Hogy van az, hogy csomó helyen még mindig minősíthetetlenül néznek ki a nyilvános női mosdók?

Borítókép: Hogy van az, hogy csomó helyen még mindig minősíthetetlenül néznek ki a nyilvános női mosdók? Forrás: Getty Images
De miért???

Nézzétek el nekem, de most már kikívánkozott belőlem egy ilyen írás. Tulajdonképpen úgy látom, hogy nincs szükség konkrét példák felsorolására, mert ahova csak megyek, szinte kivétel nélkül mindenhol igénytelen női mosdókba botlom. Az egyik kedvenc bevásárlóközpontomban például csak opció a mosdóhasználatért való fizetés – ha minden igaz, 50 forint – , de már nem adok egy fillért sem. Hogy miért? Mert mindegy, hogy adtam vagy nem, mindig ugyanolyan gusztustalannak találom a mellékhelyiséget.

Elmondom, mi a problémám, és kérem, akinek nem veszi be a gyomra a valóságot, az most kattintson egy másik cikkünkre! Például erre itt!

Amikor egy kis cégnél dolgoztam, ahol mindössze 15-en voltunk, és a hölgyeknek külön mosdó állt a rendelkezésére, már ott is megrökönyödtem, hogyan tudják egyesek az alapvető higiéniai kívánalmakat is figyelmen kívül hagyni, amikor igazából az a vécé értünk volt. Mármint csak mi nők használtuk, tehát elvárható lett volna, hogy legalább úgy nézzen ki az a toalett, mint bármelyikünk otthonában – akik úgy hiszem, ezt kijelenthetem – amúgy adtunk magunkra az élet minden területén. De ebben úgy tűnik, csalódnom kell, mert akár munkahelyi, akár nyilvános mosdókat látogatok, mindenhol ugyanaz a tapasztalatom.

Forrás: getty
Kimondom hát: le van pisilve az a vévé-deszka. Értem én, hogy nem ülünk rá, mert vigyázunk az egészségünkre, de miért nem tudjuk utána letisztítani, főként olyan helyeken, ahol még a felszerelés is adott hozzá?

Számos mellékhelyiségben van már felszerelve fertőtlenítő szer, papírülőke, higiéniai zacskó, amibe az elhasznált tisztasági betéteket és tamponokat kéne gyűjteni. Miért nem használja ezeket szinte senki? Hogy van az, hogy felnyitom a vécé mellett álló szemetest és ott figyel benne a becsomagolatlan tampon vagy betét? Vajon aki csak úgy simán beledobja, gondolt már arra, hogy mi lenne, ha ezeket neki kéne utána átválogatni vagy eltakarítani mások után? Nem tudom, én mindig erre gondolok, amikor meglátok egy ilyet.

Forrás: getty
És abba most bele sem mennék, hogy hány nyilvános mosdóban látok olyan feliratokat, mint például „kérjük, hogy a toalettpapíron kívül mást ne dobjanak a vécébe, mert dugulást okoz!”. Ez tényleg ennyire nem evidens? Ez sem? Még mindig? Szomorú.

Persze azt is tudom, hogy vannak helyek, ahol már az üzemeltetők sem túl sokat adnak a tisztaság fenntartására, vagy ahol hanyagul végzi a munkáját a takarítószemélyzet. De talán nem ebből kell kiindulni, hanem abból, hogy mi magunk mivel javíthatunk ezeken az állapotokon.

Vajon mi lehet az oka annak, hogy még mindig ilyen állapotok uralkodnak a magyar nyilvános vécékben? A férfi mosdókról nem tudok nyilatkozni, de sejtésem szerint ott sem túl rózsás a helyzet. Szerintetek miért van ez, és miként lehetne rajta változtatni? Írjátok meg kommentben!

Íme, egy hasznos összeállítás a nagyobb otthoni tisztaságért!