereket és ezzel is példaképként álljanak a nép előtt a tudatos családtervezés tekintetében (komolyan!). „A nagy családok nem fenntarthatók” – áll egy amerikai szervezet nyílt levelében.

Természetesen a mértékadó lapok megvédték a hercegi párt. Victoria Smith, az Independent szerzője ezt írja: „Szerencsétlen egybeesés, hogy a harmadik királyi baba érkezését ugyanabban az évben jelentették be, amikor a kormány úgy döntött, hogy a harmadik baba luxusnak számít a családokban. Az eset rávilágít arra, hogy milyen igazságtalan társadalomban élünk: a társadalmi osztály, a vagyon és a bőrszín sajnos befolyásolja, hogy kinek adatik meg a reprodukció kiváltsága és kinek nem… Ugyanakkor kikérem magamnak, hogy van, aki inkább kicsinyes, megalázó támadásnak veti alá a terhességükkel küzdő nőket, mint hogy elismerje, milyen értékes a harmadik gyerek. Minden gyerek megérdemli, hogy üdvözöljék az érkezését. Minden családnak joga van az örömhöz.”