A kaktusz az új orchidea! Fillérekből feldobhatod velük a lakásodat

Borítókép: A kaktusz az új orchidea! Fillérekből feldobhatod velük a lakásodat
+ 5 tipp, hogy sokáig legyenek szépek a kaktuszaid.

1. A kaktuszok fényigényes növények. Ezért télen tartsuk ablakban, ablakközben vagy világos előtérben 10 fokon, így növényeink a teleltetés alatt sem nyúlnak meg ahogyan "keresik" a fényt, nem vesztik el természetes formájukat.

2. A növényeket – főleg télen – baktériumos rothadás támadhatja meg. Ilyenkor a szövetei felpuhulnak, s a növény összeesik, elpusztul. Sajnos erre a kórra védekezési lehetőség nincs, ilyen esetben meg kell válnunk a kedvencünktől. Ha több kaktusz van összeültetve, szedjük ki a beteg növényt a többi közül.


3. Ha kinőtték az edényüket, a kaktuszokat át kell ültetni. Erre kaktusz-földkeveréket használjunk, ami Florasca B földkeverék és apró szemű mosott homok 1:2 arányú keveréke legyen.

4. A tövisek a kaktuszok módosult levelei. A horgas tövisekre ültetéskor vigyázzunk, mert sérülést okozhatnak. A kaktuszainkat tartsuk olyan helyen, hogy kisgyermekek ne férjenek hozzá.

5. A kaktuszainkat, pozsgásainkat nyáron – ha van lehetőségünk – vigyük ki a kertbe, lehetőleg déli oldalra. Télen locsolni sem kell, ha 10 fok körüli VILÁGOS pincébe visszük őket. Ha lakásban vannak, akkor heti egyszeri minimális locsolás szükséges.

Szeptember 8-10-ig az ELTE Füvészkertben a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete szervezésében A Karib-tenger kaktuszai címmel kiállítás és vásár lesz, ahol a kaktuszgyűjtők élőhelyi fotókkal társítva mutatják be a karibi növényvilágot.

A kiállítás ideje alatt lesz növénybörze, meg gyermekfoglalkoztató, a megfáradt vendégeket pedig étel, ital és kávé várja a kora őszi hangulatot megidéző Füvészkertben!

Cím: ELTE Füvészkert, Budapest VIII. Illés u. 25., nyitva naponta 9-től-17 óráig! www.kaktuszgyujtok.hu