5 tipp javíthatatlan hason alvóknak

Borítókép: 5 tipp javíthatatlan hason alvóknak Forrás: Getty Images
Bár hason aludni nem túl egészséges, néhány trükk segítségével kihozhatjuk belőle a legjobbat a testünk számára!

Ugye te is számtalan helyen olvastad, mennyire egészségtelen hason aludni? Én is, de mit tehetnék?! Jó vagy sem, nekem más pozícióban egyszerűen nem megy az elalvás, pedig próbálkoztam. Minden létező cselt bevetettem, de elalvás előtt hogy-hogy nem, mégiscsak a hasamra fordít a túlélési ösztönöm... Pedig egyre gyakrabban tapasztaltam magamon a hason alvás kellemetlen mellékhatásait: reggelre sokszor beáll a nyakam/hátam, és a szemkörnyékemre is egyre több ráncot gyúrtam alvás közben, ami aztán szépen meg is marad. Elkezdtem tudakozódni, kísérletezgetni, megkérdeztem a gyógytornász-jógaoktató barátnőmet és a kozmetikusomat is, mivel javíthatok a helyzeten. És kaptam néhány nagyon hasznos tanácsot, amit tesztelek már egy ideje, és kifejezetten pozitívak a tapasztalataim. Ha te is hasonló pozícióban alszol, talán rajtad is segíthetnek!

1. Pamut helyett selyem

Jó, tudom, az a hihetetlenül finom, jó tapintású selyem ágynemű, amire vágynánk, kábé megfizethetetlen, de talán egy párnahuzatra futja abból az anyagból. Hiszen a selyem sokkal kíméletesebb a bőrhöz, mint a pamut, s mind a hajunknak, mind az arcunknak jobbat tesz, ha selyemhuzaton alszunk. Kevésbé dörzsöli ki a hajszálakat és sokkal kevésbé gyűri a bőrünket. Én nem cseréltem le a párnahuzatomat, beszereztem viszont egy selyem alvómaszkot, és amióta használom, sokkal kisimultabban ébredek reggelente.

2. Tedd félre a párnádat!

Gyógytornász baránőm javasolta, hogy igyekezzek inkább csak a matracon, párna nélkül aludni, így kevésbé erőltetem meg a nyakamat, gerincemet. Nekem ez nem annyira esik jól, de azért a párnámat lecseréltem egy vékonyabb, kevésbé tömött változatra és úgy néz ki, máris javul a helyzet.

3. Tégy egy kispárnát a vállad alá!

A hason alvás sosem teljesen hason alvás, kicsit azért el kell fordulnod valamelyik oldaladra ahhoz, hogy levegőt kapj. Így az a vállad, amely felé fordulsz elemelkedik a matractól, támasz nélkül marad, beesik, reggelre pedig beáll. Nálam legalábbis... Viszont ha kitámasztod egy jól tömött kispárnával, elmarad a fájdalmas ébredés!

4. Tégy egy kispárnát a csípőd alá!

Szintén a gerincedet kíméled, ha kitámasztod és megemeled kissé a csípődet. Próbáld ki, érzésre is kényelmesebb. Hasonlóan beválik az is, hogyha felhúzod derékszögben ez egyik lábadat, azt, amelyik felé fordultál.

5. Nyújts reggel ébredés után!

Törzscsavarások, bébipóz, néhány napköszöntés – hatalmas jószolgálatot teszel a testednek-lelkednek, ha nyújtással kezded a napot. 5 perc, nem is kell több. Az ebben a cikkben összegyűjtött pózok közül is kipróbálhatsz párat!