Cigarettacsikkből és műanyag hulladékból készít bútorokat egy start-up cég

Borítókép: Cigarettacsikkből és műanyag hulladékból készít bútorokat egy start-up cég Forrás: mashable.com
Ha úgy vesszük, akár olyan széken is ülhetünk, ami a hátrahagyott ételmaradékunkból készült...

A jövőnk az újrahasznosításban rejlik. Legalábbis ha azt vesszük alapul, hogy évente mekkora ökológiai lábnyomot hagyunk magunk mögött, akkor nem nagyon tudunk ellentmondani ennek a feltevésnek. Ha még több nagyvállalat, kisebb cég vagy start-up kezdene úgy gondolkozni, hogy átáll a az újrahasznosítható termékek nagyléptékű feldolgozására, akkor sem biztos, hogy egyhamar kinn lennénk a vízből, ami a klímaváltozást, Földünk folyamatos pusztítását illeti.

A Pentatonic névre hallgató start-up például ételmaradékokból, cigicsikkekből vagy akár óceáni hulladékból készített lakberendezési tárgyakkal veszi ki a részét az újrahasznosítási bizniszből. Ahogyan a mottójuk is szól, számukra valaminek a vége jelenti az új kezdetét, hiszen az emberek által már elhasznált holmiból hozzák ki a maximumot.

Minden egyes anyag eltérő újrahasznosítási folyamaton megy keresztül. Semmihez sem használunk gyantát, ragasztót vagy káros adalékanyagokat. A műanyag újratervezésnek legfontosabb állomásai a gyűjtés, a mosás, a válogatás és a nem toxikus anyagok újrapelletálása
mondja el az egyik CEO, Johann Boedecker.

Az így készült bútorok ára azért még közel sem annyira baráti, mint bármely nagy lakberendezési márka esetében, hiszen a székekért 229 és 495 eurót, az asztalokért pedig 995 eurót kell fizetni. Ha azonban a környezettudatosság, a minőség és a dizájn a választásunk legfontosabb szempontjai, akkor érdemes elgondolkoznunk ezeken az egyedi darabokon.