Ha ő nem lett volna, ma én sem az a nő lennék, aki...

Borítókép: Ha ő nem lett volna, ma én sem az a nő lennék, aki... Forrás: gettyimages
Ezért leszek örökké hálás az apukámnak. Kolléganőnk őszinte története következik.

Épphogy iskolába kezdtem járni, amikor édesanyám a válása utáni hosszú csend után komolyan randizgatni kezdett egy sráccal. Azért írom így, mert ahogy emlékszem a 6 éves fejemmel, egy fiatal, vicces, jófej pasas volt, aki minden játékra, hülyeségre kapható. Már az első pár találkozásunk alkalmával nagyon megkedveltem és hát egész biztos, hogy ez kölcsönös volt, hiszen ki tudna ellenállni egy cserfes, állandóan nyüzsgő kislánynak, aki már kisiskolásként is egy egyéniség. Közel egy év után úgy döntöttek, hogy hozzánk költözik és velünk fog élni, mert megunták már a folyamatos ingázást két város között. Nos, ott a vidéki panelház kilencedik emeletén, az aprócska szobámban ekkora kezdetét vette a nagybetűs gyerekkorom.

Úgy emlékszem vissza, hogy nagyjából egy év után már ki is költöztünk egy külvárosi társasházba, hiszen a számomra varázslatosnak megélt esküvőjük után hamarosan megérkezett a csodálatos kistestvérem, egy öcsike személyében. De addig is számos kalandban volt részünk az új apukámmal, - bár sosem hívtam így és ma is becenevén szólítom. Megtanított mindenre, amit egy gyerek még tátott szájjal figyel: rengeteget kirándultunk, gombásztunk, hegyet másztunk, tüzet raktunk, kempingeztünk, leautóztunk a tengerhez, a kocsiban aludtunk, bicajoztunk, vagy épp pénz hiányában a Balatonból beszöktünk a Beach House-ra. Igen, azok a szép 90-es évek!

Forrás: getty

De más dolgokat is adott nekem: például az étkezés szépségét és szeretetét, így jutottam el kósza huszonöt év alatt a rántott hústól a tengeri herkentyűkig és más szokatlan dolgokig, amit egy átlag magyar gyomor nem igazán üdvözöl. Megtanított csomó fogásra a konyhában, vagy arra, hogy hogyan kell halat pucolni. Emlékszem, első alkalommal sikítva menekültem a konyhában, amíg ő a pórul járt hal belső szerveivel kergetett.

Ha ő nem lett volna, valószínűleg sosem válok olyan önálló nővé, aki ma vagyok: tudok fúrni-faragni, barkácsolni, polcot feltenni, kifesteni egy helyiséget, vagy padlót lerakni. Megtanított arra, hogy hogyan lehetek magabiztos, miként intézzem a saját hivatalos ügyeimet, hogy boldoguljak bárhol a világban.

Amikor az öcsém megszületett, 12 éves voltam. A szüleim mindketten dolgoztak, anyu is viszonylag hamar visszatért a munka világába, így sokat voltam a kicsivel. Megbíztak bennem, megtanulhattam, hogyan kell bánni egy kisbabával. Amikor aztán nagyobb lett, még több dolgot tudtunk együtt is csinálni.

Forrás: getty

Csodálatos gyerekkorunk volt. Az apukánknak mindig mi voltunk és vagyunk az első helyen. Neki köszönhetjük, hogy réges-rég síléc került a lábunkra, vagy hogy megtanultunk búvárkodni. Azt is, hogy csodákat láttunk a világ másik felén, hogy nyaranta motorcsónakkal szeltük a habokat az Adrián, hogy megismerhettünk számos kultúrát, vagy hogy milyen érzés hirtelen ötlettől vezérelve egyik éjjel egy kis szigeten sátrazni a tenger közepén.

De nem csak a kalandokat kaptuk tőle: hanem egy látásmódot, ami mindig azt helyezi előtérbe, hogy az életet élvezni, egymást szeretni, amink van, azt becsülni kell. Tőle láttuk, hogy milyen, amikor az embernek igazán a nagy a szíve, amikor valakinek az a legfontosabb, hogy a szeretteit biztonságban tudja. Megtanultuk, hogy érdemes adni, hiszen nincs is jobb dolog, mint látni, hogy valakinek örömet szereztél.

A gyerekkorom ugyan már régen elmúlt, de mindig boldog nosztalgiával elevenítem fel. Hogy van egy ember, egy csodálatos férfi, aki a sajátjaként szeretett és nevelt, és aki ott volt az életem minden fontos mozzanatában. Boldog vagyok, hogy mellettem volt az esküvőmön, és köszönöm neki, hogy rá mindenben lehet számítani. Mert az apukám sohasem változik, úgy szeret, ahogy csak ő tud, ott és akkor bukkan fel, amikor szükségem van rá.