Színházba tornacipőben? Hogy nem szégyelli magát?

Borítókép: Színházba tornacipőben? Hogy nem szégyelli magát? Forrás: Getty Images
Hanyagság, igénytelenség – vagy divat?

Úgy 10 évvel ezelőtt láttam először valakit tornacsukában érkezni egy budapesti színházba. Amennyire emlékszem a pillanatra, egy 20-as éveiben járó lányon volt a kirívó darab, s emiatt aztán percekig megrökönyödve álltam a páholyunk előtt. Nem mintha én kisestélyiben mennék mindig színházba, de nekem azt tanították a szüleim, hogy illik valamivel csinosabban megjelenni egy ilyen helyen, mint a hétköznapi utcai viseletünk, mert ezzel tiszteljük meg a művészeket.

Azt még megértem, hogy a divattal rengeteget változott a különböző szórakozóhelyek íratlan dresscode-ja, sőt azt is, ha egy láthatóan mozgásában korlátozott vagy idős ember egészségügyi okokból választ kényelmesebb lábbelit, de a tornacipőt akkor is erős túlzásnak érzem.

Ezt nagyjából annyira érzem oda nem illőnek, mint amikor valaki egy esküvőn jelenik meg egy strandruhaszerű lebernyegben, flip-flop papucsban csoszogva, csak azért, mert meleg van.

Nem tudom, hogy van-e már az iskolákban etikett óra, vagy hogy valamely tantárgy keretében tanítanak-e ilyen igen hasznos ismereteket, esetleg puszta illemet, de manapság egyre többször érzem azt, hogy nagyon kéne.

Ott van persze az a tényező is, hogy a manapság már „lastminute” áron kapható színházjegyek értékesítésével némileg hígul is a nézőközönség, és ezt értem, de akkor sem gondolom, hogy ez okot kéne adjon bármilyen társadalmi rétegnek az igénytelen megjelenésre. Hiszen ahogyan olcsóbban is lehet már a színházjegyekhez jutni – nemrég én is 800 forintért vettem darabját, igaz a kakasülőre –, úgy az olcsóbb ruhákból is ki lehet hozni egy csinos viseletet, ebben egy percig sem kételkedem.

Forrás: getty

Mivel az ősz beköszöntével most újraindul a színházi szezon is, így aktuálisnak éreztem leírni eme aggályomat, még akkor is, ha csak egyetlen valaki ért majd vele egyet. De nem, az nem lehet! Biztos, hogy kell még legyenek olyanok, akiknek feltűnt ez a megjelenésben történt hanyatlás. Vagy lemaradtam volna valamiről, ami előidézte ezt a tömeges rosszul öltözöttséget? De persze az is lehet, hogy szimplán maradi vagyok. Mondjátok meg ti!